BiH neće biti na dnevnom redu evropskih lidera

BiH najvjerovatnije neće biti na dnevnom redu evropskog samita krajem ovog mjeseca, saznaju "Nezavisne".

Bosna i Hercegovina 01.03.2021 | 07:47
BiH neće biti na dnevnom redu evropskih lidera

Naime, prvi veliki godišnji samit evropskih lidera, koji se svake godine održava u martu, obično postavi prioritete kojima će se EU baviti narednih godinu dana i na osnovu agende i zaključaka koji se usvoje može se predvidjeti nivo interesa i angažovanja evropskih instititucija. Kako nam je rečeno, EU i dalje očekuje od BiH da implementira 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o kandidaturi BiH za članstvo u EU. Iako je nesumnjivo da je od objavljivanja tog mišljenja do izvještaja o napretku BiH, koji je objavljen u oktobru prošle godine, ostvaren izvjestan napredak, poput održavanja izbora u Mostaru, uspostavljanja parlamentarnog tijela za evropske integracije i ukidanja smrtne kazne u RS, u mišljenju prošle godine EU je kritikovala BiH za vrlo mali politički napredak na gotovo svim ostalim poljima. Iz tog razloga je Delegacija EU, odnosno Kancelarija specijalnog predstavnika EU, zajedno s ostalim partnerima iz Kvinte, krajem prošle godine značajno povećala pritisak na reforme u oblasti pravosuđa.

Na pitanje koje smo uputili Savjetu EU, odgovorili su nam da još nije izvjesno koje će se teme naći na agendi evropskih lidera narednog mjeseca, a poslali su nam provizornu godišnju agendu za 2021. godinu.

"Ovo je veoma načelna i preliminarna agenda koja se u svakom trenutku može promijeniti. Nacrt agende obično se napravi tri do četiri sedmice uoči samita", rečeno je "Nezavisnim" u toj instituciji.

Prema preliminarnoj agendi lidera, glavne teme na samitu narednog mjeseca će biti situacija u Rusiji, digitalno tržište i digitalni porezi, jedinstveno tržište i industrijske politike. Ostale teme na ostalim samitima uključuju samit o istočnom susjedstvu, situaciju u vezi s kovidom i vakcinama, samit s Indijom, ekologija i zelena agenda, budući odnosi s Ujedinjenim Kraljevstvom i Amerikom te Kina i ostali globalni izazovi.

Jedan od naših pouzdanih diplomatskih izvora u Briselu nam je rekao da i dalje postoji konfuzija u vezi s njemačkim planovima o njemačkom kandidatu za novog visokog predstavnika, te da ambasadori stalnih predstavnika zemalja članica od Njemačke još nisu dobili zvanične informacije.

Jedan od razloga za to je, kako nam je pojašnjeno, činjenica da je Njemačka čekala sa zvaničnim otkrivanjem kandidata dok novi američki predsjednik Džo Bajden  nije preuzeo dužnost, kao i da obavi konsultacije s članicama Savjeta za sprovođenje mira.

Kako saznajemo, Kristijan Šmit, kandidat za novog visokog predstavnika, u narednom periodu želi razgovarati sa svim zainteresovanim predstavnicima i u BiH i u međunarodnoj zajednici o svojim planovima, a trenutno vodi razgovore s američkim tink-tankovima i udruženjima, kao i s predstavnicima bošnjačkih udruženja s predstavništvima u sjevernoj Americi.

Očekivanje je da će Šmita predstaviti kao zvaničnog kandidata narednog mjeseca.

Faris Kočan, analitičar i spoljni saradnik na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani, za "Nezavisne" kaže da će se EU fokusirati na vlastite izazove koji se odnose na kovid i odnose s drugim zemljama i da je za očekivati da će zapadni Balkan i BiH uključivati kao dio tih globalnih inicijativa, više nego se regionom baviti kao zasebnom temom.

Ističe da će veliki projekti, poput digitalizacije i zelene transformacije, biti prilika za partnerske projekte zemalja EU koje nisu daleko napredovale u ovoj oblasti i žele investirati sa zemljama zapadnog Balkana.

"Na takav način možemo na mikro nivou stvarati dobre prakse, koje onda mogu preći na nacionalnu razinu i polako mijenjati čitavu paradigmu vođenja, upravljanja i uloge pojedinca u društvu. Što je najbitnije, reforme ne dolaze izvana nego iz vlastitog okruženja i znanja. Na takav način vidim budućnost procesa proširenja - zajednčki projekti, napori i dostizanje standarda", rekao je Kočan.

(Nezavisne)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Crna trojica

01.03.2021 06:52

Odahnuse ova nasa tri despota, i u ovoj godini mogu da rade sa nama sta hoce,EU bas briga,a mi ....ma koga briga za narod.

ODGOVORITE
Name

Refa

01.03.2021 08:06

Vadi one tendere za softver iz ladice, niko ne gleda sad!

Name

Igi

01.03.2021 09:14

Narod nije zrtva vec saucesnik, oni rade jer im narod to i dozvoljava.

Name

Ljudi

01.03.2021 09:23

Najboljee kolektivnoo iselenjeee traziti !!!ovo zlooo se vise niti gledati niti slzsati ne moze!!!! Ovo je silovanje naroda silivanje drzave ovo je neizdrzivooo!!urusen sistem lopovluk javasluk politickotajkunske mafije institucije zarobljeneeee pa ovo je ludilooo 21 vijekaa na Balkanu !!cirkus cirkus balkanski!! Pa dokleee??!!!

ODGOVORITE
Name

U slucaju

01.03.2021 10:46

Rata. Da. I inace.

Name

Re

01.03.2021 10:53

Kada se podijelimo i sva tri naroda naprave svoje drzave koje voli drugacije ce se odnositi prema njima i bice koliko toliko bolje. Uostalom nece biti podijela i politicari ce morati imati ekonomske rezultate iza sebe. Ovako uzivajte u propadanju do daljnjeg.

Name

Logika

01.03.2021 10:18

Jebeš to, bitno je da kreće muzika u živo u lokalima. Ne može nam niko ništa.

ODGOVORITE
Name

Dušan

01.03.2021 13:08

BIH je u Maju na tapetu.....bit če svašta......

ODGOVORITE
Name

Hm

01.03.2021 17:25

Dao Bog da nas zauvijek zaobidju

ODGOVORITE
Name

Eto

02.03.2021 10:12

Ko da je ikad bila. Amerika se pita.

ODGOVORITE