Oglasila se i Amerika o presudi Ratku Mladiću

Američki Stejt Department, takođe, se oglasio o današnjoj presudi Ratku Mladiću, kazavši da je „odluka Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove koja potvrđuje presudu protiv Ratka Mladića za genocide, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine donosi dozu dugo očekivane pravde žrtvama i njihovim porodicama u Bosni i Hercegovini“.

Svijet 08.06.2021 | 20:30
Oglasila se i Amerika o presudi Ratku Mladiću

„Kao bivši komandir vojske bosanskih Srba, Mladić je bio ključan u kampanju koja je imala stravičan cilj – da trajno ukloni bošnjačku i hrvatsku populaciju sa teritorije BiH koja je bila pod srpskom kontrolom. Zločini počinjeni u BiH označavaju jedno od najmračnijih poglavlja istorije poslije Drugog svjetskog rata.

Uprkos naporima počinilaca da ušutkaju svjedoke, sakriju dokaze svojih zločina i izbjegnu naloge za hapšenje, pravda je pobijedila u ovom slučaju. Pozdravljamo hrabrost i izdržljivost preživjelih i njihovih najvoljenijih koji su se nastavili boriti za formalnom priznanje ovih zločina. Kako se približavamo 26. godišnjici srebreničkog genocida, nadamo se da će presuda Apelacionog vijeća donijeti dozu smirenja žrtvama i njihovim najvoljenijim“, navedeno je u izjavi Stejt Departmenta.

Takođe, iskazali su zahvalnost Mehanizmu na godinama rada kako bi u ovom slučaju zadovoljili pravdu.

“Sjedinjene države nastaviće insistirati na pravdi, zajedničkom povjerenju i pomirenju kao temeljima mira i stabilnosti”,  zaključili su Stejt Departmenta.

(N1

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

someone

08.06.2021 18:59

Sjedinjene države nastavit će insistirati na pravdi, zajedničkom povjerenju i pomirenju kao temeljima mira i stabilnosti” da li to znači da će SAD sad tražiti osuđivanje nasera orića il mir znači osuditi samo srbe?!

ODGOVORITE
Name

Ma

09.06.2021 00:03

Kakav Naser Orić.. čovjek i u Hagu i svim domaćim sudovima oslobođen. Dođi nekad pameti!

Name

re ma

09.06.2021 09:00

tako i mi mislimo za Mladića

Name

Pa toliko o pameti

08.06.2021 19:05

I sposobnosti Sjedinjenih Americkih Drzava. Svjestan je toga i Ratko Mladic i Radovan Karadzic i Dodik i Vucic, ne znam za Sarovica i Borenovica, svjesno je toga i vise od pola svijeta. Svjestan je i cijeli digitalni svijet. Srbi kao i Jevreju placaju ceh, toga sto nisu imali prilike da razmisle o nekim stvarima, a cesto nisu ni hteli, dakle ne u slucaju Mladic, nego u slucaju SFRJ. Recimo Hrvatska je neke stvari i mislila kad su bili pod Austrijom, kraljevinom Jugoslavijom, i ranije. Doduse mi smo imali genocidnog okupatora Osmanlije, ali u SFRJ se moglo, i to je licilo na nesto kao sada Sarovic protiv Dodika. Pa kraljevina i Jugoslovenstvo je iskoristeno, posle je djeneral Draza smaknut, Tito prosao, kasnije Hrvatska. Dakle, matematika to jest sahovnica je ispostovana, a oni su ispostovali i vise od toga i imaju i slogu. Srbi imaju samo svoje nacine i sloge i matematike i individualizam, Tesla, ali su dobri u tome, samo nisu konvertibilni, dok je pravoslavlje tehnicki vrlina, u vrijeme digitalizacije i pamcenja, naravno srljavost na primjer Sarovic protiv Dodika i ne znam u vrijeme raznih pritisaka, je nesto sto je slab karakter za razliku od Tesle, i srba koji imaju individualne uspjehe. I nestablni istok, to jest bliski, za razliku od ostale euroazije, nesto sto je starije i od mnogih oblika raznih religija i one samo svjedoce o tome sta inat i mrznja mogu uciniti od coveka, od drustva. I sve, bas sve predje preko njih, cak i Balkan je stabilniji od njih, hvala Bogu. Hrvati za sebe su cak napravili u nekim stvarima iskorak, ali Jasenoviac im je jako veliki talas, nadam se ne i Srbima. Bosnjaci, njima su Turci veca nesreca nego samim Srbima, Grcima. Siptarima kriminal i Turci i oni su samo noz u ledjima danasnjoj Turskoj, koja je genocidna zbog Osmanlija.

ODGOVORITE
Name

DOKTOR

09.06.2021 00:15

Naravno da ne znači

Name

Mimi

08.06.2021 19:17

Potpisujem

ODGOVORITE
Name

Re

08.06.2021 21:14

Pa dodiga su ameri doveli na vlast.

Name

Naravno

08.06.2021 19:24

Ovo Amerika radi u korist svoje zablide. Ocekuju oni da ce tim nesto postici i pri tom im veca steta, kad matematika kao i sloznost ljudskih misli i svega ljudskog i sah, kao i tehnologija pamte Osmanlije u kolijevci demokratije u drugim mjestima poput Jermenije, Hirosimu i Nagasaki, Selafild i Skotsku, i od nas nehat Cernobilj i Gorbacova (ali neke dobre namjere zbog kojih je zbog naivnosti prevaren), onda dalje Hirosimu i Nagasaki, sismis bombe, Bajdena u godini goveda, pravo razum, Teslare koji su ih presli, janjicarstvo u Bosni koja se nije opirala i pokolj u Kosovoskoj bitci gdje su se suprostavili Osmanlijama i sve u Grckoj i Jermeniji. Bil gejtsa i mnoge druge. Vietnam, BH zastavu koja je inat Vietnamu, ukradenu Kotromanicevu od ABiH, naravno Srbi imaju svoju, i jos mnogo toga sto ljude postojanjem cini ljude, a nerazumne samo nekim programom koji se samo determinira, talasima koji teze nestancima. Jako male frekvencije, sto je spominjao i Tesla.

ODGOVORITE
Name

U jbt

08.06.2021 23:41

Na čemu si ti, pa te tako kida?

Name

!

08.06.2021 20:19

Ološ svjetska priča o pravdi! Fuj!

ODGOVORITE
Name

Pamet

09.06.2021 06:49

Znas li brat sta si uopste napisao? Vjerujem da ni sam sebe ne razumijes!