U Brčko distirktu počinje u srijedu vakcinacija

Vakcinacija na području Brčko distrikta počinje sutra. Prioritet su zdravstveni radnici, korisnici staračkih domova i lica starija od 75 godina.

Bosna i Hercegovina 30.03.2021 | 18:12
U Brčko distirktu počinje u srijedu vakcinacija

Masovna vakcinacija građana obavljaće se u prostorijama Omladinskog centra, kaže šef Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta Sead Šadić.

- Bitno je istaći da mi imamo  Fajzer – 1.170 doza, Astra Zeneka 700 doza, što je sasvim dovoljno da možemo započeti vakcinaciju . Naredne sedmice očekujemo donaciju NR Kine i Turske, a 22. aprila očekujemo još 1.800 doza iz Kovaks programa i samim tim se može potvrditi da je Brčko distrikt dobio neophodan broj vakcina da bi započeo plan vakcinacije.

Paralelno sa naporima da putem direktne nabavke nađu dobavljača ili direktno sa proizvođačima stupe u kontakt kako bi nabavili nedostajućih 50.000 doza, u Brčkom i dalje visok broj zaraženih virusom korona.

- Imamo ogroman broj ljudi koji se javljaju u trijažnu ambulantu . Taj broj za 24 časa je 300 što je veliki broj . Naredba je bila da se poveća broj medicinskih timova kako bi se vrijeme čekanja smanjilo. Oni moraju po tome I postupe - ističe Šadić.

On je pozvao građane da budu oprezni i poštuju mjere kriznog štaba.

(BN) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

drekavac

30.03.2021 19:17

3670 doza znaci do kraja aprila , sto ce reci oko 1800 vakcinisanih gradjana , za distrikt koji broji otprilike 80 000 ljudi...a dnevno po 100 novozarazenih...nema sta, vlasti jako sposobne.

ODGOVORITE
Name

Zorka

01.04.2021 04:40

Bas zalosno Vakcina Astra Zeneka je zabranjeno U cijelim svijetu,rekli U Oavjestenju za zu Vakcinu.Jer je od te Vakcine se dobija Embolija Pluca,sinusa,Mozga uopste krvnih sudova i kaoilara U ljudskom organizmuSamo Ruski Sputnik V i Kineska Sinifarm da su najefikasnije.Austrija ima neke svoje Vakcine za Coronu prvi Put cujem da imaju Vakcinu.Protiv Corona .Virusa.To se SVE Prvo Mora kontrolisati Kod nasih Visokih Strucnjaci na Institutu U Beogradu,Samo polako.Rekli du Ruski Sputnik v je najbolji protiv Corone Virusa,PozDobre du Vakcine protiv variole vere.Ko Nije primio dobro je da primi protiv ovcijih boginja.

ODGOVORITE