Tijela preminulih plutaju indijskim rijekama

Tijela preminulih od Covid-19 pronađena su bačena u neke indijske rijeke, saopštile su lokalne vlasti po prvi put zvanično priznajući tu alarmantnu praksu, za koju se navodi da je posljedica siromaštva i straha od bolesti u udaljenim oblastima.

Svijet 15.05.2021 | 21:14
Tijela preminulih plutaju indijskim rijekama

Slike leševa koji plutaju niz reku Gang, koja se u hinduizmu smatra svetom, šokirali su zemlju, koja se bori sa najgorim svjetskim naletom slučajeva Covid-19, prenosi Rojters.

Iako su izvještaji u medijima povezali porast broja tijela otkrivenih kako plutaju rekom i njenim pritokama poslednjih dana sa pandemijom, indijska sjeverna država Utar Pradeš, u kojoj živi 240 miliona ljudi, do sada nije javno otkrila uzrok smrti.

– Uprava ima informacije da se tijela onih koji su podlegli Covid-19 ili bilo kojoj drugoj bolesti bacaju u rijeke, umjesto da se odlažu u skladu sa odgovarajućim ritualima – rekao je visoki državni zvaničnik Manodž Kumar Singh u pismu zvaničnicima u koje je Rojters imao uvid.

On je zatražio od seoskih zvaničnika da osiguraju da se leševi ne bacaju u vodu i rekao da će državna vlada dati siromašnim porodicama poginulih po 5.000 rupija (68 dolara) za kremiranje ili sahranjivanje tijela.

Država je takođe zatražila od policije da patrolira rekama kako bi zaustavila tu praksu.

Indija svakodnevno zvanično prijavljuje oko 4.000 smrtnih slučajeva od te bolesti već skoro dvije nedjelje, ali zdravstveni stručnjaci kažu da je broj preminulih verovatno mnogo veći zbog lošeg testiranja u ruralnim oblastima i drugih faktora.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bagra ljudska!

15.05.2021 21:52

Kako odvratan narod.

ODGOVORITE
Name

Čudno

16.05.2021 04:55

Druga po naseljenosti broja stanovnika u svijetu koja broji milijarde stanovnika,dnevno umire 4000 ljudi.Zamislite 1-2%

ODGOVORITE