Nekoliko opcija u igri oko vraćanja spornih povelja

Kolegijum Narodne skupštine na sjednici zakazanoj za petak razmatraće pismo visokog predstavnika u BiH Valentina Incka od 27. januara, upućeno predsjedniku parlamenta i poslaničkim klubovima.

Republika Srpska 15.04.2021 | 23:11
Nekoliko opcija u igri oko vraćanja spornih povelja

Ostalo je još 15-ak dana roka koji je Incko dao Narodnoj skupštini da povuče povelje dodijeljene Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću i Momčilu Krajišniku.

Očekuje se da skupštinski kolegijum odluči na koji način će se parlament postaviti u vezi s ultimatumom Incka, a naši izvori tvrde da se u ovom trenutku razmatra nekoliko opcija.

Kako prenosi portal Srpskainfo, prema prvoj opciji NSRS bi ignorisala stav Incka, što bi vjerovatno značilo sankcije prema nekim funkcionerima, na prvom mjestu prema predsjedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću, mada postoje i oni koji vjeruju da do sankcija ne bi došlo, računajući na razjedinjenost najuticajnijih zemalja članica Upravnog odbora PIK.

Kako tvrde izvori tog portala, druga opcija je da povelje budu povučene, ali se razmišlja koji način bi bio najmanje politički bolan za vlast u Srpskoj.

– Vjerovatno se ne bi išlo na nivo sjednice NSRS, jer ni odluka o dodjeli odlikovanja nije donesena na sjednici. U tom slučaju bi odluku o povlačenju povelja mogao da donese organizacioni odbor u istom sastavu koji ih je i dodijelio 2016, znači skupštinsko rukovodstvo i šefovi poslaničkih klubova – kaže izvor Srpskainfo.

Kao treća opcija pominje se mogućnost da porodice Plavšić, Karadžić i Krajišnik navodno samoinicijativno vrate povelje, uz obrazloženje da to čine zbog velikog međunarodnog pritiska koga trpi RS, da žele da budu dio rješenja, a ne problema.

– Međutim, postoje signali iz OHR da to ne bi bilo dovoljno. Odnosno, eksplicitno se traži da Narodna skupština donese odluku o povlačenju povelja – tvrdi izvor portala.

(BN)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

BL

15.04.2021 21:35

Pa Milorad ce to izmudrovati SNSD ce glasati a papci ce biti protiv sa Opozicijom tako da ce njih prve ikoristiti da mu vrate sto su duzni. I reci ne mogu ja da njih kontrolisem. Pi.ka

ODGOVORITE
Name

[juchewave] Chollima

15.04.2021 21:45

Zakljucak. I devedesetih, godina i sada, na sceni je polarizacija Hrvata, i razvoj nesloge i zavade kod Srba. Hrvati su elasticni pa nakon polja se vrate, a Srbi po njima bi bi se trebali iskrviti. Ali ne pamte komponentu kod Slavena da su kad hoce veoma kreativni, izdrzljivi i da mogu vladati situacijom. Oni misle da Srbi samo ratuju, a da im nije Srbina, mozda ni dosad ne bi imali elektricnu struju u obliku kakvom imaju. Mozda bi se napravili sistemi jednosmerne struje po gradovima, pa onda da ne bude jovo nanova sirotinja bi placala tu slabu i skupu struju, a naizmjenicna bi bila sredstvo uslovljavanja. Kao i danas racunari. E pa da vidite kakva dama iz Bijeljine se spominje u Al Jezziri za izvjestaje o Jansi i da opiste SDS kao demokratsku stranku, a ne kako oni opisuju neku divljacku stranku. A i u Rusiji nisu divljaci, ali mediaaktivitet je zlo kao i Hirosima i Nagasaki.

ODGOVORITE
Name

c

16.04.2021 05:59

To ti rješava demokratija a ne jednoumlje i onda neće biti zavađenja naroda. On veliki vođa kad narod drukčije kaže prijeti gradu, uhvati se da krade izbore, mi se civilizacijski vraćamo itd. itd.

Name

MENAGER

15.04.2021 21:45

Povelje ce se vratiti i to na nacin na koji se od njih i trazi Dodik je neki dan na pressu rekao nesto ovako I kada bi mi povukli povelje to ne znaci da ih ponovo ne bi vratili odmah prvom prilikom Izmedju redova povelje se povlace a onda se vracaju prvom prilikom samo sto ta prilika nece biti sigurno u narednih 20 god u stvari nikada jer ce se to veoma brzo i zaboraviti Sta ce biti poslije nije ni bitno bitno je da ce ovo biti jos jedan Dodikov poraz u nizu

ODGOVORITE
Name

Re

16.04.2021 07:58

A ikona?

Name

To vam je i stranacki

15.04.2021 21:46

Poziv, a i poziv ispred mjesta i radnog stabla to jest pozicije na kojoj jeste i pozicija na koje mislite da bi trebali ici.

ODGOVORITE
Name

Marko

15.04.2021 21:59

Nikakav problem za Dodika. Riješio je problem ukradene ikone, uklonio ploču sa studentskog doma, svaki dan snima spotove protiv Stanovukovića, pa će smisliti kako i ovo da riješi.

ODGOVORITE
Name

Vaso

15.04.2021 22:33

Šta zna Dodik njegovi drže piliće i vakcine u istoj škrinji?!!

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

16.04.2021 03:19

Mlaćenje prazne slame Rješavaj pitanja zdravlja ekonomije odlaska ljudi

ODGOVORITE
Name

Decko

16.04.2021 04:12

Pricate o nekim poveljama, narod nema sta da jede! Glupi ste svi kolektivno!

ODGOVORITE
Name

Www

16.04.2021 04:12

Povelja će biti vračena bez ikakvog razmišljanja, jer fotelje i pozicije nenarodne vlasti moraju biti sačuvane. Prosto, one-povelje su odigrale svoju ulogu kod dijela naroda (da ga ne nazovem imenom koji zaslužuje) u očuvanju rejtinga diktatora. Oni, režim, znaju ukoliko to ne u rade prvi "leti" Čubro, a nakon toga ko će sjesti u stolicu predsjednika (ne) narodne skupštine. Svaki koji sjede ili će donijeti odluku ili "leti" i on. Problem im je što OHR traži iskljućivo odluku NSRS u suprotnom bi oni poturili odluku nekog odbora, pododbora, komisije. Znaći koliko god mislili inprovizovati neče im proči. Ali u suštini sam siguran da odluku lično može donijeti diktator, bez ikakve bojazni da će mu rejting past, a to zbog dijela naroda koji neču nazvati pravim imenom.

ODGOVORITE
Name

Pametnom dosta

16.04.2021 10:04

? Svaka čast za komentar. Pametnom i više nego dovoljno!

Name

Doboj

16.04.2021 04:49

Nije vrijedno komentara.

ODGOVORITE
Name

Budalastina.

16.04.2021 06:16

Pametnije bi bilo 100 puta podici krivicne prijave protiv onih poslanika vecine , sto su prije par dana obesmislili rad NSRS kad su promijenili zakon o kreditnom zaduzenju , bez da se NSRS ne pita nista prilikom dizanja kredita . Pustite povelje , imam mi vecih problema .

ODGOVORITE
Name

Pešo

16.04.2021 07:37

Ja sam za prvu opciju, odbiti ultimatum Incka, pa da vidimo šta će se desiti.

ODGOVORITE
Name

Evo

16.04.2021 07:43

Imam idejuuuu!!!! Pozvati rodbinu djecu naslednike da sami vrate ordenje j skupstinuu!!i tako je skupstina za te stvari taman!! Uz direktni prenis srpske televizije partijske !! I et problem rijesen!!! Pozovite ih da vrate ordenjeeee!!u sto kracem roku!!

ODGOVORITE
Name

svasta

16.04.2021 08:31

u ovoj nakaradnoj drzavi sve je sa bajom moguce. kokice su spremne a i piva je svjeza pa cirkus moze poceti...

ODGOVORITE