Рудари најављују масовне протесте и генерални штрајк

Самостални синдикат радника рудника Федерације БиХ (ФБиХ) упознао је директоре рудника из састава Концерна, надлежне у Влади ФБиХ и "Електропривреди БиХ" о могућем генералном штрајку и масовном протесту комората 10. маја, због најављене систематизације радних мјеста и "катастрофалног стања у Концерну".

Босна и Херцеговина 20.04.2021 | 19:16
Рудари најављују масовне протесте и генерални штрајк

На јучерашњој сједници Синдиката је закључено да се ступи у генерални штрајк и одлука је достављена премијеру ФБиХ Фадилу Новалићу, ресорном министру Нермину Џиндићу, директору “Електропривреде БиХ” Адмиру Анделији, те директорима рудника.

Из Синдиката су навели да су “Електропривреда БиХ” и менаџменти рудника угља у саставу Концерна спремни да, без обзира на велики број нејасноћа, почну примјену нових правилника о систематизацији радних мјеста, те да рудари страхују да ће то у знатној мјери умањити достигнути ниво њихових материјалних права, преносе федерални медији.

Предсједник Синдиката Синан Хусић рекао је да ће у току генералног штрајка бити одржан масовни протестни скуп радника из рудника угља.

– Потпуно је отворена могућност да се од Управног одбора Самосталног синдиката радника рудника ФБиХ најкасније до 30. априла у складу са важећим законским прописима изврши најава генералног штрајка у рудницима угља у саставу Концерна – рекао је Хусић.

Из Синдиката су најавили да ће протестни скуп под слоганом “`Не` неправедном и нехуманом реструктурисању рудника угља у саставу Концерна” бити одржан и на Међународни празник рада – 1. мај.

Предсједништво и Управни одбор Самосталног синдиката радника рудника ФБиХ пружили су подршку и штрајку у Руднику угља “Крека”, најављеном за 26. април у Тузли.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Скептик

20.04.2021 17:30

Хм, тако су штрајковали и протестовали у Сарајеву, пред сам рат, пред распад Југославије. Да се неће поновити али са БиХ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.04.2021 19:27

Да уђеш мало дубље у ову тему не би написао тај коментар.

Name

Нострадамус

21.04.2021 06:47

@Ре.Вјероватно да овај горе Скептик није усао дубље у рудник јер није на том послу па рецимо да не зна није упуцен.Али ста то онда ти знас ако си усао у рудник?, па лијепо онда објасни или ћути,а не вазно је да се не слазес са овим горе сто је написао.Такви су увијек били најгори ниста не размисљају,а све знају.

Name

Сале

21.04.2021 12:31

Зато се пази .Буди спреман да бјезис

Name

Илија

20.04.2021 17:43

Сва подршка рударима. Сретн!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

20.04.2021 17:43

Једино позитивно од овог цовида јесте будјење свијести народа и радника и изразавање незадовољства протестима. Ухљеби нису навикли на то, они одмах поцну да се врте у мјесту као центрифуга на вес масини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретно

21.04.2021 06:28

Није ми јасно шта хоће ови рудари. Имају све могуће услове за рад: вагонетиће аустроугарске (најквалитетнији), нове лопате и пијуке, шљемове у бојама, лампе итд. За чизме и радна одијела расписан је тендер али ће се због короне набавка пролонгирати до 2025. Треба се мало стрпити до тада. Исхрана остаје на досадашњем нивоу, хљеб и паштета на двојицу а воде има у изобиљу чак и у јами. Ти рудари требају мало више да обрате пажњу, када изађу ван, да не прелазе улицу док дообро не погледају лијево-десно јер ометају пролазак црних лимузина које као аждаје трепћу црвено-плавим очима. У њима су наши напаћени лидери којима требамо стопе љубити док смо живи. Немају нигдје ништа осим рачуна по свјетским банкама, фирми, плантажа, фабрика, двораца и то све морају одржавати само да би свима било добро у овој држави. И да не заборавим, печено јагње је на двије особе, како рудари дијеле оброк тако и њима, нема врдања, тако мора па коме није право нека се жали матери. Нису ни они још увијек добили чизме и трпе, шта ће друго. Доћи ће и бољи дани?

ОДГОВОРИТЕ