Službenici u Vladi Srpske natjerani da potpišu izjavu o tajnosti oko zaduženja!

Domaći investitori, prije svega banke, fondovi i osiguravajuće kuće, onemogućeni su da kupe obveznice Republike Srpske jer ih je Vlada Republike Srpske ignorisala i odbija im dati neophodne informacije o emisiji vrijednoj 350 miliona evra. Pored toga, zaposleni u Vladi natjerani su da potpišu izjave o tajnosti kojima se obavezuju da neće otkriti detalje najnovijeg zaduženja, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 20.04.2021 | 18:08
Službenici u Vladi Srpske natjerani da potpišu izjavu o tajnosti oko zaduženja!

Domaći investitori sumnjaju da je Vlada unaprijed odredila kupca

Investitori ističu da je ponašanje Vlade i Ministarstva finansija nedopustivo i da su domaće kompanije stavljene u neravnopravan položaj, odnosno nije im omogućeno kao stranim kompanijama da kupe obveznice.

„O emisiji obveznica Repubike Srpske malo toga se službeno znalo. Naime, bez ikakve objave na domaćem tržištu i uz vrlo šture informacije na međunarodnom tržištu, emisija je obavljena danas. Osim detalja koje smo našli na Bloombergu nikakve dodatne službene informacije nismo imali, iako smo bili i u direktnim kontaktima sa Ministarstvom finansija RS koje smo zamolili da nam dostave osnovne infomacije. Ne samo da nismo dobili iste, već se i datum emisije iz nekog razloga čuvao u tajnosti“, naveo je jedan od depozitara obavještavajući kompaniju iz Srpske koja je bila zainteresovana da kupi obveznice.

Depozitar je naveo da mu nisu poznati razlozi za tako postupanje Vlade.

„Očigledno je da nije bilo interesa da neko od domaćih investitora kupi navedene obveznice, možda su imali već unaprijed poznatog kupca ili nešto sasvim drugo, ostaje nam samo da nagađamo. Koristim priliku da sa naše strane uputim izvinjenje zbog svega navedenog. Mi smo zaista pokušali sve da vam pravovremeno dostavimo sve potrebne podatke, da biste mogli donijeti odluku o investiranju, ali naša dobra volja nije bila dovoljna. Koliko je upisano, po kojoj kamatnoj stopi i ostali detalji za sada nisu poznati“, ističe se u pismu.

Dodaje se da domaćim investitorima ostaje jedino opcija da iduće sedmice, kada obveznice budu listirane na Londonskoj berzi, eventualno pokušaju da kupe obveznice na berzi.

Investitori su bijesni i ogorčeni.

Nekoliko njih sa kojima je razgovarao novinar CAPITAL-a kažu da je njihov novac bio dobar za Vladu Srpske i Ministarstvo finansija kad su ih posljednjih godina, prije svake aukcije na Banjalučkoj berzi, lično zvali i bukvalno molili da kupe obveznice i trezorske zapise da ne bi propala emisija.

„Kupovali smo i to po kamati ispod jedan odsto. Sad Vlada pruža priliku stranim kompanijama da zarade pet puta više, a nas je potpuno isključila iz tog procesa. Osim za nas, to je dupla šteta i za građane Srpske. Mi u fondovima držimo njihov novac i umjesto da za njih zaradimo dividendu i uz to platimo 10 odsto poreza na dobit Budžetu Srpske, sav profit će uzeti neko izvan BiH i platiti porez svojoj državi“, kaže jedan od investitora koji je želio ostati anoniman.

Smatra da se ovdje opravdano postavlja pitanje ustavnosti odluke Vlade o emisiji, jer ona na ovaj način privileguje određene investitore, a prema Ustavu svi učesnici na tržištu moraju biti ravnopravni.

Službenici morali potpisati izjavu o tajnosti

Portalu CAPITAL potvrđeno je iz više izvora da su službenici u Vladi i Ministarstvu finansija, angažovani na pripremi i poslovima u vezi sa emisijom obveznica, natjerani da potpišu izjave o tajnosti podataka, odnosno da ne smiju da odaju bilo koji detalj u vezi sa planiranom emisijom obveznica.

Bloomberg: Aukcija obveznica RS 27. aprila

Bloomberg je danas objavio da je aukcija obveznica RS zakazana za utorak, 27. april 2021. godine.

Iz objave je vidljivo da je kamatna stopa projektovana do pet odsto. To je izuzetno visoka cijena kad se poredi sa kamatom koja je plaćana na Banjalučkoj berzi i to na 20 puta manju vrijednost emisija, ali je razumljiva s obzirom na izuzetno loš kreditni rejting koji ima Republika Srpska.

 

Pretprodaja

Ranije danas investiciona banka Societe Generale objavila je na Londonskoj berzi da će od danas do 30. aprila trajati period stabilizacije cijena obveznica koje Republika Srpska namjerava da proda u iznosu od 350 miliona evra.

Obveznice u tom slučaju pretežno kupuju osiguravajuća društva ili investicione kompanije, u ovom slučaju je kao stabilizacioni menadžer navedena Societe Generale.

Prije nego što se obveznice emituju menadžer kupi određenu količinu koliko procijeni da je dovoljno da bi se održala cijena nakon primarne emisije, on to poslije može povremeno puštati na prodaju kada se uvrsti na sekundarno tržište, odnosno na berzu.

Netransparentnost

Podsjećamo, domaća javnost nije obaviještena o emisiji obveznica koju Vlada planira da sprovede na Londonskoj berzi.

CAPITAL je prošle sedmice otkrio da je više predstavnika Ministarstva finansija Republike Srpske, predvođenih ministricom Zorom Vidović, predstavilo probranim investitorima stanje u Srpskoj i ponudu državnih obveznica.

U analizi koju je Vlada naručila od rejting agencije “Moody's”, čije detalje smo objavili, navodi se da se zaduženje planira u iznosu od 350 miliona evra kako bi se „pokrio“ domaći dug koji dospijeva u ovoj godini, kao i očekivani budžetski deficit.

“Moody's” je dodijelio RS privremeni rejting B3, što znači da je ulaganje u predstojeću emisiju obveznica “spekulativno i visoko rizično”.

Premijer RS Radovan Višković je tek nakon objelodanjivanja podataka o emisiji potvrdio da se ista planira, ističući da je sve javno i otvoreno, iako to nije slučaj.

(Capital)

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

BANJA LUKA

20.04.2021 18:19

ČISTA I ISKLJUČIVA STVAR I NADLEŽNOST, TUŽILAŠTVA I SIPE S OBZIROM DA SE RADI O MEĐUNARODNOM KRIMINALU TU JE MADLEŽNOST I INTERPOLA. NEMA VAŽNOST TAKVA IZJAVA NIJE PRIVATNA KOMPANIJA A NAROČITO PRIVATNA DRŽAVA.... SVAKA STRANKA IMA PRAVNIKE.... TUŽBA I PRIJAVA...

ODGOVORITE
Name

Mitar 2

20.04.2021 18:45

Niko to nece kupiti to je prelivanje iz suplje u praznu To je Dodik prodo sam sebi mislim zaduzi nas sa svojim parama koje je opljacko od RS i sadc te iste pare uzeo samo sto je narod to duzan njemu.ja gomlena malja svetinja.

Name

Borac

20.04.2021 22:25

U vladi su stalno samo klimoglavci,bas kao u skupstini.

Name

Roko

21.04.2021 03:02

Tako je!

Name

Libre Abstract

20.04.2021 18:33

Pa ima li iko pismen u opoziciji da zaustavi Dodikov kriminal?

ODGOVORITE
Name

Re

20.04.2021 18:50

Jedino narod.

Name

Kiki

20.04.2021 19:19

Narod je nepismen i zato će SNSD biti na vlasti dok skroz ne propadnemo.

Name

Re

20.04.2021 19:20

Niko nije cist i svako ima oraha u dzepu.To je naš problem.Ne smiju se zamjeriti jedan drugom jer istina može izaći na vidjelo.

Name

Samo posmatram

20.04.2021 23:59

Evo sjedim u njemackoj uz jedno pivce i citam vijesti i komentare. Malo mi je vas zao, ali sami ste izabrali i dopustili jednom Miletu da vas za*ebava, da hara i divlja kako njemu odgovara. Skontao je Mile da narod samo lupeta u prazno i da ce na izborima svi opet glasati za njega. Sta je uopste bilo oko afere sa ikonom... niko nista. Nek vam je dragi Bog na pomoci.

Name

RR

20.04.2021 18:36

Pa to su pare STO SE ZADUZUJEMO Milorada Dodika.

ODGOVORITE
Name

Miso

20.04.2021 19:12

Ovo je nevidena prevara SNSDe sekte zalosno da nemoze biti zalosnije sta lopov radi pred izbore da bi ostao na vlasti.

Name

Sipa-Pipa

20.04.2021 18:51

Ima li kuma Culuma da pohvata lopove, ha, ha..

ODGOVORITE
Name

Dario

20.04.2021 18:54

Ma da, u Borloaziji sve 'transprentno" i cisto.

ODGOVORITE
Name

Pero

20.04.2021 18:54

Ima li ko pametan da zaustavi ovu budalu i sve oko njega

ODGOVORITE
Name

Dane

20.04.2021 18:55

Ovo je sasvim normalna transakcija. Dosta država i preduzeća radi ovo kad treba finansije za različite projekte ili dugove. Banka se ne upusta u ovo ako sve nine transparentno. Svako ko razumije rad berze zna da je ovo dobro za RS da je kao samostalni subjekat izašao na berzu i ima kupaca. To je isto dokaz da finansijska tržišta vjeruju da će dug da se vrati. To isto znaci kad bi RS sutra postala samostalna da ima mogucnosti da se zaduzuje na stranim tržištu.

ODGOVORITE
Name

Domaci stranac

20.04.2021 19:53

Dane pa ti si genije, dajes li instrukcije gospodji Cenic iz ekpnomike?

Name

Re

20.04.2021 20:08

Jadan bio sam sebe lazes,pricas kao mazalica.

Name

Re

20.04.2021 20:31

Ajde fino nastavi sa detaljima o garancijama za ovako zaduženje. Naravno da se zadužuju, garantuju i plaćaju svoje obaveze a mi?

Name

Goran

20.04.2021 19:07

Šta je tu loše?Svaka firma ima svoje poslovne tajne i niko ne voli da se u javnosti puno priča o finansijama.To je svima škakljiva tema.

ODGOVORITE
Name

Svaka

20.04.2021 19:46

Firma znači privatna. Po tebi i RS je privatna.

Name

RASPUCHIN

20.04.2021 20:00

Да , у праву сте , свака фирма па тако и ова "фирма" "великог баје" може имати пословне тајне. Проблем је што би та "фирма" требала полагати рачуне народу али је , изгледа , купила и већину народа.

Name

Re

20.04.2021 20:14

Samo sto ta firma pripada svim gradjanima.

Name

Re

20.04.2021 20:32

Tebi nema pomoći

Name

Vuk

20.04.2021 21:27

Oa neka on ima tajne sa svojom ženom, a ne sa državnim parama.

Name

OdroN

20.04.2021 19:12

Sve se ovo planiralo mjesecima. Zašto je odbijen kredit od MMF -a ...??? Sad je jasno kao dan, da nije bilo u pitanju NIKAKAV “prenos nadležnosti”,nego plasman obveznica poznatom naručiocu. Cisti KRIMINAL, jer je u pitanju PRANjE NOVCA.

ODGOVORITE
Name

Re

20.04.2021 22:13

Tacno tako.

Name

Re Odron

21.04.2021 09:37

Apsolutno tačno. Zna se koje je uslove postavio MMF....

Name

B.L

20.04.2021 19:14

Pa gdje je sudstvom,Sipa,Policija....šta je ovo više....

ODGOVORITE
Name

borac

20.04.2021 19:33

Mladi dodik ce da prestigne mnoge milijardere zahvaljujuci tati pijacaru i glupom narodu.

ODGOVORITE
Name

Re

20.04.2021 22:16

Jel to moguce? Hocemo li pustiti da odu kao milioneri? Hoce li ikome biti sudjeno? Ko ce biti nasi Sanadari, ima puno kandidata?

Name

TDI

20.04.2021 19:39

Ako ovde opozicija ne reaguje mogu spakovat kofere za iduce izbore.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

20.04.2021 19:55

Dali je moguće da ovom niko ne može da stane u kraj, dali je moguće da jedan krkan diriguje i radi sa državom šta mu se prohtije. Opozicijo i narode crknite ako već niste mrtvi.

ODGOVORITE
Name

River dance

20.04.2021 21:21

Opozicijo u Republici Srpskoj , u Francuskoj kada poljoprivrednici strajkuju ,oni izadju na autobahn i zaustave svaki sleper koji dolazi iz druge zemlje tj.uvozi paradajz ,paprike ,krompir itd i sve vade i istresu van i tek tad vlada ih pozove na pregovore sto znaci da nema rjesenja bez pokazivanja zuba .Stoga draga opozicijo ,ako nisi u stanju da izvedes narod na ulicu onda pozovi Interpol ,kao sto neko rece u komentaru.

ODGOVORITE
Name

Lazu kao psi

20.04.2021 22:32

Zinula im straznjica za platu dok mnogi nemaju nikakva primanja....

ODGOVORITE
Name

Galeb

21.04.2021 05:13

Takoje Ronhile Ikono udri tu stoku bez repa To je stoka koju niko nece da kupi jer takva stoka netreba nikome da to nije stoka ti bi Ronhile draga Ikono i tvoji snobovi vec odano bio na odsluzenju dozivotne sa celom svojom gamadi kriminalnom

ODGOVORITE
Name

D

21.04.2021 06:10

Službenici mali mozgovi. Morali potpisati. Ovi komplet narod vode u ambis. Ovo nije moj narod. Kao da smo se najeli bunike. Ni mozga ni pameti, ničega

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

21.04.2021 22:13

Muljaza

ODGOVORITE