Petao Pirgo umesto da kukuriče počeo da leži na jajima!?

U kokošinjcu Veskovića iz sela Koštunići do skoro se znalo "ko kosi, a ko vodu nosi", ali sve se promenilo kada je pevac Pirgo umesto da kukuriče počeo da kvoče i leži na jajima. Domaćini se nisu mogli čudom načuditi kako je ovaj miljenik jata "promenio pravac" i "skrenuo sa puta".

Zanimljivosti 03.05.2021 | 15:26
Petao Pirgo umesto da kukuriče počeo da leži na jajima!?

"On je ranije samo pevao, budio pola sela svojim kukurikanjem. Nije mu bilo premca. A onda se promenio, kad padne veče dođe u kokošinjac, legne na jaja i tu ostane celu noć. Ujutru kad se probudi malo ponovo kukuriče i tako u krug. Preko dana se ponaša kao pevac, a uveče kao kokoška. Svi smo ostali u čudu", kaže za RINU Slavica Vesković, vlasnica ove čudnovate pernate životinje.

Zbog nesvakidašnjeg ponašanja svog petla u problemu su domaćini iz ovog sela podno Suvobora. Kokoške snesu jaja i umesto da ih Veskovići pokupe i iskoriste, pevac Pirgo legne i ne popušta, pa sada umesto jaja mogu možda i da očekuju piliće.

"On nekoliko sati leži na tim jajima i mi sada nismo sigurni da li možemo da ih iskoristimo, kakva su. Nismo ih razbijali da vidimo šta je unutra. U svakom slučaju za Vaskrs smo dokupljivali jaja zbog Pirga, iako imamo naša domaća. Ne znamo do kad će ovo stanje trajati, nadamo se da će se uskoro pevac vratiti na staro", rekla je Slavica.

Međutim, ovaj pevac sa Suvobora je samo jedan od onih koji i nisu baš "pravo muško", jer se identičan slučaj pojavio i pre dve godine u Trebinju. Prema rečima veterinara reč je o hermafroditizmu, izuzetno retkoj pojavi dvopolnosti. Hermafroditizam je uobičajeniji kod svinja i koza, a kod pernatih životinja se vrlo rijetko javlja.

(B92 Foto: RINA)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Василије

10.05.2021 19:11

Пијетао глуми кокошку.

ODGOVORITE