Naredne sedmice popuštanje mjera u Srbiji?

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da trenutno nije realno popuštati mere, ali da se nada da će to biti moguće sledeće nedelje.

Srbija 26.03.2021 | 20:50
Naredne sedmice popuštanje mjera u Srbiji?

"Epidemijske brojke u Srbiji su ozbiljne, ali može da se vidi da je došlo do usporavanja broja novih slučaja koji se sada održava na visokom nivou", rekao je dr Kon za RTS.

On je naveo da se može očekivati da postojeće mere daju rezultat i kroz brojeve novozaraženih tokom sledeće nedelje.

"Nažalost, imaćemo smrtne slučajeve, jer oni dolaze kasnije, dve do tri nedelje. Povećanje broja preminulih, nažalost, je očekivano", rekao je Kon.

Poručuje da je neophodno održati postojeće mere, i da se eventualno o nekim merama može raspravljati, ali da to trenutno nije realno.

"Nadam se da će u toku sledeće nedelje biti moguće početi razgovore", ukazao je Kon.

Na pitanje o navodima predsednika Vlade Srbije, koja se nada da bi sledeće nedelje mere mogle da se popuste, Kon je rekao da je to perspektiva, ali da je pitanje kada je to realno.

"U ovakvim brojevima nije realno o tome pričati. Nadam se da će sledeće nedelje biti moguće", rekao je Kon.

Naglasio je da je broj imunih ljudi u Srbiji, kojima je prošlo dve nedelje od druge doze, više od 600.000.

Kako je rekao, to ističe, jer to objašnjava zašto je bilo zaražavanja posle prve doze, a nekad i posle druge. Rekao je da će toga i dalje biti, ali u malom procentu.

Predrag Kon poručio je da će se efekat vakcinacije sigurno videti.

Dodaje da sa onima koji su potpuno protiv vakcinacije ne bi trebalo ni razgovarati, jer su uvereni u ono što pričaju, ali kaže da je njih jedan ili dva odsto.

"Strah od vakcine nije racionalan, jer je vakcina bezbedna, efikasna i efektivna", rekao je Kon.

(B92)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Hahaha

26.03.2021 19:57

Za sedam dana vide poboljšanje...??

ODGOVORITE
Name

Nole

26.03.2021 20:02

Hahahah,cuj 1-2 posto.Takvih je Kon(j)u 80 posto,sto pokazuje i ovaj visak vakcina koje imate,jer da je narod u Srbiji htio,vi bi njih vakcinisali,ne bi zvali nas odavde da se vakcinisemo.To pokazuje i ocjena komentara na portalima u Srbiji,gdje ovi koji tebe podrzavaju dobijaju za 70-80 posto vise minusa.I sto je najvaznije,kako ocekujete pad broja zarazenih,kad bi se sad trebali pojaviti oni sto su igrali kolo pred skupstinom i svi njihovi kontakti.To su vase rijeci,ali tu se onda nesto ne uklapa...

ODGOVORITE
Name

Djoks

27.03.2021 01:10

Ti si bas uveren u bezbednost vakcine.

ODGOVORITE
Name

Milan

27.03.2021 05:08

Kakvo popustanje u svom ovom kolapsu sto se desava okolo,ja ne znam jel se oni zezaju sa narodom ili sta ?

ODGOVORITE
Name

Stanisavljevic

27.03.2021 07:51

Milane nije za tebe da mislis ne ide ti to,samo slusaj sta ti se kaze

Name

Milena

27.03.2021 07:01

Ovoga konja treba oterati u penziju, prima platu što bi mogao neko mladi i pametniji od njega. Strasno!!!

ODGOVORITE
Name

Major Kriger

27.03.2021 07:20

Zivim u njemackoj. Sad slusam vijesti. Njemacka ide u treci val al tek poslije uskrsa. Prvo su se dogovarali da to bude prije uskrasa, pa su se nesto posvadjali u skupstini. Nekako su se dogovorili da treci val pocne ipak poslije uskrsa dok narod malo ne proslavi. I jos kazu da ce treci lockdown biti do sad naj ostriji. Ugostitelji naravno nece radit kao i zadnjih pola godine,skole takodje. Gradski saobracaj ce radit normalno. Znaci glava na glavi na zeljeznici, busevima taxi radi. Prodavnice sa prehranom otvorene. Bolnice rade standardno, u bolnicama naravno nema nikog sem portira doktora i radnika, moze se vidjet i poneka baba sa slomljenom nogom. Al dobro je to sto se sve lijepo moze dogovorit i kad pocinje umiranje i kad zavrsava. Bitno je da smo u realnosti svi zivi i zdravi.

ODGOVORITE