UEFA sumnja: Namještene dvije utakmice u Srbiji

UEFA je dostavila Fudbalskom savezu Srbije podatke, potkrepljene ozbiljnim sumnjama, o namještanju dvije utakmice u domaćim takmičenjima, saznaje Sport klub.

Fudbal 11.04.2021 | 10:52
UEFA sumnja: Namještene dvije utakmice u Srbiji

Na osnovu praćenja uplata u kladionicama u Evropi i Aziji, nadležni predstavnici evropske fudbalske federacije identifikovali su ozbiljne anomalije i proslijedili obimnu dokumentaciju u kancelariju Fudbalskog saveza Srbije na beogradske Terazije, piše Sport klub.

Pažnju UEFA skrenule su enormne novčane svote uplaćene u kladionicama, na oba susreta.

Kako se sumnja, fudbaleri dva tima obezbijedili su prednost protivničkim kolegama i zainteresovanim kladioničarima znatne prihode. Riječ je o utakmicama odigranim u martu ove godine. Prva početkom, druga krajem mjeseca.

Prema dostavljenim izvještajima i na osnovu igara i koeficijenata, kako SK ekskluzivno saznaje, slučajevi su različito tretirani.

Jedan od njih, kako saznaje Sport klub, definisan je kao alarmantan, zbog velikog broja uplata na Dalekom istoku. Akteri su se potrudili, prema sumnjama iz UEFA, da neposredno zainteresovanim stranama, u takozvanom „klađenju uživo“, na direktan način, omoguće isplatu značajnijih novčanih sredstava. I to po više osnova, navodno, čak i konačnog rezultata!

Postupak analize sumnjivih utakmica dugo je trajao. Ne odnosi se samo na parametre klađenja, već i učešće pojedinih fudbalera u igri, posebno golova obeleženih kao – simptomatično jednostavnih. Dostavljeni su i snimci sa spornih mečeva i još nekoliko potencijalno nerazumljivih i kontraproduktivnih poteza, direktno projektovanih u oslikavanju konačnih ishoda.

UEFA se, ipak, nije zaustavila na tome. Analitičari zaduženi za sektor praćenja „dojavljenih utakmica“, čak su i evidentirali nekoliko fudbalera po sumnjom. Navodno, pojedini od njih imaju bogat dosije takvih utakmica, jer su akcijama, mimo fer-pleja i sportskog duha, bili skloni i u ranijim klubovima. Taksativno su imenovani, u izvještajima dostavljenim nadležnim u Fudbalskom savezu Srbije, zajedno sa njihovim bivšim klubovima.

Predmeti su u rukama Svetislava Bate Đurovića, početkom godine imenovanog oficira za integritet Fudbalskog saveza Srbije. Nekadašnji policajac i načelnik SBPOK-a, u saradnji sa članovima Disciplinske komisije FSS, zatražiće izjašnjavanje klubova i fudbalera pod sumnjom. Potom slijedi odluka o visini kazne.

Prema Disciplinskom pravilniku, korišćenom i proteklih godina, ukoliko se dokažu sumnje u povezanost klubova i fudbalera sa kladionicama, moguće su enormno visoke novčane kazne i oduzimanje bodova. Posebno interesantno u ovom slučaju – za ponovljene prestupe predviđena je ultimativna sancija od minus šest, do 15 bodova.

Zanimljivo da je oficir Đurović, prošlog petka (2. aprila), po službenoj dužnosti, pratio utakmicu lučanske Mladosti i niškog Radničkog. Na osnovu dojava o uplatama u kladionicama našao se na stadionu u Dragačevu, međutim, susret u kojem je domaćin poslije odmora sa lakoćom stigao do pobjede od 4:1 nije evidentiran pod konkretnim sumnjama.

(Srpskainfo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Eeeee!!!

11.04.2021 09:15

Stvarno me cudi da je Vucic to dozvolio!!! Njega se pita sve!!!

ODGOVORITE
Name

Djoks

11.04.2021 09:57

Da su samo dvije.. ako biste istrazivali jugoslovenska prvenstva iz 80-ih godina mogli biste sudskim putem zabraniti fudbal na prostoru ex-yu.

ODGOVORITE