Vlasti BiH će sigurno dobiti reakciju Pfizera

Prema nezvaničnim informacijama, BiH će dobiti reakciju Pfizera i sigurno je da neće biti blaga s obzirom na ton predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, navodi Klix.

Bosna i Hercegovina 25.02.2021 | 08:08
Vlasti BiH će sigurno dobiti reakciju Pfizera

Predstavnici institucija BiH, COVAX-a i Pfizera u petak će održati sastanak na kojem će domaćim vlastima biti prezentovani nedostaci u traženim uslovima koji su razlog zbog kojeg u našu državu do daljnjeg neće stići prva pošiljka od 23.400 doza vakcine Pfizer/BioNTech, saznaje Klix.ba.

Portal podsjeća da je COVAX obavijestio BiH da nisu ispunjeni svi uslovi jer po Pfizerovom dubinskoj analizi BiH nije izvršila sve obaveze koje se tiču sporazuma o naknadi štete i odgovornosti jer se smatra da postoje pravni ili finansijski rizici u vezi s mogućim obeštećenjima koji mogu nastati.

Ovo je naišlo na oštru i pomalo zabrinjavajuću reakciju prvog čovjeka Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije koji je farmaceutskom gigantu koji predvodi proizvodnju vakcina protiv korona virusa uputio upitnu, da ne kažemo nimalo mudru izjavu kazavši kako smatra da Pfizer "kupuje vrijeme" i da vakcine namijenjene Bosni i Hercegovini žele prodati drugima.

"Krajnje je vrijeme da prestanemo biti fini prema njima i njihova je obaveza da nam isporuče ono što smo im davno platili i stvorili sve preduslove da prihvatimo te vakcine", izjavio je Tegeltija.

Prema nezvaničnim informacijama portala, BiH će dobiti reakciju Pfizera i zasigurno je da neće biti blaga s obzirom na ton predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Takođe, navode da su prema njihovim saznanjima, predstavnici Pfizera u kontaktu s bh. vlastima još od jeseni prošle godine s ciljem pronalaska rješenja kako bi BiH nabavila prijeko potrebne vakcine.

Da su tada raspetljani čvorovi, državljani BiH bi se već uveliko vakcinisali. Međutim, ni nakon skoro pola godine domaće vlasti nisu uspjele uraditi nešto konkretno.

I dok se zakuhava situacija s Pfizerom, čije vakcine očito neće doći ni do kraja narednog mjeseca, niko iz bh. institucija ne spominje od 153.600 do 259.200 doza vakcina kompanije AstraZeneca koje su trebale stići putem COVAX-a krajem januara ili početkom februara, kako je prvobitno saopšteno.

Taj termin je zatim prebačen na sredinu februara, a pogledom na kalendar jasno je da se nalazimo na izmaku ovog mjeseca.

(BN)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Boc, bocka libi

25.02.2021 07:31

Zašto zemljanima naučnici ne ponude studiju o postojanju ovog što ga zovu kako ga zovu? Bolje rečeno, zašto mediji ne proprate naučnike sa potpuno suprotnim stavovima od nametanih? Kako imaju fotografiju virusa, koji nisu izolovali? Zašto o tome ne pišete? Treba prvo da znamo sve o pojavi, a onda o ovoj silovanoj euforiji s namjerom ekonomskog i biološkog uništenja. Kako imamo testove za neizolovan virus i to odmah u martu prošle godine? Mnoga pitanja nisu odgovorena, a traži se prinuda nad stanovništvom ili ucjena, ne možete putovati (za početak) u vidu vakcine. Da li smo zamorčići? Na kome je testirana i kojom brzinom? Odgovaraju li proizvođači za nus pojave?

ODGOVORITE
Name

Re

25.02.2021 10:33

Oblik virusa je odavno poznat. Onima, koji su mu oblik odredili. Bez nauke. Dovoljno je vidjeti otvaranje olimpijskih igara u Barseloni 1992, a skorašnji scenario je dalji tok odvijanja.

Name

niko nikanovic

25.02.2021 07:41

Za sve osobe sa zdravim mozgom je jasno da su vakcine sredstvi ucjene i kontrole. Drzave postaju poslusnici farnaceutskih giganata, a ti giganti se kontrolisu od nekoliko drzava, prije svega Amerika, Velika Britanija, Njemacka. Pa ti sada vidi, oces u suru ili neces. Stanovnici nekih drzava su ionako postali pokusni kunici tako sto drzave odobravaju vakcinu u zamjenu za prilaz informacijama za potrebe daljih istrazivanja svih onih koji se vakzinisu, Izrael ili Velika Britanija su zato i dobili kao prvi vakcinu Astra/Zenece. Jedna ovisnost je financijski kapital, sada dolazi jos jedna, vakcine i lijekovi protiv teskih bolesti, obadvije su pod kontrolom istih. Ostali treba da slusaju ako hoce da nesto dobiju. Kod finacija je tako da je vazno da se zaduzujete pa i ako se prezaduzite, nesto cemo vam otpisati a i to cete financirati nasim kreditom na koji cemo naravno morati zaracunati vecu kamatu jer je i rizik time postao veci, i tako u krug. Svjetskim financijskim centrima nije uopste odgovaralo sto neke drzave stede i vec ostvaruju visak u bidzetu, to za njih nije dobro jer ne mogu plasirati svoje kredite dobrim platisama.

ODGOVORITE
Name

Neko

25.02.2021 09:46

Zato sto se nikada ne unistava virus nego njegova energija kako bi se organizam borio sa oslabljenim virusom i jacao imunitet. Znaci virusu se izoluje pogonsko gorivo i on nema snagu i tako ga nas imuni sistem bukvalno pojede.

Name

Igi

25.02.2021 11:57

zaboravio si reci da to isto Rusi rade, svoje ljude kao biva vakcinisu a ovamo svima prodaju vakcinu. Problem je sto se znalo davno da vakcina nece biti dovoljno, a da se revakcinisanje mora raditi svakih 6 mjeseci. Da se proizvodi punim kapacitetom treba 5,5 godina da se planeta vakcinise, zato sve drzave pokrecu svoje kompanije sa proizvodnju kopije vakcine, isto kao sto BiH koja je suvlasnik Srbijanskog Torlaka, jer su svi izdvajali da se napravi ima pravo na vakcine iz Torlaka Mi u Svedskoj mozda na red stignemo u Oktobru

Name

to demokratija

25.02.2021 07:47

A sta bi vi rekli cutali i rekli dobro. I velikima treba istinu u lice reci.

ODGOVORITE
Name

Predator

25.02.2021 08:09

Batalite fajzer, samo SPUTNJIK. Najbolja vakcina.

ODGOVORITE
Name

izraelac

25.02.2021 09:15

ma da, Tegeltiji ćemo oprostiti što nas je prevario pa ćemo sad svi zajedno na vakcinu kod Rusa, koji ni svoj narod tom vakcinom ne vakcinišu

Name

Igi

25.02.2021 11:58

zato je rusi prodaju a ne daju svojim stanvnicima

Name

Vlad Tepeš

25.02.2021 08:22

I bolje,šta će nam eksperimentalne vakcine

ODGOVORITE
Name

dd

25.02.2021 08:32

OSTAVLJENI NA PRIRODNU SLEKCIJU.

ODGOVORITE
Name

PLANdemija

25.02.2021 08:46

A vakcinisani U BiH BiH će sigurno dobiti neželjenu reakciju OD Pfizera.

ODGOVORITE
Name

Pfizer

25.02.2021 09:00

da vrati pare.

ODGOVORITE
Name

Re

25.02.2021 10:47

Koje pare???Koliko je uplaćeno???Nek stave ugovor na uvid pa da se vidi!!

Name

Đuro

25.02.2021 09:32

Tražite pare nazad i za iste pare kupite 3 x više ruskih i kineskih, koje su usput i bolje od zapadnih

ODGOVORITE
Name

Eeeee

25.02.2021 10:57

idiote glupi aaa jesi pametan aa đesi ti ono rođen aaaa gukni da svi znamo??? ??????

Name

MENAGER

25.02.2021 09:44

E moj Zorane pa vidis da Dodikove fore vise ne prolaze Vatanje na galamu i slicne stvari Cak sta vise dobijaju kontra efekat Sada kada vam dodje komisija iz Covaxa i Fajzera pa pocnu traziti od vas da vide sve to sto ste rekli da imate a vi ne znate ni kako to izgleda a kamo li sta je to A nemate vremena a i proslo je vrijeme kada su vam dopustali da takve stvari rjesavate podmicivanjem One ljude koji nesto znaju o tome ste oterali ili gurnuli u coskove nekih magacina Moj Zorane

ODGOVORITE
Name

As

25.02.2021 11:22

Ova drzava je amece svakako, lijepo se prijavio u Srbiji, do io fajzer, hvala bogu sve ok, i hvala majci Srbiji

ODGOVORITE