Svečana sjednica povodom 21 godine Brčko distrikta

Povodom 21 godine Brčko distrikta, danas je u Domu kulture održana svečana sjednica kojoj su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti distrikta i supervizor za Brčko Majkl Skenlan.

Bosna i Hercegovina 08.03.2021 | 20:49
Svečana sjednica povodom 21 godine Brčko distrikta

Gradonačelnik Brčkog Esed Кadrić rekao je da su se, nakon 21 godine, vlasti distrikta opredijelile da naprave značajan iskorak kako bi ispunile očekivanja stanovnika ove lokalne zajednice, te da će, uz snažnu podršku parlamentarne većine u Skupštini distrikta, moći da realizuju postavljene zadatke.

Radimo na infrastrukturnim projektima, na regulatorno-pravnom okviru, te da se donose i Skupštini predlažu "teški zakoni", veoma korisni za budućnost ove zajednice. Treći pravac, možda i najvažniji, jeste stvaranje uslova za nove investicije. Mijenjamo Zakon o javnoj imovini i nastavljamo ubrzano na realizaciji poslovne inicijative `Studen holdinga`", izjavio je Кadrić .

Zamjenik gradonačelnika Anto Domić naveo je da je Brčko multietnička zajednica, u kojoj svi dijele i dobro i zlo, te da je siguran da će se u narednom četvorogodišnjem mandatu promijeniti imidž distrikta i da će Brčko postati lokalna zajednica koja je primjer drugima.

"Mi kao lokalna zajednica sa posebnim alatima koje imamo i ogromnim ovlašćenjima koje imamo dužni smo u ovom razvojnom periodu da se okrenemo brzim i efikasnim i prilagodljivim odlukama i rješenjima  koje će privući investitore, ali isto tako neophodno donijeti je i odluke i propise koji će nas, na neki način, izliječiti od nekih negativnih pojava koje naše javno mnjenje pripisuje Brčko distriktu od korupcije, nepotizma , neprimjenjivanja zakona, neefikasne javne uprave .

To je nešto što moramo izliječiti u narednom vremenskom periodu . Nakon toga će porasti povjerenje I optimizam stanovnika Brčkog ali I investitora".

Supervizor za Brčko distrikt Majkl Skenlan rekao je da Dan distrikta vidi kao novi početak za Brčko.

"U posljednje dvije godine vidjeli smo neke pozitivne korake koji su donijeli transparentnost, bolje upravljanje, ali da je još dug put ukoliko se želi ljudima vratiti povjerenje u njihove lidere. Vidjećemo koliko su poslanici u Skupštini distrikta spremni da podrže njihove planove.

To će moći da se pokaže ukoliko još ovog mjeseca usvoje Zakon o sukobu interesa. Međunarodna zajednica spremna je učiniti ono što se od nje očekuje, ali samo ukoliko lideri obave ono što treba da obave", poručio je Skenlan.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

rodjo

08.03.2021 20:14

A gdje vam je kum Lemi..? Bez njegovog potpisa nebi postojali....!?

ODGOVORITE
Name

Tako je

09.03.2021 06:39

Zato je nasilno uklonjen legalni i kegitimni predsjednik Srpske Nikola Poplasen, da bi Dodik mogao da "isplati" dio duga onima koji su ga na tenkovima silom doveli na vlast, pretvarajuci Brcko u distrikt, iako je bilo dogovoreno da ako ne bude rjesenja za Brcko da se granica povlaci juzno na bilo Majevice ili u najgorem slucaju ostaje status quo. Medjutim, Dodik je taj posao uradio, kao i Jasenovacku gradju, zatim moralno, ekonomsko i demografsko gasenje naroda, kao i mnoge druge veleizdajnicke prljavstine.

Name

Prof. Dr. Šupket Čmarević

08.03.2021 22:15

Bila Kasaba, ostala Kasaba.

ODGOVORITE
Name

Direkt

09.03.2021 05:05

Kad si zadnji put bio u Brčkom?

Name

BL

08.03.2021 23:19

Tu je i Popovic ministar PAPAK, ima stav PAPKA. Zivi u Banja Luci, rodom je iz Ugljevika gde je termo elektranu upropastijo i sad je odbornik u Brckom! kakav pacijent! Strasno!

ODGOVORITE
Name

Lopovska logika

09.03.2021 07:32

Koliko godina postojanja toliko godina lopovluka.

ODGOVORITE
Name

Intelektualac

11.03.2021 23:45

Brcko je zasigurno jedan od najljepsih BiH gradova (centar grada sigurno najljepsi od svih u BiH), i u sporedzenju sa drugim gradovima oba Entiteta Brcko puno bolje stoji. I jedini stvarni multietnicki grad. Al da moze bolje moze, zato zasuknuti rukave pa na posao, a svi drugi da kopiraju....

ODGOVORITE