Vlada prevarila male akcionare, idu na sud po pravo

Na vanrednoj skupštini akcionara Željeznica Srpske odlučeno je da se cijena akcija sa 2 800 KM smanjuje na 1 marku. Mali akcionari su ogorčeni i poručuju da će tražiti svoja prava na sudu. 

Republika Srpska 07.05.2021 | 20:28
Vlada prevarila male akcionare, idu na sud po pravo

Mali akcionari su izgubili potencijalnu dobit koju bi ostvarili prodajom akcija po knjigovodstvenoj cijeni. Tvrde da je cijena akcija već obarana prethodnih godina, ali da je ovaj put Vlada Srpske, kao većinski vlasnik Željeznica, pokazala nebrigu i prema radnicima i malim akcionarima smanjivši cijenu akcija sa 2 800 na jednu marku. 

"Nas male akcionare niko ne uvažava iako smo kritički pokušali da kažemo na loše strane poslovanja i za opšti interes i privukli strane investitore. Mi ovom prilikom smo opljačkani totalno, razočarani i nadamo se da će sudije i pravosuđe donijeti odluku da se zaštiti imovina, jer mi smo vlasnici dijela imovine u zajedničkoj imovini i tražimo da se to shvati i tretira kao tako, kaže Radenko Malešević, mali akcionar ŽRS. 

Na skupštinu akcionara došao je i zastupnik dva strana akcionara koji 15 godina posjeduju akcije Željeznica Srpske. Kaže da je ovakav potez Vlade Srpske izbrisao ulogu svih malih akcionara u ovom javnom preduzeću, a sve da bi ostvarili korist za sebe kao većinski vlasnik.

“Znači da će postojeći akcionari izgubiti skoro sve a profitirati će Vlada. Vlada koja je najveći povjerilac, skoro jedini vlasnik i glasa po tom pitanju. Postoji konflikt interesa, vlada i povezana lica, Pref, akcijski fond i institucija ne bi smjeli glasati po tom pitanju”, kaže Denis Vengust, zastupnik dva strana akcionara ŽRS.

Mali akcionari poručuju da će zahtijevati da im se isplati realna vrijednost akcija i da će svoja prava tražiti na sudu.

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Iznogud

07.05.2021 18:46

Glasali ste i dobili. Glasajte ponovo dobicete jos jer oni najljepse lazu a meso je dobro peceno i corba jw ljuta pod satorom. Naravno morate sve da pojedete da imate zalibu do sljedecih izbora. Satorska stoko tako vam i treba.

ODGOVORITE
Name

Vlada-Akcije

07.05.2021 18:51

Pa ne moze vlada dizati i spustati akcije kako hoce...Zna se kako i ko treba da kontrolise akcije. Ispade ono kao: dajem kucu u akcije, sam odredim cijenu, uzmem pare i sutra odlucim da su te akcije nevrijedece. Ne znam ko je ludji ovde: akcionari koji nemaju pojma ili perverzna vlada bezakonja i prevare...Pamet u glavu ljudi moji

ODGOVORITE
Name

Miso

07.05.2021 19:23

Oni kad hoce da nesto uniste u toj oblasti su najjaci.

ODGOVORITE
Name

Huligan

07.05.2021 19:38

Tako vam i treba sviste vi glasali za Dodika sad neka vas handri bitno da on i prointer ima a nama nista..to glupi narode kadaces da se opametis.

ODGOVORITE
Name

NN

07.05.2021 19:49

Kuku nama lele, samo spakovati kofere. Ovi na vlasti samo na sebe misle. Koliko im vise treba ? Kad ce se zadovoljiti ? sta rade sa tolikim parama. Otmi od naroda sve, to im je izgleda moto... Ništa ne daj, okrenuli srp prema sebi i samo žanju, sve samo njima a ostale ko j... ! Gde ce Vam dusa

ODGOVORITE
Name

321

07.05.2021 20:18

"Trazice prava na sudu" ... ko je ovdje lud?

ODGOVORITE
Name

Zeki Press

07.05.2021 20:30

Na prvom smo mjestu po kriminalnim kalkulacijama i odlivu stanovnistva. U drugim disciplinama smo na zadnjem mjestu.

ODGOVORITE
Name

Koh Nikol

07.05.2021 20:45

Trazili ste gledajte.Kojem cete se sudu zaliti ,pa to je sud koji sekta kontrolise .Ako vec ne znate koristiti olovku na izborima onda se prihvatite krampa i usranog malja i na ulicu jer vam je to jedino ostalo ,dragi moji zeljeznicari i mali akcionari .

ODGOVORITE
Name

kiki

07.05.2021 21:50

Samo nemojte prodavat akcije...niposto. Kad tad ce akcije opet porast...sa 1 marke na 2....

ODGOVORITE
Name

Fenix

08.05.2021 04:32

Briga za narod? Kako ga oguliti. Za SNSDe 99% zeljezničara do juče bilo. Sta posiješ to i žanješ. Moj narode narode,promaja u glavi.

ODGOVORITE