Vučić sa Masom o Kosovu i Metohiji i stanju u regionu

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je posjeta njemačkog ministra Hajka Masa potvrda značaja odnosa sa Njemačkom. Srbija želi mir, ne rat.

Srbija 23.04.2021 | 10:16
Vučić sa Masom o Kosovu i Metohiji i stanju u regionu

Vučić je rekao da je sa Masom razgovarao o svim važnim temama i o onome što za nas nije uvijek jednostavna tema.

"O KiM, situaciji u reginu. Njemačka je priznala nezavisno Kosovo, mi nismo, Njemačka podržava dijalog u okviru EU. I Srbija to podržava", rekao je Vučić.

"Spremni smo za nastavak dijaloga i pristupićemu konstruktivno. Srbija želi kompromisno rješenje. Ne želimo da odbijamo dolazak do kompromisa i rješenja, smatramo da nije rješenje zamrznuti konflikt. Potrebno nam je da sa Albancima gradimo mir u narednih 100 godina", rekao je predsjednik Srbije.

"Mi i Albanci bićemo najveće nacije na Balkanu u narednih 100 godina", dodao je on i ponovio da je suština srpske politike mir.

Takođe, dodao je da će Srbija insistirati na ispunjavanju potpisanih obaveza, kao i da je spremna da razgovara. " Rekli smo da nećemo razgovarati o ratu, već o saradnji i miru. Snažna i ekonomski jaka i uspješna Srbija, to je naš cilj", istakao je predsjednik Srbije.

Rekao je da je sa njemačkim ministrom razgovarao i o EU integracijama, a tom prilikom se posebno zahvalio Masu zbog podrške koju Njemačka, na čelu s kancelarkom Angelom Merkel, pruža Srbiji.

Mas je, s druge strane, rekao da je Njemačka svjesna da je pitanje Kosova teško pitanje za Srbiju ali je napomenuo da će postizanje sporazuma imati ekonomski značakj za Srbiju i njen put ka EU.

Takođe, svaka zemlja, istakao je Mas, odlučuje kojim tempom će ići ka EU i zato nam je važno ono što nam je predsjednik Srbije rekao da Srbija planira da uradi po tom pitanju.

(B92) 

Komentari / 0

Ostavite komentar