Ako ne može u BiH, može vakcinacija studenata u Srbiji

Studenti Medicinskog fakulteta iz Tuzle nakon što nisu uspjeli sa nadležnim u svom gradu i Federaciji BiH da budu uvršteni u prioritetnu grupu za vakcinaciju, obratili su se Ministarstvu zdravlja Srbije i za manje od 12 sati dobili odgovor a za par dana i termin za vakcinaciju u Beogradu.

Bosna i Hercegovina 18.05.2021 | 09:04
Ako ne može u BiH, može vakcinacija studenata u Srbiji

Studenti navode da je vlast u Tuzli ignorisala njihove zahtjeve pod izgovorom da se odluka o formiranju prioritetnih grupa za vakcinaciju donosi na nivou Federacije Bosne i Hercegovine te da ne može biti donesena na nivou kantona.

Oni pitaju se kako su onda studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Sarajevu uvršteni u prioritetnu grupu za vakcinaciju?

"Ogorčeni ponavljajućim ignorisanjem njihovih zahtjeva grupa studentata šeste godine Medicinskog fakulteta su se samostalno, bez učešća studentskih udruženja i Studentskog parlamenta UNTZ, obratili Ministarstvu zdravlja Republike Srbije sa upitom vezanim za
vakcinaciju studenata iz Tuzle", navode studenti u saopštenju i dodaju da je za manje od 12 sati stigao odgovor na mail, a za samo par dana dobili su termin za vakcinaciju u Beogradu.

Iz Srbije su studentima poručili način na koji mogu organizovati dolazak, te su tražili rješenje kako studenti mogu, a ne zašto ne mogu biti vakcinisani.

100 studenata iz Tuzle 23. maja u Beogradu će primiti vakcinu protiv virusa korona.

Studenti iz Tuzle poručuju da, ukoliko u narednom periodu nadležni nastave ignorisanje njihovih zahtjeva, biće primorani da od Srbije traže vakcine za studente svih godina.

(BN) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

logicno

18.05.2021 07:47

Pa bar pola njih ce sutra preci u Srbiju da rade . kao i do sada .

ODGOVORITE
Name

Prijedlog

18.05.2021 10:50

Studenti iz Republike Srpske na studijama u Srbiji nemaju regulisanu zdravstvenu zaštitu. Imaju samo pravo na zdravstvenu zaštitu u hitnoćama. Ovakav odnos vlasti BiH/ Republike Srpske prema svojim državljanima je sraman i nedopustiv. Ima li iko od nadležnih da ovaj status reguliše za dobrobit mladih ljudi koji studiraju u Srbiji sa kojom imamo i specijalne veze.

Name

Re Prijedlog

18.05.2021 13:55

To je tuzno. Kasnih devedestih, kada sam ja studirao u Srbiji, imali smo zdravstveno osiguranje mi studenti iz Srpske. Umjesto da napredujemo, kod nas sve nazaduje.

Name

Re prijedlog

18.05.2021 16:22

Nazalost, tako je. Ali je i istina da niko u Srbiji nece vratiti studenta iz RS, nego ce mu pruziti svu pomoc i zdravstvene usluge. Osjetio sam na svojoj kozi a imam i kolege sa istim iskustvom.

Name

Zlaja

18.05.2021 08:21

Pa gdje su obe obećane zlatne kašike ?!

ODGOVORITE
Name

putnik

18.05.2021 09:42

ako si skolovan ne znaci i da si narocito inteligentan. to se vidi po ovima sto trce da se bocnu.

ODGOVORITE
Name

momo jovo

18.05.2021 13:31

Svaka cast.

Name

Nebojsa

18.05.2021 15:53

Е нека си ти паметан! Теби нико не брани да се не вакцинишеш!