Gradnju objekata mora pratiti dokumentacija!

Gradonačelnik LJubiša Petrović održao je danas sastanak sa predstavnicima građevinskih preduzeća, na kojem je razgovarano o uključivanju struke i većeg broja institucija prilikom donošenja regulacionih planova, s ciljem  njihovog unapređenja, kao i o mogućnosti smanjenja administrativne takse za investitore.  

Republika Srpska 01.06.2021 | 16:34
Gradnju objekata mora pratiti dokumentacija!

„Kada je riječ o  građevinskoj renti koja se plaća Gradskoj upravi, ima prostora za njeno smanjenje. Bazna cijena kvadrata koja je povećana prije 2-3 godine sa 600 KM na 700, trebalo bi da se koriguje i vrati na prvobitni iznos“, smatra Petrović.  On je pojasnio da bi se na ovaj način investitorima olakšala izgradnja,  uz neophodnost  poštovanja dobre urbanističke prakse i regulatornih  propisa.

„Ne smijemo dozvoliti da nam niču zgrade, da budu u potpunosti završene, a da nemaju građevisnku dozvolu“, upozorio je Petrović. On je dodao da mora biti pojačana odgovornost i  gradskog  Odjeljenja za inspekcijske poslove, koje će o svojim rezultatima rada izvještavati Kabinet gradonačelnika.

„Nedopustivi su dvostruki aršini prema investitorima, želimo jednak i pravičan odnos prema svima“, poručio je gradonačelnik.

Samostalni stručni saradnik za pripremu lokacijskih uslova Borjan Maksimović istakao je da Gradska uprava nastoji da više urbanizuje Grad, a da se gradnja izvodi na širem urbanom području.

„Želimo da izgradnju poslovnih objekata usmjerimo ka industrijskim zonama, a višeporodičnih kolektivnih  i stambeno-poslovnih objekata  u širem urbanom području“, rekao je Maksimović.

On je najavio da će u narednom peridu biti češće organizovani sastanci sa predstavnicima građevinskih preduzeća, s ciljem bolje saradnje sa nadležnim gradskim odjeljenjima i Kabinetom gradonačelnika.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Geometar

01.06.2021 14:41

A što bi kad se sve može naknadno legalizovati.. Bitno je do placa doći papiri će sami stići

ODGOVORITE
Name

Бања Лука

01.06.2021 15:11

Господине Петровићу, очито је да нисте пратили изјаве министарке Голић. Не требају дозволе, само правити без дозвола и на чијој хоћеш земљи, а Министарство ће, примјењујући једнако закон за све, легализовати.

ODGOVORITE
Name

Bojan

02.06.2021 07:30

Vidi mladog mićinog poltrona pored tebe, sto je reketirao sa Mladenom Petrovicem u direkciji, on da prica o dozvolama. Mico ih zaposlio da se tale izamedju sebe... Otac na micinoj odbornickoj listi, glavni vikar i predvodnik, a on najbolji druga Pantelije... On da prica od papirima i dozvolama... Milione su oteli investitorima

ODGOVORITE