Detalji akcije: Na Jahorini spriječen obračun dva klana?

Trojica istaknutih članova škaljarskog klana danas su uhapšeni na Jahorini, a policija je provjeravala zbog čega su boravili na ovoj planini i da li su pripremali novi obračun.

Republika Srpska 11.02.2021 | 21:39
Detalji akcije: Na Jahorini spriječen obračun dva klana?

Uakciji pripadnika Policijske uprave Istočno Sarajevo uhapšeni su Milan Kršić, Filip Roganović i Boban Sjekloća, svi iz Cetinja.

Prema bezbjednosnim informacijama, njih trojica su označeni kao visokorangirani članovi škaljarskog klana.

Sumnja

Međutim, ono što je izazvalo posebnu pažnju javnosti, ali i policijskih inspektora jeste boravak Tamare Zvicer na Jahorini. Tamara je supruga Radoja Zvicera, kojeg su sve bezbjednosne agencije u regionu označile kao vođu suparničkog kavačkog klana.

Upravo zbog te informacije sumnjalo se da je možda pomenuta trojka došla na Jahorinu kako bi nju pratili i čekali dolazak njenog supruga.

Prema pisanju pojedinih medija iz Srbije, članovi škaljaraskog klana su pratili Tamaru i čekali dolazak njenog supruga na Jahorinu, kako bi ga likvidirali. Međutim, ova informacija danas nije potvrđena iz policije, niti su postajali dokazi da je tako nešto planirano.

Hapšenje

Izvor Srpskainfo nam je do detalja objasnio kako je teklo hapšenje pripadnika ovog veoma opasnog kriminalnog klana.

– Policija je došla do informacija da se tri veoma opasne osobe nalaze u jednom hotelu na području Jahorine, a provjerama su te informacije potvrđene. Veoma brzo je organizovana akcija, poslije koje je uslijedilo hapšenje pomenute trojke – ističe naš sagovornik.

On je pojasnio da je policija odlučila da svu trojicu zajedno uhapse zbog njihove moguće povezanosti s krivičnim djelima oko droge i oružja, ali i zbog toga što se radi o opasnim osobama povezanim s jednim od najopasnijih klanova na ovom području.

– Ubrzo je policija došla do informacije da su njih trojica u automobilima i organizovano je hapšenje. Nakon što su dobili informacije da su Kršić, Roganović i Sjekloća u pokretu, pokrenuta je akcija hapšenja – otkriva naš sagovornik.

Blokada

Policija je zatim blokirala puteve na Jahorini i zaustavila „golf 5“, u kojem je bio Kršić, i „golf 7“, u kojem su se nalazili Roganović i Sjekloća.

– Zatim su oni i vozilo pretreseni, kao i apartman u jednom hotelu u kojem su boravili. Nakon pretresa svi su uhapšeni – ističe izvor Srpskainfo.

U akciji hapšenja škaljaraca učestvovao je veliki broj policajaca, ali i onih koji su bili naoružani dugim cijevima.

 Iako je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo saopšteno, navodeći inicijale, da se oni dovode u vezu s krivičnim djelima vezanim za drogu i oružje, prilikom pretresa kod njih apsolutno ništa nije pronađeno.

Tri potjernice

Izvor Srpskainfo dodaje da je najopasniji među uhapšenima bio Kršić, za kojim su u jednom trenutku bile raspisane čak tri crvene Interpolove potjernice zbog razbojništava i drugih krivičnih djela u Srbiji i Visbadenu.

– Takođe je utvrđeno da je ova osoba odslužila i više zatvorskih kazni u raznim evropskim zemljama – dodao je naš izvor.

Uhapšeni Roganović povezivan je s Ristom Miljanovićem, koji je davno nestao. Miljanović je bio visokopozicionirani član škaljarskog klana; jedno vrijeme je bio šef Roganoviću.

Uhapšeni Sjekloća je sestrić ubijenog Gorana Radomana. Upravo ubistvo Radomana 2015. godine je označeno kao početak rata dva klana, koji traje i danas.

Početak rata

Ova dva zaraćena klana nekada su djelovala kao jedan, poznat kao škaljarski klan, sa područja Kotora. Njihov uspon počeo je nakon pada kriminalne grupe koju je predvodio Darko Šarić i sve do 2014. godine njime su zajedno upravljali Jovan Vukotić, Igor Dedović, Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan.

Prema operativnim podacima policije, njih četvorica bavili su se organizovanjem krijumčarenja velikih pošiljki kokaina iz Južne Amerike u Evropu i daljom distribucijom narkotika. Za kratko vrijeme, tada ujedinjeni, škaljarski klan stekao je ogromno bogatstvo, koje se mjeri u milijardama evra!

Tokom 2014. godine nekoliko članova škaljarskog klana organizovalo je transport 200 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Po do tada ustaljenoj praksi, drogu je s broda u Valensiji otišao da preuzme jedan od članova klana blizak Radoju Zviceru i Slobodanu Kašćelanu.

Sukob

Međutim, Goran Radoman, koji je u klanu imao ulogu da vodi i organizuje dalju distribuciju kokaina, poslao je drugi dio ekipe kako bi brutalno pretukli tog saradnika, jer je mislio da je šverc kokaina organizovan u privatnoj režiji pojedinih članova. Ovaj potez izazvao je gnjev Zvicera i Kašćelana, koji su odlučili da se odvoje od klana i formiraju svoj – kavački klan.

Ubrzo su počeli da kuju plan za preuzimanje rukovođenja cijele organizacije koju su, u tom trenutku, nastavili da predvode Jovan Vukotić, Igor Dedović i Goran Radoman.

Nakon sukoba u Valensiji, Radomanu je utočište pružila jedna beogradska kriminalna grupa. Međutim, u februaru 2015. godine “kavački klan” ga je locirao i likvidirao na parkingu na Novom Beogradu. Ovo ubistvo označilo je početak rata dojučerašnjih prijatelja i saradnika.

(Srpskainfo)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Kratko i jasno

11.02.2021 20:50

Nasa Policija sve moze da rijesi ako hoce.Pravda za Davida

ODGOVORITE
Name

Dzoni

12.02.2021 06:04

Moze druze, ali ovo je "njegova privatna" policija. Pohapsio ih baja... pa ne mozete da radite na njegovoj teritoriji a da niste pitali ili dali pikslu!

Name

ljubomir

13.02.2021 07:35

bas je policija bezobrazna,pa nije se ni odmorio oni ga odma hapse

Name

Doboj

13.02.2021 19:25

Nisu to opasni klanovi vec opasno pokvarena vlast u ovim nasim nazovi drzavama. Kriminalci ne postoje bez drzave! To je odavno jasno

Name

Igor

11.02.2021 21:16

Da nije zalosno bilo bi smijesno . Policija radi "preventivno" a novinari sve znaju sta bi bilo kao da imaju kristalnu kuglu . Ubistva policajaca u Sarajevu , Dzenana, Davida , Slavise Krunica i mnoga druga "vidoviti" ne rjesavaju . Narod ovca ...

ODGOVORITE
Name

Dragan

12.02.2021 02:29

U tom slucaju si samo ti ovca, novinari znaju ali nemogu osudjivati, nazalost, idiote

Name

Pm

11.02.2021 21:51

Ma ljudi dosli na Jahorinu da se slikaju sa Dodikom

ODGOVORITE
Name

Re

11.02.2021 22:44

Hahahaha

Name

Dragan

11.02.2021 22:22

Uf koje preseravanje od policije, nesto ovde debelo smrdi i sigurno razlog nije bio sprejcavanje konflikta

ODGOVORITE
Name

Borac

11.02.2021 22:56

A zasto Policija nije protjerala gospodju Zvicet,imam osjecaj da MUP Srbije štiti Kavaćki klan.Ona kao nije potencijalno opasna osoba.

ODGOVORITE
Name

re

12.02.2021 06:59

Gospodja dosla po porodicnu ikonu staru 300 godina

Name

EU

11.02.2021 23:16

DA LI TO ZNAČI DA POLICIJA REPUBLIKE SRPSKE SPASILA ZVICERA?

ODGOVORITE
Name

Re

12.02.2021 00:02

Al zato ne znaju ko je ubio Davida.

Name

RE EU

12.02.2021 05:29

DA. NA NAGOVOR STRANACA. ONI UPRAVJAJU TIM KLANOVIMA I TRGOVINOM DROGOM NA BALKANU. I TO SU RADILI I KOD KRALJA ALEKSANDRA. KAD JE JUGA BILA NAJVECI PROIZVODJAC OPIJUMA NA SVIJETU. CUJ. KOTOR KAO NEKI VAZAN GRAD. I ONI TI DODJU KAO NOVI MEDELIN. HA, HA, HA. AJTE DA SE NE ZAHEBAVAMO. SMIJESNO.

Name

Dosla Tamara

12.02.2021 04:41

Da se sretne sa muzem da izmijene njeznosti, sta drugo.

ODGOVORITE
Name

Van Gog

12.02.2021 06:42

I šta sad sad ćete ih pustiti I opet Jovo nanovo. Poroka će se na nekom drugom mjestu. Nek se samo oni rokaj samo da neko nedužan ne nastrada..

ODGOVORITE