Ljekari greškom ubrizgali šest doza vakcine "Fajzer"

Jednoj 23-godišnjoj djevojci u Italiji greškom je prilikom vakcinacije ubrizgano šest, umjesto jedne doze lijeka "Fajzer", a poslije preventivnog boravka u bolnici puštena je kući, piše list "La Nacione".

Svijet 10.05.2021 | 13:52
Ljekari greškom ubrizgali šest doza vakcine "Fajzer"

Djevojka, koja je vakcinisana u gradu Masa Karara, u regiji Toskana, primijetila je “samo uzbunu” među osobljem, a onda joj je rečeno i šta se desilo.

Preventivno je smještena u bolnicu gdje joj je tokom posmatranja davan takipirin. Djevojka je imala glavobolju i ni jedan drugi problem, a poslije 24 sata je otpuštena iz bolnice.

Muškarcu koji je davao vakcinu ispraznio je cijelu flašicu lijeka, znači šest doza, a kada je shvatio šta je uradio, kako piše list, pozlilo mu je.

Riječ je o grešci i retkom slučaju u dosadašnjoj praksi. List podsjeća da je nešto slično zabilježeno ranije u Njemačkoj, ali je tada data četvorostuka količina lijeka.

Proizvođač vakcine “Fajzer” je u fazi istraživanja, da bi utvrdili efekte eventualnog predoziranja, koristio samo četiri doze prilikom vakcinacije jedne osobe.

Vakcinaciju u Italiji provodi medicinsko osoblje, uključujući i završene studente medicine koji još nisu zaposleni.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nagrada...

10.05.2021 12:38

dobice jos nagradu od Fajzera, posto je greskom izvrsio novi eksperiment na ljudskoj osobi

ODGOVORITE
Name

Srb

10.05.2021 13:10

Test prošao, pacijentu kako bude...

ODGOVORITE
Name

kole

10.05.2021 19:17

Ma kakva greška. to je eksperiment ako jedna doza drži šest mjeseci imunitet znači ovako iznosi 36 mjeseci,sada dok se to malo na naučnoj bazi razmotri i poslije će da usvoje ,tako da će svaki pojedinac da primi dozu kao za konja ili ti bika

ODGOVORITE