Semberski kupus da dobije oznaku geografskog porijekla

U prostorijama Gradske uprave održan je sastanak o zaštiti oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa.

Republika Srpska 11.06.2021 | 21:12
Semberski kupus da dobije oznaku geografskog porijekla

Dragan Brenjo iz Agencije za bezbjednost hrane BiH smatra da bi zaštita oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa bila veoma korisna za proizvođače, potrošače i cijelu lokalnu zajednicu.

- Prema dosadašnjim iskustvima, zaštita specifičnog geografskog porijekla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda značajno podiže njihovu cijenu, potražnju i kvalitet, a utiče i na povećanje direktnih investicija u njihovu proizvodnju. Takođe, proizvodi zaštićenog geografskog porijekla pozitivno utiču na promociju i afirmaciju lokalne zajednice - dodao je Dragan Brenjo.

Vanredni profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Grujica Vico podijelio je sa prisutnima iskustva iz procesa zaštite oznaka geografskog porijekla nevesinjskog krompira, u kome je aktivno učestvovao.

- Veoma sam zadovoljan strukturom učesnika na današnjem sastanku, prisustvovali su primarni poljoprivredni proizvođači, prerađivači, Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović, kao i stručnjaci iz Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Smatram da su to ključni akteri u procesu zaštite oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa - istakao je profesor Vico.

Na sastanku je usaglašeno da će prvi korak u ovom procesu biti mapiranje proizvođača kupusa u Semberiji, koje obuhvata precizno definisanje proizvodnih površina i sjemenskog sortimenta, a koje će, do dvadesetog juna, obaviti Odjeljenje za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina.

- Nakon toga organizovaćemo još jedan sastanak sa proizvođačima i prerađivačima na kome ćemo precizirati naredne korake. Gradska uprava je odlučna da ovaj proces podržava organizaciono i finansijski do njegovog uspješnog završetka, jer je to naša obaveza prema poljoprivrednicima koji su jedan od stubova razvoja Bijeljine - naglasio je gradonačelnik LJubiša Petrović.

Dragan Zarić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obećao je podršku ovog minitarstva semberskim proizvođače kupusa procesu zaštite oznaka njegovog geografskog porijekla.

-  Na području Semberije se već uzgaja stara sorta kupusa koja se naziva „bijeljinski kupus“ i za koju se smatra da je u ove krajeve prenesena iz tadašnje Austro-Ugarske, još u doba vladavine carice Marije Terezije. Na poljoprivrednim proizvođačima je da se dogovore da li će zaštiti geografsko porijeklo ove sorte ili drugih hibridnih sorti koje se uzgajaju u Semberiji - dodao je Zarić.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Semberac

11.06.2021 22:19

Pa ubiste kupus sa koje kakvom hemijom.

ODGOVORITE
Name

Haha

12.06.2021 02:02

Bravo gradonacelnice

Name

Re

12.06.2021 16:32

To je drzava kriva ne seljaci. Sve je ubijeno hemijom. Proizvedi sebi ako možeš a ako ne moli Boga da ne dobiješ mlad kakvu ozbiljnu bolest.