Vučić i Putin: Protiv virusa udruženim snagama

Predsednici Srbije i Ruske Federacije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, označili su danas početak proizvodnje vakcine "Sputnik V" u Srbiji, a tom prilikom poručili su da se protiv virusa korona možemo izboriti samo udruženim snagama na globalnom nivou.

Srbija 04.06.2021 | 22:20
Vučić i Putin: Protiv virusa udruženim snagama

Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je da je efikasna borba protiv virusa korona moguća samo udruženim naporima na globalnom nivou, a da je upravo vakcina potrebna za očuvanje zdravlja i života ljudi.

Kako je naveo, Rusija je otvorena za saradnju sa svim zemljama.

"To je naš principijelni stav. Otvoreni smo za saradnju sa svima u oblasti epidemiološke bezbednosti", kazao je Putin koji se, kao i predsednik Vučić obratio putem videobima.

Putin je ukazao i na to da je, kada je reč o borbi za zdravlje i živote ljudi, potrebno ostaviti po strani političke nesuglasice dok traje pandemija.

Takođe, ruski predsednik primetio je i da "čudno i kontraproduktivno izgledaju pokušaji nekih partnera da ograniče primenu ruske vakcine".

Prema njegovim rečima, Rusija je prešla veliki put do međunarodnog priznanja vakcine, prema kojoj su u početku bili skeptični.

Dodao je i da je efikasnost vakcine ''Sputnik V'' danas među najvećim u svetu.

Predsednik Vučić je, obraćajući se na ruskom jeziku, istakao da mu veliku čast i lično zadovoljstvo predstavlja to što je u prilici da označi početak proizvodnje vakcine "Sputnik V" u Srbiji.

Vučić je zahvalio Rusiji i ruskom predsedniku na podršci koju su pružili Srbiji tokom borbe sa virusom korona, navodeći da je saradnja dve zemlje u toj borbi rezultirala danas tim da se u Srbiji počne sa proizvodnjom ruske vakcine.

Prema njegovim rečima, Srbija je prva izrazila želju da se upozna sa tehnikom i naručila potreban materijal za proizvodnju vakcine.

"Humanost predsednika Putina i ruskog naroda pomaže Srbiji da povrati Institutu Torlak mesto međunarodnog i regionalnog centra za proizvodnju vakcine", kazao je Vučić.

Kako je naveo, ovo je još jedan pokazatelj odličnih političkih odnosa dve zemlje, koji dve države i dva bratska naroda podržavaju i održavaju.

"Naše zemlje pružaju jedna drugoj beskonačnu podršku", kazao je predsednik Srbije, navodeći da mu zadovoljstvo i čast predstavlja i to što prisustvuje još jednom od istorijskih događaja koji će to prijateljstvo i saradnju učvrstiti.

Obraćajući se ruskom predsedniku, Vučić je kazao da je Institut Torlak ''efikasan kao kalašnjikov'', dok je građanima Srbije poručio da je danas iz bratske Rusije u Srbiju stiglo efikasno oružje protiv korona virusa.

Čestitajući građanima Srbije proizvodnju vakcine ''Sputnik V'' u našoj zemlji, Vučić je poželeo da i srpskom i ruskom narodu na zdravlje bude rusko-srpsko prijateljstvo.

Dugme kojim je pokrenuta traka sa koje će izlaziti bočice napunjene u Torlaku danas je pritisnula direktorka Instituta dr Vera Stoiljković.

Srbija je tako postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi rusku vakcinu.

U prvom periodu, od četiri do šest meseci, Torlak će proizvesti četiri miliona vakcina "Sputnjik V".

Očekuje se da bi prva vakcina iz Torlaka mogla da dođe do punkta za vakcinaciju za 10-ak dana.

(Kurir)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nisu čista posla

05.06.2021 07:42

Do Vučića bi trebao da sjedi ovaj 'naš'. Mora da nije stigao. Zbog ranije preuzetih obaveza. Vodi on odsudnu bitku protiv novog visokog. Ili ga je ona zlosretna ikona izgurala iz rusko srpskih odnošenija.

ODGOVORITE