Udruženje pčelara traži dodatnu pomoć od države

Iako su pčele zaslužne za svaki treći zalogaj koji pojedemo, nadležni ne shvataju važnost ove grane poljoprivrede. Bačeni smo na koljena, kažu u Udruženju pčelara “Matica” iz Brčkog.

Republika Srpska 19.04.2021 | 18:50
Udruženje pčelara traži dodatnu pomoć od države

April je mjesec kada u pčelinjaku ima puno posla. Zima nije bila jaka ali konstantno je hladno vrijeme što za pčele nije dobro.

"Čitavo proljeće prošlo je u hladnoći. Sad treba da su pčele u velikoj snazi. Za 15 – 20 dana dolazi nam bagrem . To nam je glavna paša. Mislim da će doći pčele nespremne tj. neće biti dovoljan broj pčele da pokupi nektar bagrema ali mi pokušavamo sve što je u našoj moći da uradimo . Mi treba da ubacujemo satne osnove ,međutim mi ne smijemo ubacivati satne osnove da sječemo leglo jer onda dolazi do hlađenja I prehlade legla, kaže Nikola Kerezović", predsjednik Udruženja pčelara Matica iz Brčkog.

Hrane ima, pčele nema.

Mi smo bačeni na koljena. Tri godine unazad mi nemamo dobru pašu. Međutim, prošla godina je bila katastrofa. Unazad četiri godine je bila dobra paša. Ne vidim ni ove godine da će biti dobro, ističe Kerezović.

Kaže da država mora poraditi na zaštiti pčele .

"Problemi u pčelarstvu su veliki. Mi imamo fin podsticaj 30 maraka po društvu. Međutim, to je neka što kažu naši pčelari kap vode u moru . Mi sa tih 30 maraka pokrivamo gubitke, lijekova, prehranu. Mi imamo i povrat od 30 posto na kupljeni materijal i pribor", ističe Kerezović.

Na području Brčko Distrikta trenutno postoje tri udruženja pčelara koja broje oko 12.000 pčelinjih košnica.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bombaš

19.04.2021 17:11

Jos ce i Narko Dileri traziti pomoc i kod njih posao ne ide.moze li ko reci koliko pčelari placaju poreza ja nigdje ne dobijam racun a jedan galon meda od 750 g je 18KM.

ODGOVORITE
Name

Bumbar

19.04.2021 18:02

Samo vi njih pustite u prirodu, snaći će se one i bez vas. Ne vidim nikakvu razliku, da i mi članovi" udruženja dobre kapljice" tražimo podsticaj od vlade, jebi ga , mi trošimo, još plaćamo akcize.

ODGOVORITE
Name

Goran

19.04.2021 18:17

Pčele su pčele,i trebamo moliti Boga da opstanu.Ali,vi koji ih iskorištavate za ličnu korist samo, i niste neki dobročinitelji.A teglu meda naplaćujete po 15-20 KM.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

19.04.2021 18:28

Spisak je sve duži, muzičari, pčelari, vlasnici salona za svadbe i igraonice, instruktori sportskih disciplina, organizatori koncerata, iznajmljivači razglasa, prevoznici đaka na izlete i eskurzije, ho(s))telijeri...

ODGOVORITE
Name

Boro

19.04.2021 19:35

Zanimljivo u ovoj situaciji da pomoć od države upravo traže većinom one grane gdje su najviše varali i potkradali državu.Baš zanimljivo.

ODGOVORITE