Uhapšen biznismen Miro Palac, vlasnik firme Autoherc

Palac je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH i trenutno se nalazi u prostorijama Federalne uprave policije. Međutim, kako saznajemo, državni tužioci neće predložiti određivanje pritvora jer je "predmet u fazi provjera". Lanseri raketa pronađeni u pogonima bivše firme Soko koju je Palac privatizovao 2004. godine.

Bosna i Hercegovina 17.06.2021 | 12:57
Uhapšen biznismen Miro Palac, vlasnik firme Autoherc

Hercegovački biznismen Miro Palac uhapšen je u srijedu popodne nakon što je u krugu jedne od njegovih firmi u Grudama pronađeno oko 70 lansera raketa, saznaje Istraga.ba.

Palac je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH i trenutno se nalazi u prostorijama Federalne uprave policije. Međutim, državni tužioci, kako saznajemo, neće predložiti određivanje pritvora jer je “predmet u fazi provjera”.

U srijedu je saopšteno da su, postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Federalne uprave policije pretresli prostorije jednog preduzeća na području Gruda.

“U skladišnim prostorima navedenog preduzeća nalazi se veća količina avio-bombi, čija proizvodnja, nabava, držanje i promet zabranjena”, saopšteno je iz Tužilaštva.

Prema informacijama Istrage, lanseri/bombe pronađeni su u skladištu firme Autoherc iz Gruda čiji je vlasnik biznismen Miro Palac. To skladište pripadalo je bivšoj fabrici Soko u kojem je godinama jedan od menadžera bio lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Uhapšeni biznismen Palac blizak je HDZ-u BiH, a tokom izbora 2015. godine njegovi su autobusi bezplatno prevozili birače u BiH koji su glasali na hrvatskim predsjedničkim izborima.

“Autobusi poduzeća »Autoherc« iz Gruda u nedjelju će u BiH besplatno voziti zainteresovane birače u hrvatske konzulate gdje su biračka mjesta, a to je zaključak sastanka što ga je glavni sekreta HDZ-a Milijan Brkić u utorak u Mostaru održao s članovima izbornog stožera HDZ-a BiH”, objavili su hrvatski mediji 2015. godine.

Prema informacijama Istrage, Palac je prilikom saslušanja istražiteljima kazao da je bivše pogone Sokola privatizovao 2004. godine i da je u njima pronašao lansere raketa. Namjeravao ih je prodati, ali nije uspio pronaći kupca.

Miro Palac je svoj biznis započeo kao kadar Ante Jelavića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, a bio je povezan i sa generalima HVO-a.

(Istraga.ba)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

DOKTOR

17.06.2021 13:17

Ma nije njegovo, neko slučajno ostavio. Ma znam čovjeka, pošten je.

ODGOVORITE
Name

Odg

18.06.2021 08:04

Hahahahaaaa dobar dobar😂😂

Name

Hehe

17.06.2021 14:29

Sad će opet kako su ugroženi...hrvati u BIH!!

ODGOVORITE
Name

Mrkva

17.06.2021 14:41

Covjek zastekao par aviobombi a vi odmah u aps??? Eeeeee, bas ste cjepidlaci 😂😂

ODGOVORITE
Name

Goni

18.06.2021 07:56

To u HR to mu je matica.

ODGOVORITE