Srbi svjedoče o prizoru koji nije viđen vijekovima

Dvoje Srba svjedoče prizoru koji nije viđen 900 godina.

Svijet 28.03.2021 | 12:23
Srbi svjedoče o prizoru koji nije viđen vijekovima

Sedam dana već, kao iz neprešušnog kotla, kulja lava iz kratera 40 kilometara južno od Rejkjavika, rijeke užarenog crvenila slivaju se golim brdima na kojima jedino raste mahovina. I slivaće se, pitanje do kada.

Prizoru neviđenom gotovo milienijum svedoči Petar Štakić iz Beograda, koga je život preko Sibira i Užica prije tri i po godine odveo na Island, i njegova supruga Rada, iz Užica. Sa drugog kraja države u srijedu su doputovali na poluostrvo Rejkjanes da posmatraju erupciju jednog od četiri vulkana vulkanskog venca Кrisavik dugog 50 kilometara.

- Vulkani u ovom sistemu su poslednji put eruptirali u 12. veku, dakle 900 godina su godina su mirovali. Ovaj vulkan nalazi se na visoravni Fagradalsfjal, okružen brdima, a iz njega magma, iz dve kupole koje su se formirale oko kratera, izbija od 19. marta. Mesecima pre toga ovo područje potresali su zemljotresi od tri do pet stepeni po Rihteru, stotine ih je bilo dnevno, najavljujući erupciju. Narod na polusotrvu Rejkjanes je, posle silnih potresa odahnuo kada je krenula erupcija i kada je podrhtavanje tla prestalo - prenosi za „Blic“ Petar Štakić.

Postoji izgledna šansa, kaže on pozivajući se na riječi islandskih naučnika, da će se i ostala tri vulkana iz ovog sistema aktivirati u dogledno vreme, dok niko ne zna kada će se smiriti ovaj na visoravni Fagradalsfjal. Erupcija će, ne isključuju, možda trajati i godinama.

- Lava izbija iz dubine od 20 kilometara, kroz kupole kratera izađe oko 10 kubika u sekundi, a trenutno se sliva ka južnom delu poluostrva i otiče u Atlanski okean. Pepela nema, ovakvi vulkani ga ne produkuju. Najbliže naselje se zove Grindavik, udaljeno je 10 kilometara vazdušnom linijom, i za sada nije ugroženo. Što ne znači da neće biti ako erupcija potraje, a u slučaju da se aktivira još neki vulkan iz ovog sistema probleme bi mogao da ima i sam Rejkjavik, njegova infrastruktura i međunarodni aerodrom. Količina gasova koje ispusti vulkan, kako se priča, jednaka je količini gasova koje Nemačka dnevno ispusti u atmosferu - objašnjava Petar Štakić.

Aktiviranje vulkana nije uplašilo Islanđane. Eksplozija nema, lava se sliva sporo, a gasovi se, prenosi Petar, osjećaju u zavisnosti od pravca vetra.

- Trenutno stanje Islanđani zovu „turistička erupcija“. Narod ove zemlje je doživeo mnoge erupcije drugih vulkana i kaže da nikada do sada nisu mogli da priđu tako blizu. Supruga i ja bili smo na 500 metara od kratera. Neverovatan doživljaj, za mene istovremeno jedan od najlepših i najstrašnijih u životu, pod vulkanom čovek oseti strahopoštovanje prema majci prirodi i shvati koliko je mali i nebitan.

Na Islandu, bezmalo tri puta većoj zemlji od Srbije, živi 340.000 stanovnika. A u srijedu je u podnožju vulkana, procjenjuje naš sagovornik, bilo između četiri i pet hiljada turista i mještana.

- Bilo bi ih višestruko više da na snazi i dalje nisu restrkivne mere, iako je Island jedina „zelena“ zemlja na karti Evrope, sa najmanje zaraženih od korona virusa na 100.000 stanovnika. Za ulazak u zemlju potrebna su tri negativna testa - sa prvim se ulazi u avion za Island, drugi se radi odmah po sletanju na aerodrom, onda se ide u petodnevni karantin posle koga sledi treći test. Tek ako je i on negativan možeš da se krećeš zemljom - prepričava Štakić.

Rejkjanes, objašnjava, na islandskom znači dim, para, magla. Kao aluziju na vulkan koji je mirovao 900 godina poluostvro je dobilo ime. Petar i Rada žive 370 kilometara dalje, u zapadnom dijelu zemlje, u regionu Westfjords, u mjestu koje se takođe zove Rejkjanes, po pari jer u ovom području ima mnogo izvora geotermalne vode.

(Blic)

 

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Christian Sweden

28.03.2021 12:03

O dragi nasi, dosli pokupiti Finsku mutaciju, neka neka, nek sire samo shakom i kapom, ona je imuna i tesko se detektuje, nece biti pozitivnih...

ODGOVORITE
Name

Aleks

28.03.2021 12:11

E SAD VJERUJEM da je vulkan izbio hahahaha ako to Srbi potvrdjuju onda je istina hahahahaha

ODGOVORITE
Name

Neko

28.03.2021 13:26

Pa da oni nisu posvjedocili, nebi bilo erupcije

Name

Ceca

28.03.2021 12:26

Moja jaranica iz Kulenfakufa Sabina je takođe svjedočila ovome ali je problem jer nije srpkinja.Racuna li se to kao vjest ili ne? Pitam za komšinicu

ODGOVORITE
Name

bosnien

28.03.2021 12:55

Nije legitimna

Name

Re Ceca

28.03.2021 13:03

Ako je tako pametna kao ti, šteta da ne objave njeno svjedočenje.

Name

re Ceca

28.03.2021 18:02

dozovi se malo pameti ili neznas sta je sala

Name

Mora da

28.03.2021 12:41

...je erupcija prije 900 g. bila u čast Nemanjića...šta bi drugo moglo da bude? ????

ODGOVORITE
Name

Bosanska Dubica

28.03.2021 13:34

Hahahaha! Bravo za komentar...Na Islandu samo Srbi bili i svjedočili kao da je bila erupcija u njihovu čast jer su pobogu Srbi otkrili Island jer su Vikinzi, pobigu, bili Srbi!

ODGOVORITE