Nova optužnica protiv Mehmedagića i Selme Cikotića

Tužilaštvo BiH podiglo je danas nove optužnice protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA), Selme Cikotića, ministra sigurnosti u Vijeću ministara, i Muriza Druškića, savjetnika direktora OBA-e.

Bosna i Hercegovina 17.02.2021 | 17:17
Nova optužnica protiv Mehmedagića i Selme Cikotića

Kako prenose mediji, Tužilaštvo je, nakon vraćanja predmeta u fazu istrage u predmetu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića, preduzelo dodatne istražne radnje, nakon čega je ponovo podiglo optužnicu protiv navedenih te je uputilo Sudu Bosne i Hercegovine.

Riječ je o novoj optužnici u aferi "Sigurnosne provjere", koju je krajem prošle godine odbio da potvrdi Sud BiH.

Tužilaštvo BiH Mehmedagića, Cikotića i Druškića, koji je, osim funkcije savjetnika generalnog direktora OBA-e, i član Komisije Vijeća ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera, tereti da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Oni su optuženi u aferi koja se odnosi na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike.

Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštva BiH.

Mehmedagiću se već sudi u Sudu BiH u aferi "BH Pošta" zbog nezakonitog izuzimanja videosnimka iz ove institucije.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

E tugo

17.02.2021 16:32

Braćo Mila čokoti počinio ratne zločine na području Bugojna ministar bezbednosti a osmica nepismen čovek sa kupljenom diplomom direktor obavjestajne evala vam svaka čast za BiH!

ODGOVORITE
Name

Ters

17.02.2021 19:51

Cikotić je prije stupanja na dužnost na kojoj je trenutno prošao sve sigurnosne provjere i zadovoljio. Što se Osmice tiče, možda nisi upratio informaciju da je sud u Banjaluci poništio raniju odluku o poništenju Osmicine diplome ?!

Name

Politika i pravda

17.02.2021 17:47

Kad će krenuti hapsiti po RS ? Nije to realno polako čiste federaciju od lopova a šta je u RS kad su Milokrad i ostali kriminalci na redu?

ODGOVORITE
Name

Trt

17.02.2021 19:13

Sobzirom da ste imenom identifikovali osobu koju nazivate kriminalcem, da li je to vase misljenje ili to tvrdite na osnovu necega?

Name

Amfilohije

18.02.2021 07:44

Odma da se puste i ponisti sudjenje. Sta se to vodilo pa okoncalo protiv "duduka" a sta je dosad pokrao.izlajao.izvredjao.nasilnicki ponasao i sta vec. Pa..???

ODGOVORITE