"Pali" Kavčani u Portugalu - u pitanju otac i sin

Kotoranin Igor Božović (50) i njegov sin Vladimir Božović (30) uhapšeni su u Portugalu po poternici NCB Intertpol Podgorica.

Region 13.04.2021 | 18:07
"Pali" Kavčani u Portugalu - u pitanju otac i sin

Ovo je nezvanično rečeno iz Uprave policije.

Za pripadnicima kavačkog kriminalnog klana policija traga godinama.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, dva visokorangirana člana organizovane kriminalne grupa iz Kotora uhapšeni su u saradnji Nacionalne policije Portugala, Uprave policije i Evropola.

"Sprovodeći aktivnosti u okviru istrage ciljanog traganja i razmjenom operativnih podataka službenika Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL Eurpol SIRENE, sa partnerskom službom iz Portugalije, a uz podršku Europol-a i ENFAST mreže, danas su u Portugaliji u gradu Redondo locirana i lišena slobode dva međunarodna tražena lica koje potražuje NCB Interpol Podgorica I.B. (56) i V.B. (30) oba lica iz Kotora", navodi se u saopštenju policije.

Igor Božović se potraživao radi obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku koji se protiv njega u Crnoj Gori zbog sumnje da je izvršio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije.

Vladimir Božović, navode iz policije, traži se radi obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku zbog sumnje da je izvršo krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, pokušaj iznude u saizvršilaštvu, teško djelo protiv opšte sigurnosti u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Naime, I. B. se sumnjiči da je od početka novembra 2011. godine pa na dalje, na području Kotora, Tivta i Budve stvorio kriminalnu organizaciju zajedno sa S. K. koja je imala za cilj vršenje više krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, u kojoj je za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih djela u budućnosti, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnog djela, da obezbjeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela i da sam vrši krivična djela.

V. B. se sumnjiči da je kao član kriminalne organizacije prihvatio da primjenjuje nasilje i zastrašuje druga lica kroz vršenje krivičnih dela iznude, da nabavlja, drži i skladišti oružje, eksplozivna sredstva, pancire za potrebe članova kriminalne organizacije, te da održava vezu sa određenim članovima kriminalne organizacije, radi prenošenja uputstava koje mu daje organizator.

On je tako u maju 2016. godine pokušao da iznudi novac u iznosu od preko 30.000 evra od lica K. B., pa je nakon neuspjelog plana, u julu iste godine počinio krivično djelo teško djelo protiv opšte sigurnosti u sticanju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, aktiviravši eksplozivnu napravu koju su prethodno postavili na vozilima oštećenog K. B.".

Iz Uprave policije dodaju da su navedena osumnjičena lica prema operativnim podacima visokorangirani članovi organizovane kriminalne grupe iz Kotora, te da su za njima raspisane međunarodne potjernice od 2017. godine.

"Tom prilikom prikupljen je značajan broj saznanja o mogućim lokacijama, kretanju i kontaktima, koja su kasnije razmijenjena putem međunarodne operativne policijske saradnje sa partnerskim službama više zemalja i EUROPOL-a.

Danas je u gradiću Redondo u Portugaliji, nakon višenedeljne akcije portugalske policije, locirana kuća – vila u kojoj su boravila međunarodno tražena lica, nakon čega su oni i lišeni slobode. Prilikom pretresa lica i objekta, pronađena su falsifikovana lična dokumenta Bugarske i Hrvatske sa drugim identitetima, a koja su koristila ova međunarodno tražena lica, kao i jedan pištolj", navodi se u saopštenju.

(B92/Vijesti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dr.Nemanja N.

13.04.2021 16:24

Kako to da se hapse Milovi I Branini lopovi NESTO NE STIMA !

ODGOVORITE
Name

domaći-izdajnik

13.04.2021 19:32

Da su Milovi i Branini nebi se morali kriti po Portugalu al neka si ti pljunuo po njima to je važno.