Revizija utvrdila: Sudovi u Trebinju i Prnjavoru krše zakon

– Nepravilno knjižena amortizacija, nezakonite nabavke, precijenjeni troškovi za naknade i lična primanja zaposlenih, samo su neki od propusta koje republički revizori zamjeraju Okružnom sudu u Trebinju i Osnovnom sudu u Prnjavoru.

Republika Srpska 27.05.2021 | 17:40
Revizija utvrdila: Sudovi u Trebinju i Prnjavoru krše zakon

Ove pravosudne institucije, umjesto da budu primjer u poštivanju zakona, zbog niza propusta zaradile su od Glavne službe za reviziju javnog sektora RS mišljenje sa rezervom na finansijske izvještaje o poslovanju u prošloj godini.

Kada je u pitanju Okružni sud u Trebinju, oni su, kako je utvrđeno revizijskim ispitivanjem nabavljali djelove opreme, auto gume, radnu odjeću, kao i usluge reprezentacije i poklona, a koje nisu planirane niti su za njih donesene posebne odluke o pokretanju postupka javne nabavke, a što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

„Sud nije dostavljao izvještaje o provedenim postupcima nabavke u propisanom roku, Agenciji za javne nabavke, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Na svojoj veb stranici nisu objavili osnovne elemente zaključenih ugovora za sve postupke javnih nabavki što takođe nije u skladu sa pomenutim zakonom“, istaknuto je u Izvještaju revizora.

Kao jedan od razloga za mišljenje s rezervom revizor navodi da je Okružni sud rashode po osnovu amortizacije precijenio za ukupan iznos od 965.516 KM.

 S druge strane, kako pojašnjavaju, gubici po osnovu rashodovanja imovine potcijenjeni su za iznos od 910.954 marke, jer je neamortizovana vrijednost objekta koji je ustupljen Gradu Trebinje i neamortizovana vrijednost opreme koja je na osnovu odluke predsjednika Suda iskazana kao rashod po osnovu amortizacije što nije u skladu sa Pravilnikom o računovodstvu i računovodstvenim politikama.

Okružni sud u Trebinju je lani na raspolaganju imao budžet od skoro milion maraka.

Osnovni sud u Prnjavoru je mišljenje sa rezervom dobio jer je prekršio Zakon o javnim nabavkama, ali i što im knjigovođe ne znaju svoj posao.

Rashode za bruto naknade i ostala lična primanja zaposlenih sud je precijenio, dok je rashode za bruto plate zaposlenih potcijenio za iznos od 5.654 КМ, jer rashodi po osnovu dežurstva nisu klasifikovani u skladu sa Pravilnikom o budžetskim klasifikacijama.

„Revizijskim ispitivanjem obuhvaćena su četiri postupka javnih nabavki vrijednosti 32.314 KM. Kod dvije nabavke je utvrđeno da nisu dostavljeni izvještaji Agenciji o provedenom postupku nabavke što je mimo Zakona o javnim nabavkama“, istakli su revizori zamjerajući i što za nabavku putničkog automobila nisu objavljeni osnovni elementi ugovora na veb stranici što je, takođe, kršenje zakona.

(Capital.ba)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

BL

27.05.2021 15:45

Republika Srpska puca na svim savovima.

ODGOVORITE
Name

Re

27.05.2021 19:48

Vukan ih je lijepo prozvao, mada ga neki osudjuju. Ocito da zna mnogo o njihovom kriminalu pa se zato tako i ophodi prema njima. Na sve strane mafija...

Name

c

27.05.2021 16:07

Sada će se oglasiti VSTV da kažu da oni nisu znali za greške, kome oni da sude za financijske prekršaje kada i ne znaju šta trebaju ni sami da rade. Ali ponašaju se kao bogovi, a bog je nopogrešiv. Neka oni sjede i piju kafu u radnom vremenu, ili se možda dogovaraju kolko će Vukana kazniti. Bijedni uzori.

ODGOVORITE
Name

Borac

27.05.2021 16:45

Zar vam Vukan nije kazao,da je to kriminalna organizacija. Vukan je uvjek u pravu.

Name

Boki

27.05.2021 18:09

Čuti, možda i istragu otvore.

Name

A volontiranje

27.05.2021 16:17

Na sudu po dvije godine bez ikakvih primanja za pripravnike-volontere, pa na ulicu. To nigdje u svijetu ne postoji samo u sudovima Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Re

27.05.2021 16:55

Druze ..REPUBLIKE SUMSKE..tako ime dobila je od onog glavatog Kovacevica Milinig dupelizca.

Name

baka

27.05.2021 17:16

U Prnjavoru,Nada Zivkovic mulja sa odlukama.Kada se narod digne i rasturi bezvlasce,oduzme imovinu kriminalno stecenu.Skotovi jedni,sram da ih bude.

ODGOVORITE
Name

Advokat

27.05.2021 17:24

Pojedinim sudijama u Bijeljini, Banja luci, Mostaru opasno drma i vlada d. o. o, MATRIX '' SARAJEVO firma koja se bavi utjerivanjem dugova a kasnije tim novcem lihvari stanovnistvo..

ODGOVORITE
Name

Komentar

27.05.2021 18:03

Pa to je i Vukan prekječe reko.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

27.05.2021 18:13

Pitajte Vukana šta se radi u Trebinju.

ODGOVORITE
Name

Q

27.05.2021 19:25

O sudovima se nesmije raspravljati, kritikovati, ukazivati...., to je napad na njihovu nezavisnost.

ODGOVORITE
Name

Stanko

27.05.2021 21:11

U citavoj rs se nepostuje zakon a najvise ga ne postuju pravosudne institucije samo promjene nam mogu donijeti boljitak zato 22 na izborima podrzati postenog vukana jelenu nesica i ostale iz opozicije.

ODGOVORITE