Pomoć za borbu protiv korone potrošili na statuu

Japansko ribarsko mjesto Notou izazvalo je snažne reakcije u javnosti nakon što je objavljeno da su utrošili ogromna sredstva za ublažavanje posljedica epidemije virusa korona na veliku skulpturu lignje kako bi potakli turizam.

Svijet 07.05.2021 | 12:47
Pomoć za borbu protiv korone potrošili na statuu

Ogromno ružičasto stvorenje s ispruženim krakovima otkriveno je u martu u obalnom gradu Notou u središtu Japana i koštalo je 230.000 dolara, javlja "NY Times".

Uprkos kritikama lokalni funkcioneri poručili su da se nadaju da će skulptura postavljena uz put privući prolaznike, piše "24sata.hr".

"Turizam je u našem gradu teško pogođen virusom korona. Željeli smo učiniti nešto kao bismo podržali lokalno poduzetništvo", kazao je gradski dužnosnik.

Dodao je da je mjesto trpjelo ne samo zbog ograničenja uvedenih u okviru borbe protiv Kovid-19 nego i zbog lošeg ulova.

Mnoge je skulptura visoka 13 metara privukla proteklih dana te su se djeca igrala uz nju, a odrasli je slikali, brane se lokalni funkcioneri. Ali mnogi ne dijele to oduševljenje.

"Pogrešno je trošiti novac poreskih obveznika na nepotrebne predmete koji nisu hitni. Gradonačelnik i lokalni funkcioneri trebalo bi da podmire te troškove", jedan je od komentara na Twitteru.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Skeptik

07.05.2021 11:10

Pametno utrošen novac.

ODGOVORITE
Name

Đed

07.05.2021 16:13

Prilično vjerna skulptura Svjetske zdravstvene organizacije!

ODGOVORITE
Name

Re

09.05.2021 08:30

??