"Niko se ne smije miješati u unutrašnje poslove Kine"

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji sastao se u utorak sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u Guilinu u Autonomnom regionu Guangsi Džuang na jugu Kine.

Svijet 23.03.2021 | 11:33
"Niko se ne smije miješati u unutrašnje poslove Kine"

Vang Ji je tokom tog susreta podvukao da se niko ne sme miješati u unutrašnje poslove Kine izmišljanjem laži i manipulacijama nekoliko zapadnih sila koje ne predstavljaju međunarodnu zajednicu.

Tokom zajedničke preskonferencije nakon razgovora dvojice šefova diplomatija, Vang je pozvao na saradnju sa Rusijom u borbi protiv pandemije i jačanju veza.

Vang je takođe apelovao na sve zemlje da preispitaju osnovne principe Povelje UN-a i da uvježbaju istinski multilateralizam kako bi izgradile zajednicu sa zajedničkom budućnošću čovječanstva.

Vang je rekao da sankcije EU prema Kini krše međunarodno pravo, a kineska vlada odlučno štiti državni suverenitet, bezbjednost i razvojne interese.

Prvobitna namjera Kine o saradnji u borbi protiv kovida-19 je da razvija humanitarni duh, da omogući da se što više ljudi vakciniše i da izvuče društvo iz pandemije, rekao je Vang odgovarajući na pitanje novinara CGTN-a.

Kina i Rusija takođe istražuju načine za promovisanje uzajamnog priznavanja zdravstvenih uverenja za međunarodna putovanja, rekao je Vang.

(BN)

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Brus Li

23.03.2021 10:53

to je moglo prolaziti u doba Nesvrstanih i kada nije bilo ovolikog protoka informacija. Kada jedna zemlja radi zlocine protiv odredjene etnicke grupe unutar svojih granica itekako se druge zemlje mogu mijesati.

ODGOVORITE
Name

Gu

23.03.2021 14:28

Zlocini se rade svugde i u bih i u americi

Name

Covjecanstvo

23.03.2021 12:31

Nije civilizovano.

ODGOVORITE
Name

Ko

23.03.2021 14:03

O čemu Kinezi o poštenju..

ODGOVORITE
Name

Bicakcic

24.03.2021 09:09

Kina je danas najvece svjetsko trziste,ne SAD,ima najbolju mrezu autoputeva na svijetu,ne SAD! Ovladala je visokim tehnologijama i to se vidi u njenom novom naoruzanju od koje USA zastaje dah.Ima rakete koje mogu potopiti svaki SAD nosac aviona sto amere dovodi do placa. Rusija je najveci proizvodjac zita na svijetu ne SAD.Rusija ima tehnolosku prednost u naoruzanju ne SAD. SAD je danas izbusen kurton.

Name

Neđo.24.03.2021

24.03.2021 16:07

Bicakcic-upravu ste,ali je teško priznati neistomišljenicima.