Crna Gora ukinula policijski čas

Crnogorske vlasti danas su odlučile ukinuti policijski čas koji je vrijedio od ponoći do pet ujutro, nakon što se epidemiološka situacija u toj zemlji nastavila poboljšavati, čime je napravljen korak ka potpunom ukidanju epidemioloških mjera.

Region 11.05.2021 | 19:04
Crna Gora ukinula policijski čas

Novom odlukom dozvoljen je saobraćaj između opština i vikendom, što je do sada bilo zabranjeno, te je dopuštena muzika uživo na terasama kafića od 19 do 22 časa, dok je ostala obaveza nošenja zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenim prostorima, te mjera zabrane okupljanja.

Crna Gora je u prva tri mjeseca ove godine bila u vrhu liste zemalja svijeta po broju aktivnih slučajeva i oboljelih na dnevnom nivou. Ipak, zahvaljujući uvođenju rigoroznih epidemioloških mjera sredinom marta, koje su predviđale zatvaranje obrazovnih ustanova, ugostiteljskih objekata, teretana i fitnes i trgovačkih centara, broj aktivnih slučajeva zaraze smanjen je s oko maksimalnih 10.000 oboljelih na 1.500, koliko ih je danas. Broj zaraženih na dnevnom nivou već drugu sedmicu zaredom je svakodnevno ispod stotinu.

Crna Gora je u drugoj polovini aprila gotovo normalizovala život ublažavajući gotovo sve epidemiološke mjere, ostavljajući obavezu nošenja zaštitinih maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kretanje između opština vikendom, zabranu okupljanja te policijski sat.

Takođe početkom maja, uz veliki odziv građana počelo je masovna vakcinacija stanovništva Crne Gore, pa je za sedam dana jednom dozom vakcinisano skoro 17 posto ukupne populacije te zemlje.

Od početka pandemije korona virusom zarazilo se 98.449 stanovnika Crne Gore, što je više od 15 posto populacije. Od posljedica korona virusa preminule su 1.544 osobe.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar