Dok traje prepirka, ispaštaju djeca Istočnog Sarajeva

Iz Olimpijskog centra "Jahorina" danas je saopšteno da su nastupima na tematskoj sjednici Skupštine opštine Pale "pojedinci pokazali da ne žele Olimpijski centar kao partnera", te da se izvinjavaju građanima koji su oštećeni odlukom o prestanku besplatnog skijanja za djecu, ukazujući da se za to moraju obratiti opštini Pale čije su akcije, kako tvrde, prouzrokovale ovakvu odluku.

Republika Srpska 23.02.2021 | 13:55
Dok traje prepirka, ispaštaju djeca Istočnog Sarajeva

Iz ovog centra navode da su na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Pale, na kojoj su usvojeni zaključci kojima će biti propisana planska izgradnja na Jahorini s ciljem zaštite ove olimpijske ljepotice od pretjerane izgradnje ugostiteljskih i objekata za smještaj, izrečene, kako kažu, brojne uvrede i neistine na račun rukovodstva Olimpijskog centra "Jahorina".

"Na brojnim sastancima sa upravom i Nadzornim odborom sa kojih postoje zapisnici, načelnik opštine Pale Boško Jugović je potvrdio, preuzeo na sebe i čvrsto garantovao da će po svim zahtjevima za potrebe realizacije gondole Pale-Jahorina i sportske hale na Jahorini, odnosno investicijama koje podižu isključivo opštinu Pale postupati i riješiti", navodi se u saopštenju.

Iz Olimpijskog centra "Jahorina" napominju da ovaj centar nije ništa sam planirao i djelovao, već sve u dogovoru sa opštinama Pale i Trnovo.

"Svaki građanin ovih opština osjeća dobrobit od Olimpijskog centra `Jahorina`. Кao što vam je poznato, upravo dolaskom novog Nadzornog odbora i uprave uvedeno je besplatno skijanje za djecu grada Istočno Sarajevo i regije - prvi put, iako se na Jahorini skija desetinama godina", naglašava se u saopštenju.

Iz Olimpijskog centra "Jahorina" istakli su da je ovaj centar svijetla tačka Republike Srpske i pozitivan primjer vrijednog rada i discipline i prvo javno preduzeće koje je uplatilo novac u Кompenzacioni fond.

U saopštenju se podsjeća i da se predsjednik Nadzornog odbora na početku odrekao naknade u korist porodice Vuković sa Pala, kao i da su se cijeli Nadzorni odbor, direktor i uprava prošle godine odrekli naknada u korist Кompenzacionog fonda, te da su snosili troškove mamografskih pregleda koji su bili besplatni za sve žene regije u Bolnici "Srbija".

"Uložili smo ogromne napore kako bi na Jahorini doveli najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića, kome je načelnik opštine javno poklonio plac 1. decembra 2019. godine, a još nije riješen prenos. Dokazali se kao društveno odgovoran i pouzdan partner", poručeno je iz ovog centra.

Oni su ukazali i na činjenicu da je samo ove zime, kada su otežane okolnosti i kada zaposleni ulažu maksimalne napore kako bi se sezona odvijala u najbezbjednijim mogućim uslovima, na Jahorini skijalo više od 170.000 skijaša.

"Ukoliko računamo da je svaki od skijaša potrošio najmanje 1.000 КM kroz svoj boravak na Jahorini, to je 170.000.000 КM koje su se `slile` na Pale od 29. novembra od kada traje sezona. Ako na ovaj iznos dodamo i uvećanje od 30 odsto za sve neskijaše koji su, takođe, zahvaljujući dobroj ponudi Olimpijskog centra `Jahorina`, boravili na planini dobija se iznos od 270.000.000 КM koje su se, opet `slile` u opštinu Pale. I opet ne valjamo i dobijamo negativne komentare i nekorektne postupke", navodi se u saopštenju Olimpijskog centra "Jahorina".

Opština Pale saopštila je ranije da je novonastala situacija u vezi sa raskidanjem ugovora o besplatnom skijanju za djecu paljanskih osnovnih i srednjih škola neprimjeren i nepromišljen čin menadžmenta Olimpijskog centra "Jahorina".

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da je odluka Olimpijskog centra "Jahorina" da raskine ugovor o besplatnom skijanju za djecu sa područja Istočnog Sarajeva u suprotnosti sa društvenim i lokalnim interesom i da će, ukoliko ne bude povučena, Gradska uprava adekvatno odgovoriti na ovaj potez.

(Srna)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

korleone

23.02.2021 14:25

Zavadise ih milioni, pocela je svadja, narod nema hljeba da jede vi se oko miliona otimate, fuj drzavo sve u zatvor vas treba strpati. Tender drzava puna korupcije, kriminala i seljacke politike.

ODGOVORITE
Name

Ami

23.02.2021 14:31

Cuj potrosili po 1.000km...jeste,ali onaj ko ostaje sedam dana.A koliko ih je samo doslo na vikend,pa koliko ih samo ima svoje apartmane koje izdaju na Jahorini,a nisu iz Pala,Ist.Sarajeva...i te pare odnesose sa sobom.Pa ta cifra koju oni spominju nije ni blizu toga,mozda kad sklone jednu nulu...

ODGOVORITE
Name

NARKON OBUKA

23.02.2021 14:37

BOLJE DA SU ONI IZ NARKO KLANA ODRZALI OBUKU ZA DJECU PO PRINCIPU KUPI DIPLOMU I SVERCUJ DROGU, PA CES DA NAPRAVIS ZGRADU U ISTOCOM SARAJEVU. U KAKVOM LUDAKLUKU ZIVI OVAJ NAROD...

ODGOVORITE
Name

I pljackaj budjet

23.02.2021 21:48

Jer takvi su u foteljama na funkcijama. To je otprilike tako.....

Name

gradjanin

23.02.2021 14:51

A sta mi obicni gradjani imamo od olimpijskog centra. Obican covjek sa porodicom i svojim primanjima ne moze da priusti sebi ni vikend na jahorini. Sve naplacujete a parking 15 km sat sta vise reci. Samo vi budzovani imate koristi od jahorine a mi ostali gradjani nista.

ODGOVORITE
Name

Re

23.02.2021 18:17

Sto posto tacno.

Name

klik

23.02.2021 14:51

Ljudi odvadite malo imate li obraza

ODGOVORITE
Name

realno

23.02.2021 15:03

Marka koja se potroši na skijalištu ima koeficijent multiplikacije preko 5 puta. Ako se na skijalištu na kartama zaradi 5 miliona u okolnim uslužnim djelatnostima se potroši 25 miliona. Što znači da se potroši na smještaju po hotelima apartmanima koji su uglavnom na jahorini i opština Pale nema sa tim direktne koristi. Pa vlasnik određenog hotela zaradi 2 miliona drugog 3 miliona trećeg..... Vlasnici apartmana 10 000 drugog 10 000 trećeg.... hiljaditog 5000... Radnici koji rade sa Pala imaju platu i to je dobro ali oni stvaraju profit istim tim gazdama jer bez radnika to ne može ni raditi. Imali smo slučaj u hrvatskom primorju da hoteli ne rade jer nemaju radnike... Da može bez radnika nebi ih ni primali.... itd

ODGOVORITE
Name

Mungos

23.02.2021 17:06

Mala bara a puno alavih krokodila. Dace Bog da oci povade, i da se kolju izmedju sebe.

ODGOVORITE
Name

Voxpopuli

23.02.2021 17:10

Umjesto da je svima dobro kao što je bilo do sada vi se preko djece razracunavate i jedni druge prozivate.Od ovoga programa svi imaju višestruku korist i nema razloga da se ne nastavi.Ako je za jedan dan doslo 500 djece i potrošilo po 10 km to je 5000 km za dan,dobro svima,OC nema nikakvih troskova samo koristi.

ODGOVORITE
Name

GOST

23.02.2021 20:22

Što se tiče djece koja skijaju besplatno Olimpijski nema nikakve koristi, niti ugostitelji. Jedinu korist imaju mnogobrojne ski škole koje tu djecu vode da besplatno skijaju, a svoj prevoz i nadzor naplaćuju po 30KM. Djeca na Jahorini ne troše, naprave se ogromne gužve na stazama, žičarama. Ovaj program realno nije opravdan. U redu je dati djeci mogućnost da određen broj dana skijaju besplatno, ali cijeli raspust i svaki vikend i nije u redu. A ustupak besplatnog skijanja nije nikakva pomoć za djecu iz socijalno ugroženih porodica. Njih nema ko voditi, kupiti im ili iznajmiti opremu, niti im ima ko platiti ski škole.

Name

Zlibnici

23.02.2021 18:26

Umaju mestp i protiv djece. Nisu se se svi nakrali kao prike, pa djeca treba da propuste priliku da nauce na koju imaju pravo ...

ODGOVORITE
Name

Mungos

23.02.2021 18:28

Od Jahorine najvecu korist imaju grupe lokalnih kriminalaca, narko dilera, kradljivaca automobila, reketasa koji uzimaju novac za obezbjedjenje itd. To su ujedno i tzv. investitori koji prljavi novac ulazu u izgradnju apartmana. Svi dobro znaju ko vlada Jahorinom i dobro se u to uklapaju.

ODGOVORITE
Name

Mungos

23.02.2021 20:12

Najnovija vijest plasirana na rtrs. Na besplatno skijanje od sutra idu djeca iz Opstine Pale i Istocno Novo Sarajevo. Direktor OC Jahorina popustio poslije "molbe" predsjedavajuceg svega i svasta i premijera Republike Srpske. Narode jeli moguce da nam i djecu dijele po stranackoj liniji. Sta je sa djecom iz Opstine Ilidza i Istocnog Starog grada????

Name

Deki

23.02.2021 20:15

Slažem se u potpunosti. Olimpijski centar pominje stotine miliona KM, a kubik vode plaća 4 puta jeftinije nego što plaćaju paljanski penzioneri čija su primanja manja od 300 KM mjesečno.

Name

Sve osmisljeno

23.02.2021 21:50

Manupulacija uigrana....

Name

Zoran

23.02.2021 19:19

Otac predsjednika nadzornog odbora svercovao brasno sa muslimanima u ratu uzeo kaparu a nije isporucio brasno , muslimani ga uhvatili i da bi ga oslobodili Karadzic dao dobre pare . Kao nagradu za dobar sverc ulica izmedju stadiona na Palama i dvorane Peki nosi ime Jovana Joce Eleka . Samo da se zna

ODGOVORITE
Name

Re

24.02.2021 04:15

Zasluzio covjek šta se moze