Upozorenje: Nikad veći pritisak na rad medija!

- Sindikat medija i grafičara Republike Srpske upozorava da pritisak na rad medija nikada nije bio veći.

Republika Srpska 03.05.2021 | 11:03
Upozorenje: Nikad veći pritisak na rad medija!

- Sindikat medija i grafičara Republike Srpske čestitao je 3. maj - Međunarodni dan slobode medija, navodeći da je uloga medija ključna za razvoj svih demokratskih procesa i razvoja društva.

Čestitka je upućena novinarima, urednicima, snimateljima, foto-reporterima, montažerima i svim medijskim radnicima.

Iz ovog sindikata je saopšteno i da pritisak na rad medija nikada nije bio veći.

"Pod izgovorom da poštuju slobodno, nezavisno i pluralističko novinarstvo i vode transparentne politike, nosioci vladajućih funkcija i vlasnici medija u našoj zemlji nerijetko pribjegavaju priticima na novinare i ne čine ništa da bi se njihov položaj popravio", navodi se u saopštenju Sindikata.

U saopštenju se dodaje da su novinari često izloženi fizičkim i verbalnim napadima, te da se u ovdašnjem društvu i dalje gradi atmosfera u kojoj znatan boj građana misli da je to sasvim u redu.

"Istovremeno, većina novinara na svojim radnim mjestima ostaje satima nakon završetka radnog vremena, rade praznicima i vikendima, imaju loše ili nikakve ugovore i nerijetko nemaju uplaćene doprinose", napominju iz ovog sindikata.

Iz Sindikata poručuju da se jedino socijalno i radno sigurni novinari mogu boriti za svoja prava i profesionalno obavljati zadatke.

I ove kao i svake godine zvaničnici i političari šalju čestitke povodom Međunarodnog dana slobode medija, navodeći da bez slobode medija nema ni demokratskog društva, kao ni da sloboda novinarstva ne smije biti ugrožena...

(BN/Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Cinik

03.05.2021 10:01

Sve privatnike pohapsiti a firme dati drzavi na upravljanje.

ODGOVORITE
Name

Re

03.05.2021 11:07

Pa i rtrs je praktično privatni jest da ima naziv kao da je od sveopsteg društvenog znacaja

Name

A

03.05.2021 10:13

Kome je lako??

ODGOVORITE
Name

ZA A

03.05.2021 11:02

LAKO JE DINASTIJI DODIK.

Name

realnost

03.05.2021 11:47

Burletu posebno gori pod nogama, a mogu zamisliti pod kakvim pritiskom Dodika stoje svi novinari profesionalci - a time i BN-kuca..

Name

BOBA

03.05.2021 10:26

VEOMA SU ZANIMLJIVE KONFERENCIJE ZA STAMPU.PUNA SALA DVA PITANJA I TO TOLIKO BLAGA DA NEMA SVRHE DA SE ODRZAVAJU JAVNO.ISPRED EKRANA DJELUJE GLUPO.KAO NEKA MALA PREDSTAVA A NE OSTRA REALNA PITANJA OCI U OCI.JEDINO SENAD U TV FACE NEMA DLAKE NA JEZIKU SVE OSTALO JE SUVISE BLAGO KAO DA SU SVI U STRAHU. NISTA NEMA SMISLA.KOLIKO PARA TOLIKO MUZIKE ALI ONE TIHE.

ODGOVORITE
Name

Milicionar

03.05.2021 11:25

Trenutno je u RS jedini slobodni medij BN tv, a ostali trguju pa ko više plati. O rtrs i atv ne vrijedi trošiti riječi, tipične partijske tv i u službi režima...

ODGOVORITE
Name

Mediji

03.05.2021 12:18

Vruc vjetar za preradu citalaca. Nacin opasnost za medije i cijeli sistem (izvjestavanja).

ODGOVORITE
Name

Kursula

03.05.2021 13:06

Slobodni mediji u RS? Koji su to? Cast izuzecima. BN jeste svjetlost. U RS je medijski mrak. Za medije se moze reci rezimska glasila, bilteni. Baja je sve poklopio. RTRS je smece koje on tretira kao svoj medij. A novinari, sitne duse i bez dostojanstva. Moralne spodobe. Sve ce stici na naplatu. Osvajanje slobode je tesko. Sto je narod zatucaniji lakse je njiim vladati. Medijsko jednoumlje je pravi alat za bajinu vladavinu...

ODGOVORITE