Odbijen prigovor da Karadžić služi kaznu u Britaniji

Mehanizam u Hagu odbio je prigovor odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na odluku da bude upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne doživotnog zatvora, objavio je na svom Twitter nalogu Karadžićev advokat Piter Robinson.

Republika Srpska 14.05.2021 | 12:52
Odbijen prigovor da Karadžić služi kaznu u Britaniji

"Prigovor Radovana Karadžića na odluku da kaznu služi u Velikoj Britaniji odbio je predsjednik sudskog Mehanizma Karmel Ađijus", naveo je Robinson.

On je ocijenio da je tom odlukom Haški sud Karadžića osudio na "samicu do kraja njegovog života ili na smrt u rukama muslimanskih ekstremista u britanskim zatvorima".

Sud u Hagu nije objavio odluku predsjednika Ađijusa, prenosi Tanjug.

Da će Karadžić kaznu služiti u Velikoj Britaniji ranije je objavio šef britanske diplomatije Dominik Rab.

Na tu odluku, advokat Robinson uložio je prigovor u kojem je, kako su prenijeli mediji, Haški sud upozorio da će Karadžić u britanskom zatvoru "biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista".

Robinson je podsjetio da su trojica muslimanskih ekstremista 2010. godine u britanskom zatvoru Vejkfild noževima izboli generala Vojske RS Radislava Krstića.

Karadžić (75) je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, a nakon žalbenog postupka sud u Hagu mu je 2019. godine izrekao kaznu doživotnog zatvora.

Prvi predsjednik Republike Srpske uhapšen je u Srbiji i predat Tribunalu u Hagu 2008. godine. Nakon izricanja presude bio je u pritvorskoj jedinici u Hagu.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Borac 92-95

14.05.2021 12:52

Nakon 100 dana na prvoj liniji negdje sredinom 1995 godine krenem za Srbiju da vidim porodicu i dođem na Raču kad ne može dalje. Pitam zašto, kažu tako Rašo naredio. Zar i nakon 100 dana provedenih ne mogu 5 dana vidjeti djecu. Kažu ne možeš . Vratim se....i eto sad ovo čitam i svakojake misli mi dolaze u glavu, ali neću vam reći.

ODGOVORITE
Name

Re Borac

14.05.2021 18:15

Ja sam mladji brat poginulog borca VRS. Shvatio sam sta se htjeli reci, i slazem se sa vama. Kao djecak zelio sam da mogu biti kao moj stariji brat, a danas sa ove vremenske distance, srecan sam sto sam bio premlad da idem u rat. Brat je otisao i nikada se nije vratio. I ja citam i svakojake misli mi dolaze u glavu...

Name

Boki

14.05.2021 13:05

Dželati, hoće da mrcvare čovjeka do kraja života. Britanija je osvjedočeni neprijatelj srba.

ODGOVORITE
Name

Milica

14.05.2021 16:48

Ako je tako moraš malo potkijepiti nekom činjenicom.To je samo tvoja ocjena.