Удружење пчелара тражи додатну помоћ од државе

Иако су пчеле заслужне за сваки трећи залогај који поједемо, надлежни не схватају важност ове гране пољопривреде. Бачени смо на кољена, кажу у Удружењу пчелара “Матица” из Брчког.

Република Српска 19.04.2021 | 18:50
Удружење пчелара тражи додатну помоћ од државе

Април је мјесец када у пчелињаку има пуно посла. Зима није била јака али константно је хладно вријеме што за пчеле није добро.

"Читаво прољеће прошло је у хладноћи. Сад треба да су пчеле у великој снази. За 15 – 20 дана долази нам багрем . То нам је главна паша. Мислим да ће доћи пчеле неспремне тј. неће бити довољан број пчеле да покупи нектар багрема али ми покушавамо све што је у нашој моћи да урадимо . Ми треба да убацујемо сатне основе ,међутим ми не смијемо убацивати сатне основе да сјечемо легло јер онда долази до хлађења И прехладе легла, каже Никола Керезовић", предсједник Удружења пчелара Матица из Брчког.

Хране има, пчеле нема.

Ми смо бачени на кољена. Три године уназад ми немамо добру пашу. Међутим, прошла година је била катастрофа. Уназад четири године је била добра паша. Не видим ни ове године да ће бити добро, истиче Керезовић.

Каже да држава мора порадити на заштити пчеле .

"Проблеми у пчеларству су велики. Ми имамо фин подстицај 30 марака по друштву. Међутим, то је нека што кажу наши пчелари кап воде у мору . Ми са тих 30 марака покривамо губитке, лијекова, прехрану. Ми имамо и поврат од 30 посто на купљени материјал и прибор", истиче Керезовић.

На подручју Брчко Дистрикта тренутно постоје три удружења пчелара која броје око 12.000 пчелињих кошница.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бомбаш

19.04.2021 17:11

Јос це и Нарко Дилери тразити помоц и код њих посао не иде.мозе ли ко реци колико пчелари плацају пореза ја нигдје не добијам рацун а један галон меда од 750 г је 18КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бумбар

19.04.2021 18:02

Само ви њих пустите у природу, снаћи ће се оне и без вас. Не видим никакву разлику, да и ми чланови" удружења добре капљице" тражимо подстицај од владе, јеби га , ми трошимо, још плаћамо акцизе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

19.04.2021 18:17

Пчеле су пчеле,и требамо молити Бога да опстану.Али,ви који их искориштавате за личну корист само, и нисте неки доброчинитељи.А теглу меда наплаћујете по 15-20 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

19.04.2021 18:28

Списак је све дужи, музичари, пчелари, власници салона за свадбе и играонице, инструктори спортских дисциплина, организатори концерата, изнајмљивачи разгласа, превозници ђака на излете и ескурзије, хо(с))телијери...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

19.04.2021 19:35

Занимљиво у овој ситуацији да помоћ од државе управо траже већином оне гране гдје су највише варали и поткрадали државу.Баш занимљиво.

ОДГОВОРИТЕ