Od 18 tačaka dnevnog reda nema nijednog zakona

- Za danas je zakazana sjednica Predstavničkog doma BiH, a od 18 tačaka, koliko će ih se naći na dnevnom redu, nema nijednog zakonskog prijedloga.

Republika Srpska 25.02.2021 | 07:17
Od 18 tačaka dnevnog reda nema nijednog zakona

Uglavnom su to  poslaničke inicijative, revizorski izvještaji stari po dvije godine i ratifikacije sporazuma. 

I dok opozicija i dio pozicije oštro kritikuju Savjet ministara zbog, kako kažu, lošeg rada i namjernih blokada, dio pozicije smatra da Savjet ministara radi onoliko koliko može, odnosno koliko mu dozvoljavaju političke  (ne)prilike u zemlji.

Najviše zamjerki poslanici imaju na situaciju u kojoj Savjet ministara BiH ništa ne radi kako bi u parlamentarnu proceduru uputilo zakonski prijedlog koji bi omogućio bržu nabavku vakcina protiv kovida-19.

Dragan Mektić (SDS), poslanik u Predstavničkom domu BiH kaže da Savjet ministara nikako ne radi i da se sjednice ovog doma održavaju samo da bi se održale, te da će on i ovaj put demonstrativno napustiti sjednicu.

Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, rekao je da se potpuno otvoreno može kazati da je na sceni blokada kada je u pitanju Savjet ministara BiH, a samim tim i blokada rada Parlamentarne skupštine BiH.

"Imamo sjednicu koja je sazvana tek tako da se ispuni  onaj broj održanih sjednica u mjesecu. Mora se ozbiljno vidjeti šta raditi da se natjera Savjet ministara da radi, prije svega ono što od nas zahtijeva Evropska komisija", kazao je Osmanović.

Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH ističe da Savjet ministara radi ono što može u skladu sa političkom situacijom.

"Predsjedavajući je rekao da neće predlagati zakonske prijedloge ukoliko  nema podršku", kazala je Novaković Bursaćeva.

Upitana da kaže da li je sjednica Predstavničkog doma koja je zakazana za danas uopšte potrebna, s obzirom na to da na dnevnom redu nema nijednog zakonskog prijedloga, Novaković Bursaćeva je rekla da jeste jer parlament održava dinamiku rada i rješava tačke koje su u skladu sa Poslovnikom.

(Nezavisne)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

BiH-omladinac

25.02.2021 06:28

Ovaj organ treba da bude ukinut. Kada nisu radili godinu dana niko nije ni primjetio, naprotiv!

ODGOVORITE
Name

Politika i pravda

25.02.2021 06:50

Bursać i Tegeltija rade po nalogu Dodika ne gledajući na potrebe naroda ili interese naroda. Pa oni su osim što primaju plate na državnom nivou dobro plaćeni od Dodika. Kompletni sastav ministara treba smijeniti pa nemogu oni dobijati plata ni za šta.

ODGOVORITE
Name

re

25.02.2021 07:27

U BiH sve je u kreditnom rasulu posebno u RS nema više kao nekada para za pljačkanje svega što kužnu svojim krimi okom, jer su sve rasturili i prodali za sebe u RS i BiH.

Name

Pravda

25.02.2021 08:03

A koga staviti mjesto njih

Name

Nostradamus

25.02.2021 07:05

Samo pitam.Dali na svakoj sjednici treba da se donose neki zakoni.Imamo sve moguce zakone,ali koristenje istih se velika vecina gradjana diskriminise.Svi ti zakoni ne vaze za sve isto.Pa me interesuje kakvih jos zakona nam treba.

ODGOVORITE
Name

RN

25.02.2021 07:40

Glasati samo za ove na vlasti. To narodu odgovara.

ODGOVORITE
Name

BOBA

25.02.2021 08:05

KAD ZAKON POSTANE PRO FORMA ODNOSNO KAD SE DONESE A NE ZNACI NISTA NE TREBA GA NI IZGLASAVATI.NAJVAZNIJI ZAKON JE PRIMANJA KOJA ONI IZGLASAJU.ODVOJEN ZIVOT DNEVNICE RAZNORAZNE KOMISIJE SKRACIVANJE SLOBODNOG VREMENA.OGROMAN PROSTOR GDJE SAMO VIDITE GLAVE KOJE SU NEKOM NABUJALE A NEKOM UVENULE OD SILNOG DOBRA I RADA.SVE USVEMU FACE IM GOVORE DA SU SVI BOLESNI.ALI OVISNOST U KOJOJ SU ONI JE NAJTEZA BOLEST.

ODGOVORITE
Name

Lule

25.02.2021 08:33

Korigovati plate i jednim i drugim. Isplatiri im po učinku, i to retroaktivno od izbora. Ako ne ispoštuju barodne zahtjeve, naći vođe iz naroda i odlučiti da se organizuje narodna ne poslušnost i ne plaćati obaveze. Sledeći potez natodne mase na ulice i završiti posao.

ODGOVORITE
Name

Daj prijedlog

25.02.2021 10:08

Za vođe.

Name

Zaga

25.02.2021 11:10

Cudo bozije, da im raznorazne blokade ne onemoguce donosenja odluka od"VITALNOG NACIONALNOG INTERESA"ili prilikom nabavki luksuznih automobila nasim bajnim predstavnicima! ? A, oni, tako fini, kulturni, covjekoljupci, da se svi istopimo od miline...

ODGOVORITE