Farba žive piliće za Vaskrs i prodaje kao dekoraciju!

Tradicija farbanja jaja za Uskrs stara je vekovima, a domaćice svake godine pronalaze nove načine da njihova uskršnja jaja budu lepša, originalnija i kreativnije ukrašena u odnosu na prethodnu. Ovom ritualu i šarenim uskršnjim jajima najviše se raduju deca, pa je tako jedna žena došla na ideju da ode korak dalje i ponudi im živu dekoraciju.

Zanimljivosti 02.05.2021 | 20:37
Farba žive piliće za Vaskrs i prodaje kao dekoraciju!

Reč je o ofarbanim živim pilićima, u crvenu, zelenu i plavu boju, koje prodaje po ceni od 200 dinara, a svoj "proizvod" oglasila je na Fejsbuku. Fotografije njene ponude kruže internetom i malo je reči da su korisnici u čudu.

"Ja imam i živu dekoraciju", oglasila se ona, a druga žena je odmah pohvalila njenu kreativnost i počela da se raspituje kako bi mogla da dođe do svog ofarbanog pileta i po kojoj ceni, vidi se na fotografiji koja kruži Fejsbukom, uz napomenu da su "deca oduševljena" njenom dekoracijom.

Ne možemo a da se ne zapitamo odakle joj ideja za jednu ovakvu "inovaciju" i šta će se sa njom dogoditi kada oduševljenje mališana splasne, a crveno, žuto ili plavo pile počne da dobija bele tragove?

Ipak, nije reč baš o inovaciji. Praksa farbanja živih pilića postoji već neko vreme i zapravo se radi o proizvodu velike potražnje, te je u nekim zemljama uobičajena pojava i to ne samo na Uskrs. Ukrašavanjem pilića prvi su počeli da se bave u u SAD, Kini i Indiji.

 

Istina je da posebnu reaciju izazivaju kod dece, ali nažalost njihova radost je kratkog veka. Ubrzo tokom procesa izrastanja perja pilići gube boju, taj unikatni ukras koji ih je činio privlačnim. Umesto radosti i oduševljenja nastupa razočarenje i odbačene "dekoracije" brže nego inače mesto pronalaze u supi ili rerni.

O vrsti farbe koja se upotrebljava za ovaj postupak i njenoj bezbednosti za kasniju ishranu (što je očigledno sudbina "živih dekoracija") ne vredi ni raspravljati, a u prilog tome govori činjenica da je u nekim zemljama zakonski zabranjeno bojenje životinja, što zbog zaštite životinja, što zbog bezbednosti hrane.

Na kraju, korisnici društvenih mreža osudili su biznis potez ove žene sugerišući da se radi o nehumanom ponašanju, navodeći "na šta su sve ljudi spremni kako bi zaradili koji dinar".

(Blic.rs)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar