Detalji akcije "Vektor" u vezi pranja novca i iznude

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Trebinje provode operativnu akciju „Vektor“ u okviru koje je slobode lišeno osam lica, a izvršeni su pretresi na 25 lokacija koje koristi 26 lica na području Foče, Han Pijeska i Istočnog Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela „Prevara“, „Pranje novca“ i „Iznuda“ posredstvom društvenih mreža.

Republika Srpska 30.03.2021 | 17:13
Detalji akcije "Vektor" u vezi pranja novca i iznude

Lica se sumnjiče da su navedena krivična djela počinila od oktobra 2020. godine do danas na način da su posredstvom profila na društvenim mrežama reklamirali da posjeduju informacije o namještenim sportskim takmičenjima, a zatim su posredstvom aplikacija za komunikaciju stupali u kontakt sa oštećenim licima iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Švajcarske, NJemačke, Francuske i drugih zemalja, te su ih lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica držali u zabludi da posjeduju informacije o namještenim sportskim mečevima i navodili ih da putem servisa za slanje novca uplaćuju novac u svrhu navodnog klađenja.

Takođe, koristeći prijetnje, osumnjičeni su vršili iznude sa ciljem prinuđivanja oštećenih da uplaćuju dodatni novac.

Protivpravna imovinska korist nastala vršenjem ovih krivičnih djela iznosi nekoliko stotina hiljada KM.

Lica lišena slobode biće predata OJT Trebinje nakon izvršene kriminalističke obrade, a protiv svih 26 lica biće podnesen izvještaj zbog učinjenih krivičnih djela, saopšteno je iz MUP RS.

Kako "Nezavisne" saznaju, uhapšeno je devet lica i to Gavro Janković, Mihajlo Domazet, Stefan Perišić, Miljan Sekulović, Dragan Dragičević, Bojan Gavrilović, Milan Mićević, Stefan Stojanović i Darko Čančar.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Komšinica

30.03.2021 15:52

Ko bih rekao, a tako su dobri momci bili uvijek su ljkubazno pozdfravljali..hehe..

ODGOVORITE
Name

Re

30.03.2021 17:23

Lopovi ne biraju sredstva do leba bez motike komsinice ne nasijedaj

Name

Ja

30.03.2021 16:27

A sta ce biti sa stanovima i kolima koje su kupili od tih para?

ODGOVORITE
Name

ISTOČNO SARAJEVO

30.03.2021 17:34

Momci nisu pljačkali narod po Republici Srpskoj.Oni su donosili svjež novac i ovde trošili.Ovde je sve naopako.Ljude koji pljačkaju građane Republike Srpske vlast ne procesuira a kažnjava ih što pljčkaju ljude iz drugih država.Neke države su učestvovale u bombardovanju RS I Srbije.Totalna glupost.

ODGOVORITE
Name

Jovan

30.03.2021 18:30

Hapsite ove sto pljackaju svoj narod,pa iznose pare vani.

ODGOVORITE
Name

Roks

30.03.2021 19:18

Dok je ovaca bice vune,zanimljivo nisu interesantni Ovi Oni nece radnog odela.al ovi osteceni Sto su im placali svakako Su mi interesantni Zar mogu se ljudi do te mjere prevarit i dobit strah

ODGOVORITE
Name

bob

30.03.2021 21:59

Ovde nema kaznenog djela. Treba kazniti ove naice koji su im slali pare.

ODGOVORITE