Odata pošta Ćuruviji ubijenom prije 22 godine

Predstavnici novinarskih udruženja položili su danas vence i zapalili sveće na mestu gde je 1999. godine ubijen novinar Slavko Ćuruvija i podsetili su da ni 22 godine od zločina nad vlasnikom "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" nema pravosnažne presude, apelujući na državne organe da se počinioci što pre pravosnažno osude.

Srbija 11.04.2021 | 12:42
Odata pošta Ćuruviji ubijenom prije 22 godine

Predsednik UNS Vladimir Radomirović, sa mesta na kojem je pre 22 godine ubijen Slavko Ćuruvija, zatražio je od svih državnih organa, a posebno od pravosuđa, da što pre završe postupak suđenja u tom slučaju i da se ove godine dobije konačna, pravosnažna presuda.

Pozvao je one koji su na vrhu vlasti da obezbede da se sazna i da se kazne oni koji su odgovorni za ubistvo Milana Pantića 2001. godine, kao i za ubistva novinara na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005, precizirajući da je na KiM u tom periodu stradalo 17 medijskih radnika.

Radomirović je zatražio i da se osude odgovorni za stradanje zaposlenih u RTS-u u NATO bombardovanja, kao i za troje kineskih novinara.

"Važno je da država konačno pokaže da nema nekažnjivosti za ubistva novinara. Samo tako možemo da nastavimo da radimo svoj posao slobodno i ne brinući za bezbednost i nas, naših porodica i svih naših kolega", kazao je Radomirović.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić rekao je novinarima da, i ako se potvrdi prvostepena presuda doneta 2019. godine, porodica, kolege, prijatelji i dalje će ostati bez mnogih odgovora.

Podsetio je da je i sam državni tužilac u završnoj reči pre dve godine naglasio da je nalog za ubistvo došao iz vrha vlasti, a da je porota bila cela tadašnja vlada.

"Jasno je svima da je surova likvidacija nažalost delo naše države, a ta država je do danas bila spremna da pred lice pravde isporuči tek nekoliko saučesnika u tom zlodelu i ništa više od toga", kazao je Bodrožić.

Prema njegovim rečima, neki nalogodavci i pomagači egzekutora i dalje su zaštićeni, a Slavka Ćuruviju poslednjih nekoliko godina iznova, kako tvrdi, "blate i satanizuju" mediji naklonjeni vlastima.

Na taj način, kako kaže Bodrožić, poručuju da je Slavko Churuvija dobio ono što je zaslužio, a da su zlikovci koji su u crno zavili Ćuruvijinu, ali i mnoge druge porodice te decenije, patriote i heroji.

"Nije tako i ne smemo da dozvolimo da našeg kolegu nanovo ubijaju, a istovremeno glorifikuju one koji su nam zagorčali živote i čije su ruke krvave do ramena", kazao je Bodrožić.

U ime Komisije za istraživanje ubistava novinara, u Svetogorskoj 35 obratio se Veran Matić koji je izrazio zabrinutost za bezbednost novinara danas u svetu.

Podsetio je da je prošle nedelje jedan novinar ubijen u Grčkoj, kao i da su pre određenog vremena ubijeni novinari u Slovačkoj i na Malti.

"Više ne postoje zemlje u kojima se specifično dešavaju ubistva novinara. Ovaj posao je specifičan i zaista svi moramo da se posvetimo da stvorimo što je moguće bolje uslove za rad novinara, da preventiva bude ta koja će zaustavljati ovakve situacije koju smo imali u slučaju surove likvidacije Slavka Ćuruvije i brojnih naših kolega", kazao je Matić.

Apelovao je na Sud da donese presudu u slučaju ubistva Slavka Churuvije što pre i naveo da opstrukcija u tom slučaju od trenutka kada je Ćuruvija ubijen, postoji i danas.

"I danas imamo snažne aktivnosti službe Državne bezbednosti koja je preživela i koja štiti optužene u ovom slučaju i naravno štiti četvrtooptuženog u ovom slučaju koji je u bekstvu od samog početka suđenja", kazao je Matić.

Slavko Ćuruvija ubijen je na Vaskrs 1999. godine, ispred zgrade u kojoj je stanovao, tokom NATO bombardovanja Srbije, a nakon sukoba sa vlašću Slobodana Miloševića.

U aprilu 2019. godine, Radomir Marković i trojica bivših pripadnika Državne bezbednosti nepravosnažno su osuđeni na ukupno 100 godina zbog umešanosti u ubistvo Ćuruvije.

(Tanjug)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar