Ovo je pab na Floridi, sa čijeg plafona visi 2 miliona pravih dolara!

Irski pab McGuire’s popularan je restoran i lokalna znamenitost u Pensacoli na Floridi, poznat po tome što sa plafona visi oko dva miliona dolara novčanica to jest gotovine...

Zanimljivosti 14.06.2021 | 15:24
Ovo je pab na Floridi, sa čijeg plafona visi 2 miliona pravih dolara!

Istorija jedinstvenog ukrasa (dolara) irskog paba McGuire može se pratiti od 1977. godine, kada su Martin McGuire i njegova supruga Molli otvorili posao.

Martin je služio za šankom dok je njegova supruga Molli konobarisala a kada je dobila prvu napojnicu od 1 dolara, proslavila je tako što je na njemu napisala datum i stavila ga na zadnji deo zida za sreću. Nije ni znala da je ovo početak dugogodišnje tradicije koju ljubitelji kafa i dalje poštuju.

Već sledećeg dana nakon što je ta prva novčanica od 1 dolara bila prilepljena iznad šanka, ljudi su počeli da dodaju u tu "kolekciju dolara" i od tada to rade gotovo svakodnevno.

To je 1.393 kvadratnih metara, a na svakom delu tog plafona i na visokim zidovima nalaze se prave novčanice američkih dolara“, rekao je vlasnik Villiam "McGuire“ Martin za Chicago Tribune još davne 1999.

"Brojimo to svake godine i plaćamo porez na dodatne postavljene novčanice. Novčanice tretiramo kao imovinu, pozajmljujemo protiv toga i tako dalje. “

U vreme intervjua te 1999.godine McGuire je procenio da se njegov jedinstveni dekor sastoji od oko 175.000 američkih dolara, ali prema novijim brojkama ( prebrojavanju), pab sada ima skoro 2 miliona dolara koji vise sa njegovog plafona!

To je bogatstvo bukvalno na dohvat ruke od stranaca, od kojih se većina odupire iskušenju da uzme deo te gotovine za sebe.


Naravno, sa toliko novca na oku i dohvat ruke bilo je incidenata krađe su tokom godina zabeležene u irskom pabu McGuire’s. Zaposleni je jednom kažnjen i odveden na uslovnu kaznu nakon što je navodno skinuo oko 5.000 dolara zelenih "tapeta".

Ali pošto je na svakom dolaru novčanici koja se podigne na McGuire plafon paba ugraviran crni marker i na njoj se nalaze rupe za spajalice, teško je potrošiti bilo gde u gradu, a da ih niko ne primeti.

Irski pub je lokalna znamenitost i tradicija novca je vrlo poznata, pa kad god neko pokaže obeleženi račun praktično bilo gde u Pensacoli, oglasiće se zvona za uzbunu, odnosno pozvaće se policija.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar