Parlament usvojio zaključke: Ukinuti visokog predstavnika

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na posebnoj sjednici Informaciju o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma i deset zaključaka u vezi ocjene rada visokog predstavnika i primjene ovog aneksa u periodu razgovora o imenovanju novog predstavnika.

Republika Srpska 10.03.2021 | 17:51
Parlament usvojio zaključke: Ukinuti visokog predstavnika

Prema zaključcima, koje su predložili Klubovi poslanika SNSD-a, Demosa, SP, NDP-NPS i US, Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i "obavijestiće strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma... posebno s prijedlogom da se ukine visoki predstavnik i preispitaju odluke visokih predstavnika donesene izvan mandata utvrđenog Aneksom 10".

Narodna skupština Republike Srpske smatra da je vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, navodi se u zaključcima skupštinske većine.

Zaključcima Narodna skupština zadužuje Vladu Republike Srpske da formira međunarodni pravni tim sa ciljem podnošenja tužbi protiv visokih predstavnika koji su, kršeći Dejtonski sporazum i njegov Aneks 10, kršili međunarodno pravo zloupotrebljavajući svoj mandat, te konstatuje da "prestaje potreba i za vojnim dijelom misije po Aneksu 1A Dejtonskog sporazuma".

Zaključci se odnose na ocjenu rada visokog predstavnika, primjenu Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

Prema prvom zaključku, Narodna skupština konstatuje da su u skladu sa Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, čiji potpisnik je i Republika Srpska, samo strane ugovornice nadležne da "traže postavljanje visokog predstavnika... kako bi pomogao stranama u njihovim naporima da mobilišu te, po potrebi koordinišu aktivnostima organizacija i agencija koje su uključene u civilne aspekte mirovnog rješenja, izvršavajući navedene zadatke..."

“Brojni visoki predstavnici su bezobzirno urušavali vladavinu prava, kršeći međunarodno i domaće pravo, ignorišući usko definisana ograničenja mandata dodijeljenog visokom predstavniku Aneksom 10”, dodaje se u prvom zaključku.

U drugom zaključku se navodi da je zanemarivanjem demokratskih i ustavnih procesa, kao i jasnih uslova Dejtonskog sporazuma, visoki predstavnik, bez ikakvog pravnog ovlašćenja, nametnuo u BiH brojne zakone, kao i 105 amandmana na ustave entiteta.

“Visoki predstavnik je vršio vansudska kažnjavanja stotina građana BiH, poništavao odluke sudova, uključujući odluke Ustavnog suda BiH, te donio naredbu kojom se zabranjuju bilo kakva postupanja u vezi sa osporavanjima odluka visokog predstavnika. Visoki predstavnik na drastičan način zanemaruje interese i prava konstitutivnih naroda, dajući neprihvatljive kvalifikacije i uvrede na račun čitavog srpskog naroda”, ističe se u drugom zaključku.

Prema tom zaključku, nelegalni i nepromišljeni diktati visokog predstavnika nanijeli su nemjerljivu štetu funkcionalnosti i političkoj kulturi BiH, urušavajući u velikoj mjeri poštovanje vladavine prava.

Prema trećem zaključku, Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da se obaveza Republike Srpske, kao strane ugovornice Aneksa 10 da sarađuje sa visokim predstavnikom, odnosi na aktivnosti usmjerene na sprovođenje Aneksa 10 uz poštovanje vladavine prava, Ustava BiH, te domaćeg i međunarodnog prava.

U predloženom zaključku se navodi da to obuhvata "prihvatanje ograničenja mandata definisanih Aneksom 10, prihvatanje činjenice da se nadležnost visokog predstavnika odnosi isključivo na tumačenje Aneksa 10, poštovanje i primjenu Ustava BiH, uključujući odredbe kojima se uređuju demokratski postupak donošenja zakona i garancije zaštite ljudskih prava građana BiH".

“Imajući u vidu značajna kršenja Aneksa 10 od strane visokih predstavnika nastala samovlasnim proširenjem ovlašćenja jasno određenih u Aneksu 10, kao i dugotrajnu praksu zanemarivanja vladavine prava i Ustava BiH od strane visokog predstavnika, Republika Srpska ne pristaje na prihvatanje nezakonitih diktata visokog predstavnika”, naglašava se u trećem predloženom zaključku.

Prema četvrtom zaključku, Narodna skupština uvažava svakog predstavnika međunarodne zajednice koji iskreno želi da pomogne BiH, "ipak, zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10 kakvo je ispoljeno od strane svih visokih predstavnika, Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika, podsjećajući da je postavljenje visokog predstavnika uslovljeno saglasnošću strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma".

“S tim u vezi, Narodna skupština Republike Srpske smatra da su dosadašnja nominovanja, izbor i potvrđivanje visokog predstavnika suprotna Aneksu 10, nedovoljno transparentni, jer nije uvažavana neophodnost konsultacija i pribavljanja saglasnosti strana, kako je predviđeno Aneksom 10. Ovo predstavlja dovoljan osnov za odbacivanje bilo kog imenovanja visokog predstavnika bez procedure predviđene Aneksom 10”, dodaje se u tom zaključku.

Prema petom zaključku, Narodna skupština kao najviši organ Republike Srpske - strane-potpisnice Aneksa 10 - Sporazuma o sprovođenju civilnog dijela mirovnog rješenja, obavijestiće strane potpisnice tog aneksa o ovim stavovima, a posebno s prijedlogom da se ukine visoki predstavnik i preispitaju odluke visokih predstavnika donesene izvan mandata utvrđenog Aneksom 10.

“Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da formira međunarodni pravni tim sa ciljem podnošenja tužbi protiv visokih predstavnika koji su, kršeći Dejtonski sporazum i njegov Aneks 10, kršili međunarodno pravo zloupotrebljavajući svoj mandate”, navodi se u petom zaključku.

U šestom zaključku ističe se da Narodna skupština Republike Srpske smatra da je sprovođenje civilnog dijela mirovnog sporazuma odavno postignuto, a da su prisustvo i aktivnosti Kancelarije visokog predstavnika već dugo godina ozbiljan teret napretku BiH i nespojivi su sa pojmom Ustava BiH, te predstavljaju prepreku na njenom putu ka evropskim integracijama.

“Nakon 25 godina mira u BiH, krajnje je vrijeme da Kancelarija visokog predstavnika bude zatvorena i da odgovornost za budućnost i funkcionisanje BiH postane isključivo pravo i nadležnost naroda u BiH i njihovih političkih predstavnika, bez stranog uplitanja ili druge vrste ugrožavanja demokratskih procesa i mehanizama propisanih Ustavom BiH”, dodaje se u tom predloženom zaključku.

Prema osmom zaključku, Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da protekom 25 godina od uspostavljanja mira u BiH nije bilo sukoba niti su oni mogući, te prestaje potreba i za vojnim dijelom misije po Aneksu 1A Dejtonskog sporazuma.

“To potvrđuje i činjenica da je od prvobitnih 60.000 vojnika misije IFOR, koje je mijenjala ime u SFOR, već godinama u BiH samo ograničeni kontingent evropske misije EUFOR sa 600 vojnika”, pojašnjava se u tom predloženom zaključku.

U devetom zaključku navodi se da Narodna skupština Republike Srpske smatra da je konačno došlo vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom koje je integralni dio pravnog sistema BiH.

“Ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, u skladu sa Poveljom UN koja garantuje svakom narodu pravo na samopredjeljenje i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima i Paktom o privrednim, socijalnim i kulturnim pravima, koji su prema Aneksu jedan na Aneks četiri, sastavni dio Ustava BiH”, ističe se u tom zaključku.

Takođe se citira da u tim dokumentima piše da "Svi narodi imaju pravo na samoopredjeljenje" i da "na osnovu ovog prava, oni slobodno određuju svoj politički status i slobodno obezbjeđuju svoj ekonomski, socijalni i kulturni razvoj".

“Da bi postigli svoje ciljeve, svi narodi mogu slobodno da raspolažu svojim bogatstvima i svojim prirodnim izvorima, bez štete po obaveze koje proističu iz međunarodne privredne saradnje, zasnovane na principu uzajamnog interesa i međunarodnog prava. Јedan narod ne može ni u kom slučaju da bude lišen svojih vlastitih sredstava za život. Države članice ovog pakta, uključujući tu i one države koje su odgovorne za upravljanje nesamostalnim teritorijama i teritorijama pod starateljstvom, dužne su da pomažu ostvarenje prava naroda na samoopredjeljenje i da poštuju ovo pravo shodno odredbama Povelje UN”, navedeno je u citatu.

Prema desetom zaključku, Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da formira ekspertske timove domaćih i stranih stručnjaka za svaku oblast, gdje je prenesena nadležnost sa Republike Srpske, sa ciljem da izuči i pravno obrazloži prirodu kršenja Aneksa Dejtonskog sporazuma, "a naročito Ustava BiH i predlaže procedure za donošenje u Republici Srpskoj novih zakona i akata kako bi se te nadležnosti ponovo uspostavile na nivou Republike Srpske".

“Sve to mora biti urađeno u skladu sa slovom Ustava BiH i Ustava Republike Srpske”, dodaje se u tom zaključku.

Prijedlog zaključaka potpisali su predsjednici klubova poslanika SNSD-a Igor Žunić, Demosa Spomenka Stevanović, SP Dalibor Stević, NDP-NPS Dragan Čavić i US Kostadin Vasić.

Poslanici opozicije SDS, PDP i DNS  nisu učestvovali u glasanju, jedini od opozicionara u skupštinskoj sali ostao je Nebojša Vukanović koji je glasao protiv. 

Osamnaesta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske održana je na zahtjev srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

(BN)

Komentari / 100

Ostavite komentar
Name

Penzioner

10.03.2021 16:58

Da li to više neko gleda , ja u mom okruzenju ne poznajem takve građane.

ODGOVORITE
Name

CekamPapire

10.03.2021 19:12

Da te informisem... sve su usvoili, i svi ce uzeti honorare.. a svima ce nam biti samo jos gore.

Name

Lupa

10.03.2021 20:21

Boze sacuvaj koliko gluposti. Pa ovo sto guraju ima jedno ruzno, ruzno i tesko ime a to je sukob. I nikada ovo nece biti podržano ni od koga u medju narodnoj zajednici samo ce ovaj jadni narod da gurne u patnje.

Name

Svaka čast

10.03.2021 20:36

Dodiku za ovo svaka čast. Mora se ovo rješavati zarad vjekovnog mira na ovim prostorima i razvoja, a ne blokade do vijeka i samo čekamo kad će nam Ameri opet dati puške u ruke.

Name

Pa

10.03.2021 21:35

zasto ako su iskreni nisu dali ultimatum incku da napusti B i H !!! Oni vise ne prave narod budalama jer to narod vise ne gleda nego su poceli praviti sebe budalama i institucije RS pretvaraju u cirkus!!!!!

Name

re

10.03.2021 21:40

Ukinuće on sve njih u parlamentu

Name

Dilema

10.03.2021 21:52

Kada se otarasimo Incka idemo odmah u borbu protiv korone, samo.. pitanje je ko ce biti brzi.

Name

re svaka cast

10.03.2021 21:55

Ovako mozemo samo sankcije dobiti, a puske nam nece Ameri dati nego tvoj pulen Dodik, Ameri bi puske dali vjerovatno drugoj strani dok bi mi za to vrijeme cekali pomoc Rusije, samo neznam kako bi ta pomoc dosla kad su svi oko nas u Natou. A da posteno kazem volio bi da raspise taj referendum da se ta prica zavrsi jednom za sva vremena jer se velikog vodje drugacije necemo ni rijesiti

Name

Re za Svaka čast

10.03.2021 22:00

Ajde bolesniku lijeci se, zajedno sa tim dijagnosticarom, zarad svog mentalnog zdravlja, jer ti je ocigledno naruseno!!!

Name

FEDERACIJA BIH

10.03.2021 22:13

Okačite te zaključke mačku o rep kao i sve do sad! ????????????????????????

Name

Pokojna Mileva

11.03.2021 05:37

Nebi bilo lose kad su svemoguci kad bi usvojili odluku da se Japanu zabrani lov na Kitove ili da donesu odluku da Foklanska ostrva vrate Argentini...

Name

Milan Trn

11.03.2021 05:47

U kom vremenu i prostoru ovi ljudi zive jbt.O cemu oni u ovom trenutku raspravljaju,i kakve zakljucke donose a onda im krivi neki mangupi i Selakovi sto gube.Pa tek cete da gubite jer vi pojma nemate ni gdje ste ni sta ste.

Name

Dijagnoza

11.03.2021 05:54

Hoće da izazovu kizu i ne daj Bože sukob kako bi sakrili i legalizovali sve što su pokrali i oteli od naroda i države. LOPOVI

Name

Mihajlo

11.03.2021 07:09

Ovo nije skupstina no cirkus- sala jednog bolesnika tj budaletine. Nema dalje.

Name

Srbo

10.03.2021 17:01

Sta je vama ljudi pa ova skupstina ce nas srbe skupo kostati.Daj otkacite Dodika on nas je zavio u crno.

ODGOVORITE
Name

Re

10.03.2021 19:32

Bravo NSRS.. Neko ce biti upisan u istoriju ko je donio odluke. A neko da je pobjegao kad se odlucivalo.

Name

re

11.03.2021 05:47

Tacno, ucice u istoriju ko je doveo do ukidanja Srpske.

Name

Srpska

11.03.2021 08:14

Se nemoze ukinuti. Ne ludujte. Moramo se rijesiti okupatora na sto mirniji nacin.

Name

Djuro

10.03.2021 17:11

Burle je izgubio kompas, zaletio se pa bi mogao brzo u prdekanu.

ODGOVORITE
Name

Djuro

11.03.2021 08:17

Ti ces sigurno prije Dodika zato bolje neobjavljuj gluposti. Svaki komentar je lako locirati. Ja mogu od zajebancije.

Name

Bosnjak

10.03.2021 17:16

Idiotizam na djelu... Srljate li srljate u sopstvenu propast.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

10.03.2021 17:58

Hahaha, uvijek neka nova provala. Nadmašili ste sami sebe?????

Name

POBJEGLI SA CASA - NEOPRAVDAN

10.03.2021 18:06

OPOZICIJA DODJE IZLAJ. SE PA ODE GLASAJ ZA VISOKOG PRESTAVNIKAIMATE PRAVO

Name

Ko

11.03.2021 01:07

Vise je i vrijeme daga mi Srbi stavimo u prdekanu jer njegov brat Incko to nece

Name

BL

10.03.2021 17:19

Možete ih okaciti mačku o rep!

ODGOVORITE
Name

Au bato

10.03.2021 17:56

Čujem topot kopita i papaka iz NSRS, šta li je to pitam se?

Name

Borky

10.03.2021 17:19

Jel Incko poceo da se pakuje? Kontam da se sav potresao od odluke Dodikove vecine.

ODGOVORITE
Name

A h A

10.03.2021 18:36

Populizam

Name

Tolimir

10.03.2021 17:20

Koji je glupan ovaj Dodik. Samo ce isprovocirati akciju protiv rs a pravni argumenti nisu na nasoj strani zbog dejtonskog ugovora, haskih presuda i geopoliticke situacije u svijetu. Ovo samo moze dovesti rs u fokus a tu prvo iskoci genocid koji se negira a srbiju cak pod sankcije eu i amerike sto bi bilo pogubno po srbe. Dodik nije bistre glave, gurnut ce narod u ambis samo da se spasi zatvora.

ODGOVORITE
Name

borac

10.03.2021 18:04

To mu je je zadatak treba znati kako je on Dodik dosao na vlast.

Name

Re

10.03.2021 18:16

Do sad su se bas tako i oglasili,nije nikako dobro po RS.Čak bi se moglo i otvoreno krenuti u ukidanje entiteta jer je Dodik mnoge ujeo.Ova danasnja skupstina se poistovećuje sa onom ratnom,znate o cemu je rijec i o kome, jer je Dodik tome doprineo.

Name

Zaga

11.03.2021 07:24

DODIK POVLACI POTEZE PROTIV INTERESA RS, NESKRIVENO I PRKOSNO, ALI, NAROD TO NE VIDI. PA, LJUDI, STA JOS TREBA DA URADI DA OTVORITE OCI KOJE VAM NICEMU NE SLUZE?! OVAKVI, NE VRIJEDIMO NI SEBI, NI DRUGIMA, PA NEKA NAM SVAKI SEKUND I BUDE NEVIDJENO MUCENJE, TEZE OD SVIH MUKA! ZAR SMO BOLJE I ZASLUZILI?! NE! NISMO!!!

Name

Focak

10.03.2021 17:20

Jedva cekam kada dodje Nijemac,pa kaze odlicno,sada vasi ljudi iz R.S_a ne mogu raditi u Njemackoj.Posto vam ne valja nas predstavnik ne valja ni nasa zemlja!!!Ili ce Dodika pomaziti po glavi,a ovaj ce da klekne po obicaju!!!Sprda se covjek sa svima nama!!!Glasajte ludi narode,tako nam i treba!!

ODGOVORITE
Name

Rr

10.03.2021 19:30

E retardu

Name

Q

10.03.2021 17:22

A jesuli donijeli zaključak da ga smjenjuju.

ODGOVORITE
Name

Bivši borac

10.03.2021 17:23

Ovaj ludi Milojko priziva rat bez razloga , ja koji sam bio 4 g.u rovu za RS danas nemam nista go kao mis maltene, zato ratni profiteri poput Dodika imaju naše milijarde, a mi borci prosimo, ako misli Dodik da cu ratovati ja ili moja djeca, saborci, ma ni u ludilu, prvi ja bjezim , desio bi nam se scenario RSK bivše. Za koga to da ratujemo????? Mi smo borci popljuvani od ove vlasti i poniženi, zaratite, al malo ce ko htjeti pušku uzeti, nemamo mi sto života. RS je ugrožena od Dodika i SNSD sekte i sve rade na tome da nestane. Kakva je budućnost srpskog naroda ovdje vise?? Lažov i manipulator

ODGOVORITE
Name

re

10.03.2021 17:58

Oprosti im bože ne znaju šta rade od narodnog bogastva rasutog svuda po RS i svijetu.

Name

Nekoizmase

10.03.2021 17:23

Sat vremena online al bez komentara. Nidje veze

ODGOVORITE
Name

Dan

10.03.2021 17:23

Cirkus za narod

ODGOVORITE
Name

gergely

10.03.2021 17:24

Da imate imalo pameti skontali bi bi da kad bi otiso OHR i visoki predstavnik da bi isti dan poslije podne izbio rat.Mozda to neko i hoce ko zna ciji su sve interesi u igri.

ODGOVORITE
Name

Re

10.03.2021 18:02

Rat najbolje opere lopovluk.

Name

Www

10.03.2021 18:44

Nebi se možda zaratilo ali bi Rudonja i svita sigurno tek dobili krila. Nije on protiv visokog zbog Srpske več zbog sebe.

Name

Happiunicornn

10.03.2021 17:28

Znaci Dodik jaci od medjunarodne zajednice....itd komedija

ODGOVORITE
Name

miloš

10.03.2021 17:33

Za sutra je zakazana hitna sjednica UN Jedina tačka ukidanje OHR i VP.......O narode na šta se ložiš.....Sve poskupilo najavaljuju i poskupljenje brašna a nama Dodo ukida VP.....OHR a niko ne daje više krediteMMF zamandalio kasu....

ODGOVORITE
Name

Birac

10.03.2021 19:16

Pa on ovo radi po naredbi iz Rusije.... to bar svi znaju

Name

JOKSIM

10.03.2021 17:34

Ode visoki predstavnik. Snsd je odlucio.

ODGOVORITE
Name

Bb

10.03.2021 17:37

E sad smo na.bali

ODGOVORITE
Name

Tvrda linija

10.03.2021 17:46

Centralni komitet,a koja sprdačina a treba Duduka najuriti iz politike,čovjek je prolupao i gura nas u propast.A njemu dobro,nakrala se baraba za ginisa....

Name

Rat

10.03.2021 17:37

Ako cete ratovati za Dodika i njegovog sina, spremite se komsije, rat nikome nije brat, a pogotovo jer nije 92.

ODGOVORITE
Name

mongolski pijetao

10.03.2021 17:42

I za Goricu.

Name

ROLIDUK DRND

10.03.2021 18:05

KO SPOMINJE RAT BOTU JEDAN.

Name

Drnd

10.03.2021 20:15

Nisam druze bot vec bosnjak. Ja ti samo kazem kako jest, nakon svega sto je bilo mirnog razlaza nema. Cekajte EU pa cete svi Srbi bit u istoj zajednici, a ko misli nosit zemlju drugdje, neka bude spreman to je tako.

Name

NIJE CUDO STO SU OPOZICIJA

10.03.2021 17:42

STA VRIJEDI KAD JE OPOZICIJA ZA VISOKOG

ODGOVORITE
Name

Op Štrc gevesen zajn

10.03.2021 17:44

Kamo dalje rodjaci, iz pjeska vire usijane glave, šta to rade, prde u prašinu...??

ODGOVORITE
Name

Miki

10.03.2021 17:45

Ne mogu da vjerujem da neko od Srba nije glasao za ovo. Sramota. Ostavite unutrašnje političke borbe sa strane kada je u pitanju ova tema.

ODGOVORITE
Name

Re

10.03.2021 20:27

Još nam reci zašto

Name

Kome vjerovati?

10.03.2021 17:45

Kako je navedeno iz OHR-a Upravni odbor je je definisao preduslov za zatvaranje OHR-a, a to je da organi vlasti provedu Program 5 + 2 (između ostalog potrebna je “pozitivna procjena situacije u BiH”). ”Pored toga, ovlaštenja visokog predstavnika ne proističu samo iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego i iz rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Prema tome, ovlaštenja visokog predstavnika proizlaze iz međunarodnog prava i ne podliježu preispitivanju od strane bosanskohercegovačkih organa vlasti, uključujući i Narodnu skupštinu Republike Srpske”, saopšteno je.

ODGOVORITE
Name

Dijasporasi

10.03.2021 17:45

Gdje je drug Covic da podrži?

ODGOVORITE
Name

He He

10.03.2021 17:46

Visoki Predstavnik je Mila Majka, kakvi su ovi domaći predstavnici. Pored kakve takve kontrole i dalje se hapa , šta bi tek bilo da ga nema. Rat bi još trajao. Razno razne falnge bi harale i vršile teror nad neistomišljenicima. Zajebite vi to, kada se vi popravite lako ćemo mi bez Visokog Predstavnika, a ovako...

ODGOVORITE
Name

dabar

10.03.2021 17:50

Ludi Milojko je opljačkao sve što se opljačkati moglo.Dobro bi došao jedan blitzkrieg da se sakriju tragovi.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

10.03.2021 17:52

Potom je predsjednik skupštine izašao napolje, uhvatio mačku i okačio joj te zaključke o rep.???

ODGOVORITE
Name

BL

10.03.2021 17:58

Prošao sam maloprije pored zgrade VP vidim kamioni ukrcavaju namještaj Insko se seli u BL..

ODGOVORITE
Name

Miso

10.03.2021 18:24

Puno se Vi pitatate mlatite praznu slamu skrecete paznju sa svakodnevnih problema obicnih gradana kojih je iz dana u dan sve vise u javnim kuhinjama a Vi lopovi SNSDe svaki dan ste bogatiji dabogda vam prisjele te ukradene pare od ovog jadnog ispacenog naroda.

Name

Re

10.03.2021 18:50

Pa ja, prepao se

Name

Hmm

10.03.2021 18:10

Kakav cirkus. Mazalica u glavnoj ulozi. A ako uslijede sankcije, šta tad.

ODGOVORITE
Name

mislim

10.03.2021 18:11

Najvaznije je da se opozicija osvijestila i ne ucestvuje u dodikovim promotivnim skupovima gdje spada i narodna skupstina.

ODGOVORITE
Name

borac

10.03.2021 18:13

Sve ovo je prepad da bi MFF ponudio kredit nema se para.

ODGOVORITE
Name

BB

10.03.2021 18:18

Dzabe ste krecili.

ODGOVORITE
Name

Неко

10.03.2021 18:21

Миле пусти ту шупљу причу, кадћеш ти повући она одликовања.

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

10.03.2021 18:21

Mile,vrati Radovanovu tablu na Palama ako smijes.

ODGOVORITE
Name

Deki

10.03.2021 18:25

Incko je izrazio zabrinutost!

ODGOVORITE
Name

glupost

10.03.2021 18:32

sta uradi ova nakarada od covjeka a ovi svi ga prate kao ovce jer nece da budu izdajnici.... ma svi ste vi izdajnici jer ste izdali svoj narod... narod nema sta da jede möglichkeit to nije ni zahvaljuci ni OHR ni SA ni Drasku nego ovima mangupima sto nas upropastise i pokrase na sve strane... sad sam sigurno i ja izdajnik jer ovo pisem...

ODGOVORITE
Name

bauhau

10.03.2021 18:34

Dok su tamo nek smjene i Bajdena zajedno sa Engleskom kraljicom, da i papu.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

10.03.2021 18:37

ZA SUTRA ZAKAZANA NOVA SJEDNICA NSRS NA ZAHTJEV ČLANA PRESJEDNIŠTVA BIH ISPRED SRBSKOG NARODA! JEDINA TAČKA DNEVNOG REDA UKIDANJE UJEDINJENIH NACIJA. SAD ĆE NASTATI HAOS U CIJELOM SVIJETU.

ODGOVORITE
Name

.....

10.03.2021 18:38

Nije im dosta što su nas opljačkali,sad hoće skroz da nas unište.Pa ljudi moji šta je ovo ima li ovdje iko normalan? Skreću pažnju sa svojih lopovluka i žrtvuju narod pa kad će biti dosta....zar nije više prelio času

ODGOVORITE
Name

Kerr

10.03.2021 18:39

Sve smo pokrali pa sad narod da ispasta!

ODGOVORITE
Name

Zoki

10.03.2021 18:43

Rudonja bi najvise volio kad bi ponovo zaratilo. Doveo je RS do bankrota. Svjestan je da se blizi dan kada ce morati odgovarati za silno bogacenje i kriminal.

ODGOVORITE
Name

Falim ti se Boze ,

10.03.2021 18:48

opozicija najzad dodje pameti da neucestvuje u budalestinama NALAKCENOG Milorada ,jedino Vukan ostade osut paljbom iz svih orudja pozicije koja se busala u junacka prsa bez pokrica .Umjesto da se bave ekonomijom jer je sve vise gradjana gladno ,umjesto da sazovu hitnu sjednicu po pitanju istog ,pozicija na celu sa NALAKCENIM Miloradom posvadjanim sa samim sobom baca ,,dimne bombe ,,ogoljeni i nesposobni i jadni .

ODGOVORITE
Name

minhauzen

10.03.2021 18:52

a vi , kako'te ?!

ODGOVORITE
Name

Ilija

10.03.2021 19:02

I sta sada?

ODGOVORITE
Name

Profesor Okultis

10.03.2021 19:32

Tresla se gora rodio se mis! Dodik i njego a vecina lnudi od integriteta. Smjesno.

ODGOVORITE
Name

Staces ;; NE važeće

10.03.2021 19:36

Kratko jasno ko uvažava vaše zaključke j odluke . Ni mjesne zajednice vise ne mare a kamo li neke veće ustanove a pogotovo Međunarodna zajednica . Današnja sjednica NSRS JE jednina veliki ,, hahahah ,!! Žali Bože vremena i naroda koji vas plaća .

ODGOVORITE
Name

Mladic

10.03.2021 20:35

Sta ovi nizi nivoi vlasti umisljaju da su?

ODGOVORITE
Name

Srdjo

10.03.2021 21:16

Sto god Burle izglasa je naša propast , taj pošast ce i nas sve pokušati povuci.

ODGOVORITE
Name

Dosta vise

10.03.2021 21:19

Manupulisanja i pidvala kriminalne sekte.

ODGOVORITE
Name

vređate inteligenciju

10.03.2021 21:32

piša po mozgu ove sirotinje,.... svoju nesposobnost da nabave vakcine kompenzuju nacionalizmom,.... sramota me cigancenja od srbije., za vakcinaciju prose, a svi da se vakcinisemo kosta cca 20 miliona evra max, a oni nakon cigancenja 10 000 vakcina od vucica, raspisuju berspotrebne tendere na 300-400miliona gde kradu, zna se kome i ko dobiva,... ma mrš, ni u crkvu neću gde ta govna i devastatori časnog srpstva budu, sikter i oni i njihove kačavende

ODGOVORITE
Name

Precstavnik

10.03.2021 21:55

Ono kada nemaš šta ponuditi Narodu, ponudiš mu ukidanje Visokog Predstavnika, nije li to divno, prekrasno . Ipak, moramo sačekati odluku Visokog Predstavnika, da vidimo hoće li on prihvatiti naš prijedlog, ipak, njegova je zadnja, sve po zakonu.

ODGOVORITE
Name

SRBIN

11.03.2021 00:54

Milorade, kao SRBIN, porucujem tebi da ako dodje do kakvog sukoba, tvoj Igor i ti, na prvu liniju. Kao i djeca ostalih vlastodrzaca. Dosta je njih, iz moje familije islo u rat. Ako ga opet bude, ovaj ce biti preskocen. Nisam ja lud, pa da ratujem da bi ti "vucibatino" sacuvao pokradeno i pobjegao u Moskvu, kao Sloba. Pa i po cijenu, da me proglase izdajnikom i objese javno. Dosta te je vise! Procitan si! Neka samo neko pokusa, da me mobilise. Nisu moji problemi u Sarajevu, Zagrebu, Briselu, Washingtonu, New York, itd. Moji problemi su, u RS kod tebe. Pa samo pokusaj navuci nesrecu, na ovaj sludjeni narod, pa bi on umjesto na Sarajevo, mogao da krene na Banja Luku. Nesreco jedna. Jos ti porucujem, da "nabijem" i tebe i te tvoje podanike. Pi**a vam ma*erina! Smrade jedan. Sram vas bilo.

ODGOVORITE
Name

Semberac

11.03.2021 01:25

Koje budale i idioti. Ukinuti federaciju i RS. Jedinstvena Bosna. Mene ova bagra ne predsavlja.

ODGOVORITE
Name

EU

11.03.2021 02:52

Zar se pita narodna skupstinu o ukidanju visokog predstavnika?

ODGOVORITE
Name

Tomi

11.03.2021 05:22

Ovo ko u opstini Živinice

ODGOVORITE
Name

Ja

11.03.2021 06:37

Hahahaa, eno "visokog", sve žuto piša koliko se prepao!

ODGOVORITE
Name

90 minuta

11.03.2021 07:32

90 minuta EPP naj duža reklama SNSD -a , sto bi pametan to sve složio u 90 sekundi. Kako nazvati taj EPP ? Šprdnja, laž , populizam , lukavost , bahatost, ne znane , poniženje , slika crno bjela , sve mutno i katastrofalno. Naravno ko bi sve to shvatio ozbiljno kad vam se obraća čovjek sa CRNE LISTE , bez autoriteta , bez povjerenja , bez obraza i stida . Lično nisam gledo i ne želim a koda i jesam . Pun mi ga je kofer.

ODGOVORITE
Name

dusan

11.03.2021 07:39

Zbog sebe gura sve srbe u izolaciju i propast

ODGOVORITE
Name

xy

11.03.2021 07:43

Kakvo mlaćenje prazne slame, a naknade im nepristojno visoke ! Nadam se da polupismeni poslanici znaju da o ovoj temi ne može da odlučuje Narodna skupština, nego Evropa ?

ODGOVORITE
Name

Srpsko Sarajevo

11.03.2021 08:21

Hehhehehehe de ne budalite... Znas kad cete ga ukinuti...NIKAD Samo prazni politicki spinovi.

ODGOVORITE
Name

Boki

11.03.2021 08:34

Evo jutros Incko plače,isto bez posla,moli Mila Željku Radovana,Mazalicu i Žunu da ga vrate,nema kud krepa od gladi

ODGOVORITE
Name

Василије

11.03.2021 10:00

Једино је Карл Билт постављен легално и по Дејтонском уговору, остало је све нелегално и нелегимитимно и све њихове одлуке.

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

11.03.2021 10:32

U slučaju razvoda jedan od partnera napušta zajedničku kuću, kada nema prostora i volje da se od jednoga apartmana naprave dva. Ko ovdje silazi sa voza a ko putuje dalje..?? Koga će podržati oni što se pitaju i navijaju u ovoj eventualnoj brakorazvodnoj parnici..?? Pitanje je za dokone analitičare širokog spektra, ali ne i za kladionice i kladioničare, jer je veoma izvjestan konačni ishod. Kladioničke procjene su vrlo obeshrabrujuće za srpakoga člana i blok okolo njega. Rusi bi recimo uložili protest i dalje od toga ne bi da idu. Od njih dovoljno. Kao i do sada uostalom.

ODGOVORITE
Name

Василије

11.03.2021 17:17

Правилна одлука НСРС:

ODGOVORITE