Za njih nema krize: Novca za nove automobile mora biti?!

Desetine miliona konvertibilnih maraka budžetskog novca političari i javne ustanove potroše za nabavku službenih vozila. Iako je u prošloj godini smanjen broj nabavki, na početku ove godine već je spreman milion maraka za udobnost korisnika javnog novca. "Opravdanja" i "razlozi" za kupovinu uvijek postoje, jer komocija ne smije da trpi.

Bosna i Hercegovina 13.04.2021 | 18:00
Za njih nema krize: Novca za nove automobile mora biti?!

Opština Ribnik raspisala je tender za javnu nabavku službenog automobila, čija procijenjena vrijednost ugovora iznosi 47.863 KM bez PDV-a. Načelnik Ribnika Nebojša Karać, inače član SNSD-a, ističe da je novi službeni auto potreba, a ne luksuz.

“Mi imamo samo jedno službeno vozilo škodu fabiju koja je prešla već 300.000 kilometara. Imamo još jednu škodu za sve ove ustanove u opštini“, izjavio je Nebojša Karać, načelnik Ribnika (SNSD).

Na pitanje je li se mogao kupiti jeftiniji auto, odgovara: “Pa slušajte, procijenili smo da nam treba jedno takav auto. Moglo se i vjerovatno ćemo u nekom periodu morati da i za neke druge ustanove nabavljamo auto. Auto više nije luksuz, nego potreba“.

I Istočni Stari Grad, opština sa 1.100 stanovnika objavila je obavještenje o nabavci službenog auta. Procijenjena vrijednost – 60.000 maraka bez PDV-a. Načelnik Bojo Gašanović, član SDS-a, nije želio pred kamere N1, kazavši da želi govoriti o ljepšim temama i investicijama u opštinu, te da mu građani ne zamjere nabavku vozila od 60 hiljada maraka.

Direktor Agencije za praćenje tendera "Briefing" Tarik Džaferović, navodi da je u prva dva mjeseca 2021. godine, već raspisano 25 tendera za nabavku službenih vozila od opštinskog do državnog nivoa. Na osnovu toga, jedan milion maraka budžetskog novca biće potrošeno nakon realizacije svih ugovora.

“Njihova je vrijednost već preko jedan milion konvertibilnih maraka. Interesantan je tender koji je juče objavljen. To je tender opštine Istočni Drvar. To je jedna od najmanjih opština u BiH, koja prema posljednjem popisu ima oko 80 stanovnika. I vrijednost tendera za nabavku službenog vozila je 45.000 KM“, istakao je Tarik Džaferović, direktor Agencije za praćenje tendera "Briefing".

Komentar načelnice Istočnog Drvara Milke Ivanković službeno nismo dobili. Kratko nam je odgovorila da nije u prilici danas dati izjavu, pa ni telefonsku, kako kaže, zbog lošeg signala. Balkanska istraživačka mreža raspolaže sa bazom podataka od, čak, 11 hiljada službenih vozila, od čeka je više od 6 hiljada putničkih vozila.

“Institucije, javne ustanove i kampanje godišnje potroše oko 50 miliona KM. Što se tiče 2020. godine imali smo 150 službenih vozila. I potrošeno je oko 5 miliona KM“, istakla je Nejra Džaferagić, novinarka BIRN-a BiH.

I Predsjedništvo BiH planira nabaviti službeni automobil od skoro 50 hiljada maraka bez PDV-a, Opšta bolnica Zvornik – za nabavku službenog putničkog vozila izdvojiće 45 hiljada bez PDV-a, zatim Parlament Federacije BiH – službeno vozilo od čak 60.000KM bez PDV-a za Predstavnički dom, te Turistička zajednica KS, dva vozila, putničko i kombi vozilo, 102.500,00 KM bez PDV-a.

Zakon o javnim nabavkama nije dovoljno definisana oblast i ugovorni organi koriste sve moguće nedostatke za lične interese, smatra urednik portala Pratimotendere.ba Slobodan Golubović.

“Svjedočimo bahatosti javnih funkcionera na način da je njima najbitnije kakve će karakteristike imati službeni automobili u kojima se voze. Najčešće se zloupotrebljava tzv. tehnička specifikacija. Oni preciziraju karakteristike automobila koje žele nabaviti. I za posljedicu imamo to da se najčešće na tender javi samo jedan ponuđač“, naveo je Slobodan Golubović, urednik portala Pratimotendere.ba.

Kada bi političari i javne ustanove bili manje rastrošni, barem kada su u pitanju nabavke službenih vozila, mogao bi se oformiti fond koji bi imao milione maraka na raspolaganju za razvoj sporta, kulture, obrazovanja i svega ostalog. Godinama unazad priča je ista, oni raskošno žive, sve ostalo stagnira, a građani negoduju, sa distance.

(N1)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

SDS

13.04.2021 18:28

Ovi iz SDS moraju paziti da ne rade isto kao SNSD. Narod nece vidjeti razliku na izborima.

ODGOVORITE
Name

Marsbre

13.04.2021 18:37

Olosi lopovi gamad jedna....Vakcine prosimo nista nemamo a raskopavamo kao da je sa neba palo ova drzava je bankrot ..

ODGOVORITE
Name

Jaffa

13.04.2021 20:00

Djecu liječimo SMS porukama, a limuzine se kupuju iz budžeta. Ta politika se odrodila od naroda, ali do kraja.

Name

Predator

13.04.2021 20:43

Sta ce nam vakcine da se narod spasi!? Bolje da jedan glavonja uziva u novom autu.

ODGOVORITE
Name

SRP

13.04.2021 22:04

Koja god struktura dodje na vlast bice nam isto. Oni svi gledaju samo da je njima dobro a narod ko sisa. Ljudi nama treba narodna vlast a ne pohlepni lopovi.

ODGOVORITE
Name

Herc

13.04.2021 22:50

Koliko rade vecina ne zasluzuje ni u fici da se voza. Sve se pokondirilo, umislili da su Merkelova u najmanju ruku, a sto smo zadnja rupa na sviralu u svjetu, sto djecu lijecimo sms porukama, sto su nam putevi ko kozje staze sto se sve raspada i skripi nikom nista.

ODGOVORITE
Name

vvpd

14.04.2021 05:26

Zasto ste postavili sliku automobila sa privatne fakulteta "Apeiron"??

ODGOVORITE
Name

099

14.04.2021 05:37

imase morese vala dragom bogu neplacaju iz svog djepa

ODGOVORITE
Name

Goran

14.04.2021 13:38

DABOGDA SVI IZGINULI SA TIM SLUŽBENIM AUTOMOBILIMA KOJE IM NAROD KUPIO ONI DOVEDOŠE NAROD DO PROSJAČKOG ŠTAPA

ODGOVORITE
Name

Milos

14.04.2021 15:39

Vatrogasci ih iz njih vadili