Kanada podržala Šmita za visokog predstavika BiH

Kanadski ministar spoljnih poslova Marc Garneau uputio je pismo Institutu za istraživanje genocida (IGC) Kanada, u kojem je izrazio podršku svoje zemlje Christianu Schmidtu za poziciju visokog predstavnika u BiH.

Bosna i Hercegovina 24.04.2021 | 15:39
Kanada podržala Šmita za visokog predstavika BiH

U nastavku pročitajte pismo koje je ministar Garneau naslovio na predsjednika IGC-a Emira Ramića:

"Kabinet premijera Justina Trudeaua mi je proslijedio vašu prepisku od 5. januara 2021. godine, u vezi s budućnosti Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i potencijalnom zamjenom visokog predstavnika Valentina Incka. Oprostite što kasnim sa odgovorom.

Kanada je ponosna što je član Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira i čvrsto podržava rad istog.

U potpunosti se slažem da je izbor novog visokog predstavnika važno pitanje koje treba pažljivo razmotriti. Visoki predstavnik Incko je izvrsno obavljao ovu pozicuju dugi niz godina, ali signalizovao je svoju želju da odstupi od iste. Održano je nekoliko razgovora između članova Upravnog odbora kako bi se uvjerili da su svi faktori uzeti u obzir i da se može postići konsenzus.

Kanada je posvećena stabilnosti Bosne i Hercegovine i uvjerena je u neophodnost saradnje sa saveznicima i partnerima za dodatni mir i stabilnost u regionu. Iz tog razloga, drago nam je što možemo da potvrdimo našu podršku kandidatu Kristianu Šmitu, kojeg je Njemačka predložila za OHR.

Prioritet Kanade za Bosnu i Hercegovinu je podsticanje njenog razvoja u mirnu, ekonomski održivu, multietničku demokratiju. Rad OHR-a je od suštinskog značaja za postizanje ovog cilja."

(Vijesti.ba)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Nix

24.04.2021 14:10

Sta briga Kanadu za BiH ? Realno , ne znaju na mapi gdje smo

ODGOVORITE
Name

re

24.04.2021 16:10

Vi ste u pravu . Mozda ni na karti nezna dje se nalazi , Gluposti ???

Name

re

24.04.2021 15:17

Čuj,OHR,suštinski?Pa kada misle,da smoza EU???

ODGOVORITE
Name

re

24.04.2021 18:33

kada se odradi posao potreban za ulazak u eu.

Name

Dejan

24.04.2021 15:23

Sta ima veze sto je Kanada ksd nije dodik,bice kako sef odluci.

ODGOVORITE
Name

Sa strane

24.04.2021 20:47

Džaba! Neće Rusi... Incku će da istekne mandat, novi neće biti izabran i na žalost onih koji se kunu u Bosnu a žele joj kolonijalnog upravnika ta imbecilna institucija će polako gubiti na značaju. Inače, baš ta kretenska institucija govori o svoj apsurdnosti BiH. Zar nije nenormalno da u nekoj državi, bilo kakvoj, postoje ljudi koji de zalažu da neki trećerazredni ćata bude iznad njenih institucija?

ODGOVORITE
Name

Rusi nece?

25.04.2021 02:29

Ko pita Ruse? Ko su Rusi? Rusi su niko i nista! Pijani idioti! I neka je BiH protektorat. Bolje nego da nam Vlasi i ustase opet prirede genocid!