Srbi u FBiH žive teško i nemaju pomoć Vlade RS

Iako je prošlo više od 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, čini se da kada je u pitanju proces povratka i obnove imovine u FBiH, sve ide sporo. Srpski povratnici nemaju pomoć Vlade Republike Srpske, te su prinuđeni da se sami organizuju i snalaze, o čemu su govorili gosti emisije Izazovi BN TV.

Republika Srpska 11.06.2021 | 22:50
Srbi u FBiH žive teško i nemaju pomoć Vlade RS

Nakon 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ponovo se otvaraju teme iz prošlosti i dižu nacionalne tenzije, a proces povratka u predratna prebivališta, ni malo nije lakši.

“25 godina nakon Dejtona, Srbi u FBiH žive jako teško. Od 475 hiljada Srba koji su prije rata živjeli na teritoriji sadašnje Federacije BiH, ostalo je 56 hiljada popisu iz 2013 godine”, kaže delegat Kluba Srba u Domu naroda FBiH Nikica Bosnić.

Kanton 10 je jedan od 10 kantona FBiH, a sastoji se od Livna, Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova, Kupresa i Tomislavgrada. To je bilo jedano od najteže pogođenih područja i svako iskustvo je bilo različito.

“Povratak imovine, kuće, zemlje je išao jako teško. Svjedoci smo da  su se na tom samom početku desila i ubistva u Drvaru, za koja ni dan danas optužen, niti okrivljen, ta lica nisu nikad nađena i izvedena pred lice pravde. Ali, uprkos tome, mi smo bili neko koje imao želju i volju da se vrati na  svoje”, rekla je potpredsjednik Skupštine Kantona 10  Dragana Damjanović.

“Sam onaj početak kad smo se svi vratili je bio pun elana. Ja sam napustio Bačku Palanku, gdje sam imao posao, igrao fudbal, bio pred
ugovorom da dobijem stan od kluba, međutim ta želja je prevagnula, i mi smo došli svojim kućama”, kaže predsjednik SNS-a FBiH Duško Radun.

“Položaj Srba nije lak u FBiH. Svi su negativni trendovi, počev od  broja stanovnika, do ekonomske moći, kulturnog identiteta i svih ostalih pitanja koja prate jednu zajednicu", kaže bivši načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić.

Vjetar u leđa koji se očekuje od Vlade Srbije, kada je već nema od Vlade Srpske je ono na šta povratnici računaju, duboko vjerujući da će naredni izbori promjeniti kompletnu političku sliku, te da će nakon ličnih interesa u prvi plan doći nacionalni interesi jednog naroda kojeg je sve manje na ovim prostorima, zaključili su učesnici emisije "Izazovi" BN TV.

(BN)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

df

11.06.2021 21:39

SNSD nikako ne odgovara da se srbi vraćaju u federaciju a sve zbog strategije srpskog sveta a to je da u RS žive Srbi u federaciji Bošnjaci I Hrvati i pokušati sa Čovićem razvalit federaciju i stvorit treći

ODGOVORITE
Name

svasta

11.06.2021 21:42

kada vidimo ko je vlasti u RS i sta se radi sa ne srbima onda me nista ne cudi u federaciji

ODGOVORITE
Name

Nenad

12.06.2021 07:32

A sta se to radi ne Srbima isto sto i sa Srbima.Ako nisi u sistemu vlasti nema veze kom plemenu pripadas.

Name

Ich

11.06.2021 21:48

To treba da država BiH finansira,kad ima za sve ostalo moralo bih da bude i za povratnike

ODGOVORITE
Name

Srbin

12.06.2021 05:10

U moje ime ne govorite živim normalno i imam solidna primanja i sigurno bolje živim nego da sam u RS . I niko mi ni jednu ružnu riječ nije rekao za 10 godina staža.

ODGOVORITE
Name

Re

12.06.2021 08:15

Nije to u pitanju druže u pitanju je egzistencija i opstanak na svojim ognjištima

Name

Baki

12.06.2021 05:23

Oni su ostali na svome, a mi što smo otišli sa kućnoga praga morali sve iznova graditi i naravno sve platiti ne tražimo pomoć od države!!! Za državu se daje i država se stvara, a ne ko prosjaci tražimo pomoć!!! Skinite ovu vlast, glasajte za one koji će Srpsku voditi u pravom smjeru i biće svima bolje!!! Ovi kriminalci na vlasti vam sigurno neće napraviti svjetliju budućnost, nego vi sami!!!

ODGOVORITE
Name

General

12.06.2021 05:30

Kako zive drugi RS-u? Maltretirani i zastrasivani od policije koja ih privodi i pise razne kazne te pokrece procese kako bi narod otjerali sa svoh imanja.

ODGOVORITE
Name

Lemi

12.06.2021 06:32

Ako gledate sela, tu ne da nema Srba, nema ni Bosnjaka, ni Hrvata. Sela su prazna, ljudi otisli u gradove ili van BiH. A treba pogledati zastupljenost Srba na pozicijama u firmama i javnim ustanovama u Federaciji. Vidjet cete da tu Srba itekako ima, nacelnici opstina i vijecnici u skupstinama, nacelnici klinika, komesari u MUP-ovima itd. Licno znam srbina koji iz Bijeljine radi kao policajac u Tuzli. Da je narod cekao pomoc od entiteta nebi nas ni bilo.

ODGOVORITE
Name

Denzel

12.06.2021 07:02

Dok Bošnjaci i ostali ne Srbi u RSu cvjetaju

ODGOVORITE
Name

Istina

12.06.2021 08:08

Kojim informacije to imate,u Feraciji u Sarajevu zivim i radim,sa komsijama u najboljim idnosima,druzimo se,niko me ne pita ko sam,zaposleni i ja i suoruga,plate pouzdano znam duplo vece za isti posao nego u Republici Srpsko,zivim u Sarajevu vec sest gidina,zbog posla sam sa piridicom dosli da zivimo u Sarajevu i odlicno nam je

ODGOVORITE
Name

Politika i pravda

12.06.2021 08:19

Teško je svakome ko se vrati na svoje a osjeća se kao čovjek drugog reda pa nema veze gdje i ko to bio. Žalosno za sve narode a samo u korist današnje politike.

ODGOVORITE
Name

Srbin

12.06.2021 08:23

Ja bih rekao da gore žive Srbi u RS, iako imaju pomoć Vlade RS.

ODGOVORITE
Name

Re

12.06.2021 12:59

Jadan narod pomoce pred izbore posle ce da vrate spremili su se dobro za tatkiku narod ako je pameta da kazni na izborima

ODGOVORITE
Name

Vratite narod na svoje

12.06.2021 14:40

Zar ne moze Dodo pomoci i pregovarati sa svojim kompanjonen Covicem. Srbi vecinom tesko zive u djelu Federacije Gdje Covicev HDZ dominira i ne vracaju se. Ili je Dodi Vidi interes da u svemu podrzi Covica i cuva njegov nacionalno interes.

ODGOVORITE
Name

Re

12.06.2021 18:19

Druze poenta je da svi budemo u svojim torovima. Tako je lakse vladati njima jer zamisli mogli bi vidjeti da možemo raditi i zivjeti zajedno. To bi njima bio veliki problem.

Name

Re

12.06.2021 23:09

Dodi gleda svoj interes i tako godinama. Sankcije za lopove, korumpirane politicare i njihove potomke- jedva cekamo sankcije. Divno bi bilo da se bar 100 korumpiranih politicara i njihove porodice stave pod sankcije, da im se zamrzne imovina i da ne mogu putovati po Evropi i SAD.

Name

Bosanac

13.06.2021 21:05

Tesko onom ko ceka od drzave,pomaze dijaspora,svako svome nosi i salje,koji penzioner moze zivit od 300 maraka,ako stugne za ljekove i rezije a sta ce jesti u obuci. Zar su ivo drzave,?

ODGOVORITE