Opština Lopare obilježila slavu Đurđevdan

Krsna slava opštine Lopare obilježena je Svetom arhijerejskom liturgijom i lomljenjem slavskog kolača u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, litijom gradskim ulicama i pomenom za 242 poginula borca majevičkog kraja.

Republika Srpska 06.05.2021 | 14:32
Opština Lopare obilježila slavu Đurđevdan

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je vjernicima u Loparama, da Sveti velikomučenik Georgije pokazuje da ne treba nikada odstupati od svoje vjere.

“Treba da se učimo i da se molimo Bogu i da se upravo iz žitija Svetog Georgija i drugih mučenika molimo Bogu da nam da snage da budemo istinski ispovjednici vjere pravoslavne, našega naroda zaštitinici, naše tradicije, pisma, kulture i svega drugog,” podsjeća episkop Fotije.

Ni na dan slave nisu zaboravljeni oni koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

“Nije dobro sine, nedaj Bože nikome da doživi što sam ja doživjela, ali tako je poslato meni,” sa tugom govori Joka Milovanović,  majka koja je izgubila tri sina tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

“Opština Lopare je platila visoku cijenu tokom rata, 242 borca su poginula, a više od 800 je ranjeno. Ovo je jedan od načina da oživljavamo sjećanja na poginule i pružimo utjehu njihovim porodicama,” rekao je Risto Radić, predsjednik Boračke organizacije Lopare

Veliki doprinos razvoju opštine pružaju svi stanovnici sa ciljem da se iz dana u dan osjeti privredni napredak.

“U narednom periodu planiramo uspostavu četiri poslovne zone na području naše opštine, dvije u Loparama, Priboju i Bobetinom brdu, koje će biti u blizini budućeg autoputa, tako da stvaramo preduslove za zapošljavanje ljudi. Suština jeste u tome da stvorimo ambijent da ovdje dolaze ljudi koji će investirati. Ono na šta sam posebno ponosan je naša dijaspora, koja je jedna od najboljih i nastavlja da ulaže u rodni kraj,” rekao je načelnik Lopara Rado Savić.

Povodom Đurđevdana održana je svečana sjednica Skupštine opštine, gdje je dodijeljena  zlatna značka Domu zdravlja Lopare , čime se ukazuje zahvalnost svim zdravstvenim radnicima, koji nose ogroman teret u vrijeme epidemije virusa korona.  

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Краљ

06.05.2021 14:58

Гдје су им маске?

ODGOVORITE