Dva planinara poginula na Mont Everestu

Dvojica planinara, od kojih jedan iz Amerike, a drugi iz Švajcarske, poginuli su danas na Mont Everestu, saopšteno je iz organizacije ekspedicija u Nepalu.

Svijet 13.05.2021 | 17:30
Dva planinara poginula na Mont Everestu

U saopštenju se navodi da je iscrpljenost uzrok smrti planinara i da su oni prve žrtve ove sezone uspona na Mont Everest.

Švajcarski planinar Abdul Waraich (41) umro je nakon što je se popeo na planinski vrh, dok je Amerikanac Puwei Liu (55) preminuo u kampu na najvišoj zoni uspona.

“Abdul se uspješno popeo na vrh, ali je imao problema tokom silaska. Poslati su dodatni šerpasi sa kiseonikom i hranom, ali je on, nažalost, preminuo”, ističe se u saopštenju.

Liu je sišao uz pomoć dodatnog kiseonika pošto je bio suočen sa snježnim sljepilom i iscrpljenošću. Stigao je do kampa broj četiri, ali je preminuo.

Uprkos zabranama uvedenim zbog pandemije virusa korona, vlasti Nepala dozvolile su početak proljećnjeg uspona na Mont Everest.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Srbija

13.05.2021 21:54

Kad pogine neko strani vi nemate komentar samo kad je u pitanje nas narod odmah milion komentara pa i oni su ljudi ej bre

ODGOVORITE
Name

Srbija 2

14.05.2021 00:32

Milion gluposti u samo jednoj misli... Idi liječi se, idiote!