Završen sastanak Vučića sa Palmerom i Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas posle podne sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Srbija 03.06.2021 | 19:30
Završen sastanak Vučića sa Palmerom i Lajčakom

Pola časa kasnije, sastanku na Andrićevom vencu pridužiće se specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Sastanak evropskog i američkog zvaničnika sa predsednikom Srbije usledio je nakon što su Lajčak i Palmer boravili na KiM, gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

Kako je Lajčak rekao, svrha posete je priprema za prvi sastanak na visokom nivou, prištinskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ce biti održan za nekoliko dana u Briselu.

Nakon sastanka nije bilo izjava za medije, a razgovor predsednika Srbije sa evropskim i američkim zvaničnikom nastavljen je na večeri.

Prema informacijama Tanjuga, specijalni predstavnici EU, odnosno SAD, sastaće se sutra pre podne i sa patrijarhom SPC Porfirijem.

Patrijarh će, u odvojenim susretima, razgovarati prvo sa Miroslavom Lajčakom, a zatim i sa Palmerom.

Kako je najavljeno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Lajčak i Palmer sastaće se sutra i sa direktorom Kancelarije Petrom Petkovićem.

Palmer je u Prištini ponovio stav da SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji bi trebao da rezultira postizanjem konačnog sporazuma i međusobnim priznanjem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Miroslavom Lajčakom, rekao je da SAD nije strana u dijalogu, već partner koji ima za cilj unapređenje odnosa dve strane.

Poručio je i da bi Zajednica srpskih opština, koja je inače kičma Briselskog sporazuma, trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Slavonijo

03.06.2021 17:34

Ko te nije voleo ...

ODGOVORITE
Name

Slavonijo

03.06.2021 17:35

Ko te nije volio, taj ne zna sta je izgubio ...

ODGOVORITE
Name

Bok

03.06.2021 19:19

Koliko pompe oko pregovora koji se ni u snu neće završiti dogovorom.

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

04.06.2021 13:18

Ma nema sa šiptarima dogovoraaaa,uzaludna vožnja za Brisel,Kosovo je Srbijaaa!

ODGOVORITE
Name

Non-Pajper

04.06.2021 14:58

A jes se fino dogovarati, onako demokratski.

ODGOVORITE