Godina zatvora zbog učešća na ratištu Sirije i Iraka

Hamza Labidi, najmlađi povratnik sa sirijskog ratišta koji je u vrijeme odlaska da ratuje za terorističku organizaciju "Islamska država" bio maloljetan, danas je u Sudu BiH potpisao sporazumno priznanje krivice, kojim je predložena kazna zatvora od jedne godine.

Bosna i Hercegovina 26.02.2021 | 09:45
Godina zatvora zbog učešća na ratištu Sirije i Iraka

Labidi /23/ je priznao krivicu za krivična djela za koja ga tereti optužnica Tužilaštva BiH od 12. maja prošle godine i u prisustvu advokata, potpisao sporazumno priznanje krivice, saopšteno je iz Tužilaštva.

Sporazum je sklopljen na prijedlog odbrane, nakon pregovaranja o priznanju krivice, a u skladu sa sporazumom, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od godinu dana.

Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnog djela, navodi se u saopštenju.

Optužnica tereti Labidija da je kao maloljetno lice otišao sa porodicom na područje Sirije i Iraka, gdje je boravio nekoliko godina, te učestovao u stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u okviru terorističke organizacije "Islamska država".

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, koji ga je prihvatio. 

(Srna) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Bosanska Dubica

26.02.2021 09:13

Trebalo ga je na više godina osuditi! Ali šta se može. Sporazumno je u Srbiji osuđen učesnik na ukr ratištu prije par godina. U BiH treba da se hapse i osuđuju i ti teroristi!

ODGOVORITE
Name

oo7

26.02.2021 09:26

To nije kazna,već nagrada.

ODGOVORITE
Name

Ratnik

26.02.2021 09:48

Čuj godina??Da nije mnogo?

ODGOVORITE
Name

Beclija

26.02.2021 10:15

Godina zatvora.Smijesno.To treba protjerati iz drzave ili 20-30 godina strogog zatvora.Sutra ce se taj isti ovde raznijeti bombom usred grada medju ljudima .Onda cemo se kao iscudjavati sta mu bi

ODGOVORITE
Name

Zizi

26.02.2021 12:07

Njega treba pustiti, a sudiju na 10 godina zatvora osuditi. Nagodba kao na pijaci. Pa on je ubijao narod.

ODGOVORITE
Name

Kris

26.02.2021 12:45

Ovakve ubice koji odlaze dobrovoljno u neke zemlje da ratuju za njih bez obzira iz kojeg su naroda treba streljati odma . To su ubice zeljne krvi i svoju mrznju ispoljavaju na neduznim . Nebi opravdavao ni one koljace koji su braneci svoja ognjišta činili klanja odnosno zla drugom narodu.

ODGOVORITE
Name

Kris 2

26.02.2021 14:59

Ne budi glup! Postoje i oni koji se se nakon odlaska pokajali ali nisu mogli godinama da izađu iz tzv "id". Treba i to uzeti u obzir! Ovaj je bio maloljetan i roditelji su ga doveli. Nije on kriv za to što je bio dole. Ne može se suditi samo po uniformi! Ljudi da prežive morali su nositi oružje i uniformu i "glumiti". Nisu ni svi Njemci dobrovoljno stupali u vojsku Tećeg rajha, niti su svi bili zločinci iako su bili u uniformi Hitlerove vojske...

Name

@Kris 2

26.02.2021 16:50

Kako neubjedljivo branite jednog teroristu! Ne mozete nikako porediti osobu koja je prisilno mobilisana (kao sto je bila vecina nas u ratu 90-ih, ili vecina Nijemaca u II svjetskom ratu) sa nekim ko je dobrovoljno i nicim izazvano otisao preko pola svijeta samo zato da puca i ubija. Njih niko nije natjerao da idu tamo, otisli su dobrovoljno. Apsolutno ne vjerujem u kajanje poslije toga, a ako je nekim cudom i iskreno pokajanje opet nemam saosjecanja za ovakve. Razmislite kakvu poruku salje ovakva osoba, i sudstvo koje nagradjuje umjesto da kaznjava, mladim ljudima u BiH. Strasno je da imate smjelosti da branite ovako nesto!

Name

profy54

26.02.2021 18:19

treba ga nagraditi kad je ostao ziv medu onakvim budalama

ODGOVORITE