Rudari najavljuju masovne proteste i generalni štrajk

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH (FBiH) upoznao je direktore rudnika iz sastava Koncerna, nadležne u Vladi FBiH i "Elektroprivredi BiH" o mogućem generalnom štrajku i masovnom protestu komorata 10. maja, zbog najavljene sistematizacije radnih mjesta i "katastrofalnog stanja u Koncernu".

Bosna i Hercegovina 20.04.2021 | 19:16
Rudari najavljuju masovne proteste i generalni štrajk

Na jučerašnjoj sjednici Sindikata je zaključeno da se stupi u generalni štrajk i odluka je dostavljena premijeru FBiH Fadilu Novaliću, resornom ministru Nerminu DŽindiću, direktoru “Elektroprivrede BiH” Admiru Andeliji, te direktorima rudnika.

Iz Sindikata su naveli da su “Elektroprivreda BiH” i menadžmenti rudnika uglja u sastavu Koncerna spremni da, bez obzira na veliki broj nejasnoća, počnu primjenu novih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, te da rudari strahuju da će to u znatnoj mjeri umanjiti dostignuti nivo njihovih materijalnih prava, prenose federalni mediji.

Predsjednik Sindikata Sinan Husić rekao je da će u toku generalnog štrajka biti održan masovni protestni skup radnika iz rudnika uglja.

– Potpuno je otvorena mogućnost da se od Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH najkasnije do 30. aprila u skladu sa važećim zakonskim propisima izvrši najava generalnog štrajka u rudnicima uglja u sastavu Koncerna – rekao je Husić.

Iz Sindikata su najavili da će protestni skup pod sloganom “`Ne` nepravednom i nehumanom restrukturisanju rudnika uglja u sastavu Koncerna” biti održan i na Međunarodni praznik rada – 1. maj.

Predsjedništvo i Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH pružili su podršku i štrajku u Rudniku uglja “Kreka”, najavljenom za 26. april u Tuzli.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Skeptik

20.04.2021 17:30

Hm, tako su štrajkovali i protestovali u Sarajevu, pred sam rat, pred raspad Jugoslavije. Da se neće ponoviti ali sa BiH...

ODGOVORITE
Name

Re

20.04.2021 19:27

Da uđeš malo dublje u ovu temu ne bi napisao taj komentar.

Name

Nostradamus

21.04.2021 06:47

@Re.Vjerovatno da ovaj gore Skeptik nije usao dublje u rudnik jer nije na tom poslu pa recimo da ne zna nije upucen.Ali sta to onda ti znas ako si usao u rudnik?, pa lijepo onda objasni ili ćuti,a ne vazno je da se ne slazes sa ovim gore sto je napisao.Takvi su uvijek bili najgori nista ne razmisljaju,a sve znaju.

Name

Sale

21.04.2021 12:31

Zato se pazi .Budi spreman da bjezis

Name

Ilija

20.04.2021 17:43

Sva podrška rudarima. Sretn!

ODGOVORITE
Name

Refa

20.04.2021 17:43

Jedino pozitivno od ovog covida jeste budjenje svijesti naroda i radnika i izrazavanje nezadovoljstva protestima. Uhljebi nisu navikli na to, oni odmah pocnu da se vrte u mjestu kao centrifuga na ves masini.

ODGOVORITE
Name

Sretno

21.04.2021 06:28

Nije mi jasno šta hoće ovi rudari. Imaju sve moguće uslove za rad: vagonetiće austrougarske (najkvalitetniji), nove lopate i pijuke, šljemove u bojama, lampe itd. Za čizme i radna odijela raspisan je tender ali će se zbog korone nabavka prolongirati do 2025. Treba se malo strpiti do tada. Ishrana ostaje na dosadašnjem nivou, hljeb i pašteta na dvojicu a vode ima u izobilju čak i u jami. Ti rudari trebaju malo više da obrate pažnju, kada izađu van, da ne prelaze ulicu dok doobro ne pogledaju lijevo-desno jer ometaju prolazak crnih limuzina koje kao aždaje trepću crveno-plavim očima. U njima su naši napaćeni lideri kojima trebamo stope ljubiti dok smo živi. Nemaju nigdje ništa osim računa po svjetskim bankama, firmi, plantaža, fabrika, dvoraca i to sve moraju održavati samo da bi svima bilo dobro u ovoj državi. I da ne zaboravim, pečeno jagnje je na dvije osobe, kako rudari dijele obrok tako i njima, nema vrdanja, tako mora pa kome nije pravo neka se žali materi. Nisu ni oni još uvijek dobili čizme i trpe, šta će drugo. Doći će i bolji dani?

ODGOVORITE