Patrijarh: Molitva Hristova poziv na jedinstvo

Patrijarh Porfirije poručio je danas u manastiru Prohor Pčinjski, povodom 950 godina od osnivanja tog manastira i 700 godina od upokojenja kralja Milutina koji ga je obnovio, da je molitva Hristova njegovom ocu poziv na jedinstvo i to ne na bilo kakvo jedinstvo, ne na jedinstveno u ideologijama ovoga sveta, ne na jedinstva koja nas dele od drugih, nego na jedinstvo upravo u Hristu.

Srbija 13.06.2021 | 13:58
Patrijarh: Molitva Hristova poziv na jedinstvo

Tokom liturgije pročitan je odlomak iz Jevanđela po Jovanu, koja se zove Arhijerejska molitva Hristova, a u poslednjoj rečenici je molitva Hristova Bogu u kojoj Bog moli za sve - "molim te Oče da svi jedno budu".

Patrijarh kaže da mu je jedan čovek rekao da je narod umoran od podela - na mi i oni, na naše i njihovo.

„Jedinstvo razbijamo pre svega mi sami, različitim fanatizmima, osuđivanjem jedni drugih, ogovaranjem, zavisti na uspehu onoga drugoga, delimo sebe različitim vrtsama isključivosti i fanatizmima“, poručio je patrijarh okupljenim vernicima.

Dodaje da se jedinstvo razbija osećanjem nekoga da je bolji od drugih, da je pozvan da bude sudija drugome, da vidi mane drugoga, da vidi greške drugoga, a da ne vidi sebe, svoju tamu, mrak koji nosi u sebi.

„Ne vidi potrebu za tim da pronađe Hrista u sebi, ne vidi potrebu za tim da se menja, da prašta i traži oproštaj, a to znači da raste u Hristu i tako raste u svakom jedinstvu sa svakim koji je njegov bližnji, a pozvan je svaki da bude bližnji jer drugi je ono kako ga mi definišemo, drugi je onakav kakvog ga mi vidimo, drugi je neprijatelj samo ako smo ga mi tako definisali“, naveo je patrijarh.

Kaže da se delimo i onda kada biramo da budemo ekstremno liberalni, moderni, da nas pohvali svet, da mu se dopadnemo, da nam aplaudira...

„Nekada je bilo mnogo više neprijatelja Crkve Hristove koji su bili otvoreni i transparentni, znali smo ko je ko, nije nas mogla zavesti lažna, a naizgled istinita reč, a sada je mnogo vukova u jagnjećoj koži. Mi ćemo se moliti i molimo se i za njih, da i vukovi postanu jagnjad po svom raspoloženju, ali ćemo znati da su vukovi, vukovi i znaćemo gde je naše srce i gde je naš izvor, znaćemo da je to Crkva“, kaže patrijarh Porfirije.

Ističe da Crkva nije institucija, već da je sabor i da su svi pozvani da budu Crkva, sve institucije, svaka strana u našem narodu je pozvana da bude jedno u Hristu, jedno u Crkvi.

Ukazuje na to da, kada se pogleda svet koji se hvali svojim dostignućim, spolja sve je zlatni dvorac, a iznutra u najvećem broju pojedinaca ruina, ruševine i grobovi.

„I zato reč Hristova izrečena da svi jedno budu ne znači ukidanje sloboda, ne znači da svi budemo kopije jedni drugih, znači sloboda, ali u Hristu. Da svi jedno budemo u veri, onda ćemo biti jedno u sebi, bićemo celoviti, bićemo jedno u svojoj porodici. U jedinstvu porodice biće nam zdravo i selo i grad i država“, kaže patrijarh.

Podsećajući da Isus Hrist kaže da nema Grka i Jevrejina, patrijarh pojašnjava da to znači da postajući jedno, nećemo se odvajati od drugih naroda i isticati sebe važnijim od drugih.

„Svaki narod jeste stvoren da bude Crkva i svaki čovek ikona Božija i svaki je pozvan da bude naš brat. Znamo da smo pravoslavni Srbi, ali znamo i da mnogi ljudi pripadajući drugim narodima, i pravoslavne vere i nepravoslavne vere, ovde u manastir kada dolaze skrušeno nailaze pre svega na ljubav monaha i monahinja koji ovde žive, ali osećaju i Božiju ljubav i od Njega dobijaju pomoć“, zaključio je patrijarh Porfirije.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Milan

13.06.2021 14:18

Pazite da vam dodik ne mazne kakvu ikonu.

ODGOVORITE
Name

Borac

13.06.2021 20:17

Zar je rudonja imao obraza,da ode,posle rusenja crkve?

Name

janko

13.06.2021 15:02

Tralalala blago budalama.Budali je more do koljena,ili kod drugi vide trun u oku ,a kod sebe nevide balvan u oba oka niste jedini.Sto misliš dali pederi vide sebe.

ODGOVORITE
Name

Urke

13.06.2021 15:40

Naravno da crkva treba da bude ta koja nas spaja i ujedinjuje. Cijenim njegovu svetost patrijarja Porfirija. Ali nemoj dozvoliti da kao upokojeni patrijarh Irinej lomis krsni hljeb po slavama i ispod satora sa Dodikom i drugima, jer Dodik nije drzava niti bilo koji drugi politicar. Ako dozvolite da vas kupe za jeftine pare, time ste kao crkva i duhovni vodja podijelili srpski narod. Ostani te takvi kakvi i jeste.

ODGOVORITE
Name

Rij3c

13.06.2021 18:00

Vjerski lideri su uvijek u sluzbi politicara, podržavaju politicare. Zato ovako i živimo. Duduk kod Porfirija ili Jefrema, Izmetbegović kod Kavazovića, a Čović kod Puljića.

Name

Srbin

14.06.2021 05:37

Sve uredu i lijepo samo braco politicari da se hvale na takvim proslavama neide

ODGOVORITE