Predsjednik Srbije najavio za Srbe na KiM novčanu pomoć

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao je predstavnike Srba sa Kosova i Metohije o situaciji uoči posjete specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i najavio novčanu pomoć Srbije srpskom narodu u južnoj pokrajini, poručujući da će, primjera radi, porodica sa troje djece, u kojoj roditelji rade, dobiti 500 evra.

Srbija 26.02.2021 | 20:48
Predsjednik Srbije najavio za Srbe na KiM novčanu pomoć

"Razgovarali smo kako to ide, sa kakvim problemima se suočavamo, o bezbednosnim problemima na Kosovu i Metohiji, ali i o konkretnim projektima", rekao je Vučić poslije sastanka u Kuršumliji.

Komentarišući stav Prištine i poruke iz Brisela i Vašingtona da oni samo žele da Srbija prizna samoproglašeno Kosovo i odgovarajući na pitanje može li se rješenje statusa naći na relaciji Priština-Brisel-Vašington, bez Beograda, Vučić je poručio da će odgovor Beograda na sve sve to biti strpljivost i trpeljivost.

"Videćemo šta će da kažu za Vašingtonski sporazum. Vidim da im se ne sviđa. Jedino što bi želeli je da Srbija prizna Kosovo. Ako misle da je to realno moguće - blago njima! Mi ne mislimo tako", rekao je Vučić.

On je istakao da su na izborima na Kosovu i Metohiji Srbi pokazali jedinstvo, jer je shvatili da je to jedini način da se izbore za svoje interese.

"Ako je 43.800 glasova bilo za Srpsku listu, a drugoplasirani, koji su pokušavali da unesu podelu u srpski narod, dobili 1.300 glasova, jasno je kakva je razlika i kolika je podrška Srpskoj listi i podrška jedinstvu i zajedništvu sa Srbijom", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije najavio je da će posebnu finansijsku pomoć dobiti svi građani koji žive na Kosovu i Metohiji, i to nezaposleni po 200 evra, dok će svi zaposleni kao i svako dijete dobiti po 100 evra.

On je objasnio da će ovu pomoć dobiti ne oni koji su prijavljeni, nego oni koji žive na Kosovu i Metohiji, i precizirao da to znači da će petočlana porodica, u kojoj roditelji rade i imaju troje djece, dobiti 500 evra.

"Time želimo da pomognemo, posebno, siromašnom delu stanovništvu na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Vučić je poručio da će Srbija nastaviti da ulaže u važne projekte i najavio obnovu Kliničko-bolničkog centra (KBC) Kosovka Mitrovica, izgradnju novog KBC-a Gračanica, kao i magistralnog puta od Jarinja do Kosovske Mitrovice, dugog oko 54 kilometra.

"Biće kao pista urađen, šest metara širine, sa bankinama, kanalima...", pojasnio je Vučić.

On je istakao da je namjera da se pokaže koliko je danas snaga Srbije veća nego ranijih godina i decenija, i dodao da je razgovarano i o projektima u Kosovskom pomoravlju, poput Štrpca, od osvjetljenja u centru grada, fasada, kao i o izgradnji nove zgrade Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zaga

26.02.2021 23:18

Svaka cast, Vucicu, na pomoci srpskom narodu Kosova. Treba im sto cesce bar finansijski pomagati, jer su zaista u nezavidnom polozaju.

ODGOVORITE
Name

Рашо

26.02.2021 23:52

Само стрпљивост и трпљење, плус 100€ по глави па само уживајте.

ODGOVORITE
Name

Ratnik

27.02.2021 10:55

Bravo predsedniče.

ODGOVORITE