Sretenje- prvi susret Boga i čovjeka, zime i ljeta

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas proslavlja Sretenje Gospodnje kao uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu.

Republika Srpska 15.02.2021 | 07:08
Sretenje- prvi susret Boga i čovjeka, zime i ljeta

Prvi susret Boga i čovjeka pod svodovima jerusalimskog hrama i sretenje novorođenog Mesije koga je u naručje primio pravedni starac, poznat kao Sveti Simeon Bogonosac, slavi se uvijek četrdesetog dana od Božića, praznika Rođenja Isusa Hrista.

Sretenje je praznik od suštinske važnosti za hrišćanstvo i njegovo značenje ukazuje na prvi susret Spasitelja sa ljudima.

Sretenje se slavi od vremena cara Justinijana, kada je epidemija kuge odnosila i do pet hiljada života dnevno, a zemljotres u Antiohiji ostavio za sobom veliku pustoš.

Dan Sretenja 1804. godine presudan je za istoriju srpskog naroda, jer je tog dana Karađorđe Petrović podigao u Orašcu Prvi srpski ustanak.

Sretenje je kao krsna slava veoma česta u srpskom narodu.

U našem narodu postoji i vjerovanje da se na Sretenje sreću zima i ljeto, dani postaju duži i vrijeme toplije.

Prema narodnom vjerovanju, ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvjedi, uplašeni od sopstvene sjenke, vrate se u zimski san, vjeruje se da će zima potrajati još šest sedmica.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nekad a sad

15.02.2021 08:35

Nekad se govorilo:"koga danas prvog sretnes, takva ce ti biti dolazeca godina".Sto bi znacilo. Ako je taj, koga prvog sretnes toga dana, (jutra) neko napredan i bogat covek.Cela godina ce ti biti napredna. Jos se pricalo,kako su se neki toga dana skrivali ako bi mu neki siromasan,posten i cestit covek dolazio u susret. I tako godinama.Danas imamo sve vise "uspesnih" ljudi, koje bi malo ko zeleo da sretne na putu.Ajd' u zdravlju i veselju dobri narode,srecan vam praznik,cuvajte se i vodite racuna skim se srecete.

ODGOVORITE
Name

mislim

15.02.2021 10:06

Sirotinja ni kod boga nije nasla mjesto.

ODGOVORITE
Name

xxx

15.02.2021 10:22

svima koji slave krsnu slavu nekaje na srecu i zdravlje i nekaim sacuva dom i porod i podari srecu i zdravlje

ODGOVORITE